Valaki tanult már meg angolul sorozat nézésével?
Ha meg akarsz tanulni egy nyelvet, akkor kezdd el tanulni úgy, ahogyan az ki van találva, ki van fejlesztve sok-sok szakember sok-sok tapasztalatával: nyelvkönyv, hanganyag, stb.
Mellette pedig igen, hasznos, ha sorozatokat IS nézel. Mellette. Nem helyette.
Én nem is akartam megtanulni angolul, de annyi angol játékkal játszottam, angol filmet/sorozatot/videót néztem, hogy sokszor már angolul álmodom és angol anyanyelvűekkel írogatok. Fel sem tűnik nekik, hogy nem az angol az anyanyelvem, és az akcentusom se olyan szörnyű, mivel úgy hallottam a szavakat, ahogy ki kell ejteni.
Nyilván a nyelvtani szabályokat nem tudod a filmekből elsajátítani, nekem középsuliban tanították meg, hogy mi az a present simple és társai, de használni tudtam őket.
Mondjuk hozzátartozik, hogy nekem olyan szinten szívja be az agyam a nyelveket, hogy soha nem tanultam franciául vagy oroszul, nem néztem francia vagy orosz videókat, mégis össze tudok kaparni 3-4 mondatot mindkét nyelven, valahol rámragadtak :D
De ahogy #1 is írta, nem árt a nyelvtankönyv. Ha nem olyan jó a nyelvérzéked, akkor hosszú idő, mire megtanulod így. Nekem se pár hét alatt ment, kb. 1-2 év kellett, mire egyáltalán nem kellett a felirat.
Csak azzal, hogy sorozatot néztem? Nem. De nagyon sokat segített az iskolai nyelvtanulás mellett, főleg úgy, hogy rengeteget olvastam is hozzá angolul. Így volt időm megállni és szótárazni is, ha szükség volt rá. Viszont maximálisan kellett hozzá az, hogy az iskolában megtanuljam az alapokat. Sokszor volt, hogy valamit filmezés közben nem értettem rendesen (nem feltétlen a szavakat, hanem mondjuk az igeidőt), és órán esett le, hogy "ja, akkor az a mondat is ilyen akart lenni". De fordítva is volt ilyen: órán nem teljesen értettem meg, hogy milyen helyzetben használják az adott kifejezést vagy nyelvtani szerkezetet, és kellett valami egyéb helyzet, ahol megérthettem.
Viszont a magyar felirat semmi nem ér, mert nem fogsz tudni arra és a hangra is egyszerre figyelni. Egy-egy pár perces videó esetében még talán, de egy másfél órás filmet vagy egy 10 részes sorozatot nem fogsz tudni úgy végignézni magyar felirattal, hogy mind a szövegre, mind a feliratra tudj rendesen figyelni. Csak az angol felirat ér valamit. Ha kell, úgyis meg tudod állítani, és rá tudsz keresni dolgokra.
Nagyon sokat segít. Többet, mint sokan gondolnák. De azért jó, ha máshonnan is tanulod a nyelvet, pl az angol nyelvü emberekkel, akár online beszélgetés is hasznos.
Egyébként én szerettem úgy, amikor még sok szót nem tudtam, hogy magyar felirattal angolul és késöbb váltottam át, de sokakat összezavar pl, hogyha nem ugyanazt hallja, mint amit olvas, úgyhogy ez attól függ neked mi válik be jobban.
"Én nem is akartam megtanulni angolul, de annyi angol játékkal játszottam, angol filmet/sorozatot/videót néztem, hogy sokszor már angolul álmodom és angol anyanyelvűekkel írogatok. ... nekem középsuliban tanították meg, hogy mi az a present simple és társai"
Látod, kérdező, ő is tanult iskolában is, a filmnézés csak valami mellékes. Egyébként meg kérdés, hogy hány évesen nézett annyi videót, sorozatot, stb., mert minél fiatalabb valaki, annál inkább ragad rá a nyelv így, főleg a kiejtés, de te már túl idős vagy ahhoz, hogy ugyanarra számíthass.
"angol anyanyelvűekkel írogatok. Fel sem tűnik nekik, hogy nem az angol az anyanyelvem"
Vagy csak nem kötik az orrodra, hogy nagyon is feltűnik nekik... :) Hozzá vannak ők már szokva épp eléggé ahhoz, hogy mindenféle emberek angolul beszélnek, írnak, olyanok is, akik még durván törik az angolt, úgyhogy persze, hogy megértik, de attól még... :)
"túl nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvtanra, másra meg keveset"
Ez teljesen tanárfüggő.
"Én tanultam több nyelvet is suliban és mindet magamtól tanultam meg."
Mindet úgy tanultad meg, hogy a suliban IS tanultad, meg magadtól IS tanultad - te magad írod. Egyébként meg azt, hogy órákon kívül is használd a nyelvet, az iskolai nyelvtanáraid is nyilván mondták - csak persze ha úgy akarod beállítani az egészet, hogy az iskola semmire sem jó, a tanárok hülyék, te vagy a hős, akkor így adod elő...
"Van olyan nyelv amivel nem foglalkoztam, csak suliban és köszönni se tudtam vagy számolni meg ilyenek."
Ha mindig aktívan részt vettél volna azokon az órákon is, ha rendszeresen és magadtól megírtad volna a házit, és megtetted volna azt is, amit nyilván ez a tanár is mondott, hogy órán kívül is használd a nyelvet minél többet, minél több mindenre, akkor ezt a nyelvet is megtanultad volna. Ha viszont eleve úgy álltál hozzá, hogy nem akarod megtanulni, csak elviseled az órákat, ha már kötelező, akkor igen, akkor ez lett belőle, várható volt - és így nem mondhatod, hogy a tanáron vagy az iskolán múlott, mert leginkább a te hozzáállásodon múlott.
Kedves 9-es
Igen, tanárfüggö, oda is írtam, hogy általában. Nekem és az ismeröseim nyelvtanárainak kb 80%-nak hibája volt, hogy csak a nyelvtannal foglalkoztak.
Amit írtam, hogy amit megtanultam, azt nem az iskolában, tehát amit ott tanultam azt nem sikerült, amit ott nem tanultam egyáltalán, de itthon Igen, azt, ha nem is tökéletesen, de azzal elboldogulok.
Az iskolai nyelvtanáraim soha nem mondták, hogy a házikon kívül tanuljam otthon a nyelvet.
Nem akarom úgy beállítani, hogy semmire nem jó az iskola és tudom, hogy tanárfüggö, de alapvetöen már ha az oktatás rendszerét nézzük, rengeteg a hiba.
Megcsináltam mindet, mert suliban nyelvnél magolni kellett, úgyhogy nem voltam belöle rossz, ha az érdemjegyet nézzük, viszont nem tudtam a nyelvet, mert mint mondtam, nem lett rendesen megtanítva sok minden, de te ezt nyilván jobban tudod, hogy mennyire voltam aktív meg úgy mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!