Szerb/ horvátot vagy a spanyol nyelvet éri meg tanulni?
Angol felsőfok után a horvát(/szerb) vagy a spanyol(/olasz) nyelv:
-lenne az egyszerűbb? (Ráfordított idő, energia; nyelv összetettsége)
-mutatna jobban az önéletrajzban?
-adna plusz lehetőséget a munkaerőpiacon?
-et tudnám többet használni?
Rövid távon egy B2-es nyelvvizsga a cél a választott második nyelvből (1-2 év max.)
Spanyolt és olaszt külön-külön is többen beszélik, mint a horvátot és a szerbet együtt.
Szerintem keresettebb is a munkaerőpiacon, mint a szerb és a horvát. A spanyollal a fél világban boldogulhatsz, Dél-Amerika nagy részét is beleértve.
De ez csak az én véleményem, talán jönnek majd mások, más véleménnyel.
Sok közös is van az angolban és a latin nyelvekben. Ha megszavazzuk, akkor mindenképp a spanyolra szavaznék. Azzal valóban a bolygó nagy részén boldogulni lehet, ahol az angollal nem.
A horvátot inkább valamilyen másik szláv nyelv (pld szlovák) után mondanám reálisnak. De ha lokális európai nyelvet akarsz, alapvetően még az helyett is akkor már inkább a németet vagy az olaszt, ami munkakeresés szempontjából is hasznosabb.
Előbb kell egy cél, aztán lehet megmondani. Ha szerb vagy horvát cégnél szeretnél dolgozni, elég fontos lesz ez a két nyelv, ha viszont az USA-ban, akkor a spanyol.
Szóval mi a cél?
Ha csak úgy, kedvtelésből tanulnál nyelvet, akkor azt válaszd, amelyikhez jobban húz a szíved.
A szerb/horvát nyelveknek egyáltalán nem nehéz a nyelvtanuk. Nyelvtanilag ugyanaz a kettő, van jó sok szó, amit nem ugyanúgy mondanak illetve a horvátok ún. "ijekavicával" beszélnek. A szerb azt mondja a nőre, hogy lepa, a horvát meg hogy ljepa vagy lijepa. Vajdasági magyar vagyok, az egyetemet szerb nyelven fejeztem (jog) úgyhogy tudom miről beszélek. A gyakorlatban úgy van, hogy ha az egyiket beszéled, akkor beszéled a másikat is. 😁
Hasznosság kérdése meg relatív.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!