Alap angol nyelvtudás tovább fejleszthető angol nyelvű és feliratú sorozatok nézésével?
Közép iskolában tanultam 4 évig angolt, de elsősorban németes voltam, abból is érettségiztem, pedig amúgy az angol sokkal jobban tetszett.
Sokszor hallani, hogy angol feliratos filmekkel, sorozatokkal is sokat lehet tanulni. Csak az a bajom, hogy nincs olyan nagy szókincsem és nem értem, hogy hogy fogom megtudni, mi az adott szó ha csak nézem a filmet. Nem fogok 2-3 percenként megállni lefordítani egy-egy szót... De amúgy direkt olyan sorozatot nézek, amit már láttam 2-3x (Trónok harca). De azért így se értek mindent. Vagy ne aggódjak ezen?
Először érdemesebb angol nyelven, magyar felirattal kezdeni, mivel ezzel egy alap szókincset simán összetudsz szedni. Ezután jöhet az angol felirat.
Ne lepődj meg viszont, nem mindig tűpontosan azt fordítja a magyar, amit mondanak. Ennek az az oka, hogy az angol szöveg egyszerűen túl magyartalan lenne abban a kontextusban.
Még annyit, hogy próbálj meg egyszerűbb nyelvezetű sorozatokat kezdésnek, mert pl. egy Suits vagy Billions elég kiábrándító lehet. A Trónok harca jó kiindulási alap, már ha nem unod. :)
Sok sikert!
"Ne lepődj meg viszont, nem mindig tűpontosan azt fordítja a magyar, amit mondanak. Ennek az az oka, hogy az angol szöveg egyszerűen túl magyartalan lenne abban a kontextusban."
Ez így van... De még a magyar nyelvű film magyar felirata sem egyezik pontosan, aminek az okát nem értem. Ezt csak úgy érdekességből írtam, hogy még bonyolultabb a dolog.
(egy nagyothalló)
Nagyon hatásosan fejleszthető a nyelvtudás angol nyelvű tartalmak nézésével, de a szókincs bővítéséhez sajnos nem lehet elkerülni, hogy legalábbis a kezdetekben megnézd a lényeges szavak és kifejezések jelentését. Frusztráló tud lenni, de idővel egyre kevesebbet lesz rá szükség. :) Pluszként viszont, ha használod is a tanultakat, fejlődni fog a nyelvtani helyességed és a kiejtésed is. Bemásolok pár linket, ami segíthet.
Ha van Netflix előfizetésed, ez az alkalmazás angolul és magyarul is meg tudja jeleníteni a feliratokat: [link]
Ez a YouTube csatorna angol filmekből és sorozatokból tanít szavakat, kifejezéseket és kiejtést: [link]
Sok sikert!
Ajánlom az angol zenéket szövegfelirattal.
Simon & Garfunkel pl.
#6 Elég sokszor előfordulnak ugyanazok a szavak egy filmben.
Én sosem szótáraztam angol feliratot rádobtam és napi 1-2 sorozatot megnéztem. Kb 4 hónappal később már nem kellett felirat sem hogy megértsem amit mondanak. Elkezdtem könyveket olvasni angolul az is nagyon nagy segítség volt.
Lehet rajta vitatkozni, hogy kinél mennyire hatékony módszer idegen nyelvű filmmel fejleszteni a nyelvtudást. Lehetnek is eltérések egyénenként.
Azt viszont nincs értelme vitatni, hogy mindenképp többet használ a nyelvtudásnak, ha idegen nyelven nézed a filmeket, mint ha magyar szinkronnal.
A magyar szinkron kényelmes, de garantáltan semmit nem tesz hozzá a nyelvtudáshoz. Az idegen nyelven tévézés lehet, hogy kevesebbet használ, mint a nyelviskola (ez sem biztos, főleg ha még rosszul/nem a hallgató tanulási szokásaihoz illeszkedően tanítanak), de a semminél mindenképp nagyobb a haszna.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!