Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Az angolban szinte mindig...

Az angolban szinte mindig ezekre épülnek fel a szavak? Mik a kivételek?

Figyelt kérdés
Alany, ige, tárgy, határozó, jelző. Egy mondatban általában ezekre épül fel, viszont mik a kivételek? Mikor van ez máshogy? Most kezdtem el iskola mellett angolt tanulni(németes vagyok). Köszönöm a válaszokat!

febr. 16. 15:58
 1/6 anonim ***** válasza:
74%

Nyelvtanár létemre a kérdést sem értem.

A mondatok szórendjére vagy kíváncsi? Az valóban elsősorban szófaj-alapú.

Alany-Állítmány-Tárgy-Határozók.

A jelzők saját szabályaik szerint az általuk jelzett szóhoz kötődnek.

Csakhogy az állítmányoknak van egy nyelvtani főrésze, az első segédige, ami el tud válni, és az alany elé tud kerülni, főleg a kérdőmondatokban. Ha van módbeli segédige, ez eddig hasonló a némethez:

You can swim. - Can you swim?

Sie können swimmen. - Können Sie swimmen?

Na most, ha csak főige van, a németben az kerül az alany elé (és nincs ami elválik)

Sprechen Sie Deutsch?

Az angolban viszont "előbújik" az a segédige, amit addig csak nem láttunk:

You speak English. "Tulajdonképoen" You do speak English. Kérdőmondatban ez a segédige válik el, és nyelvtanilag "képviseli" az egész állítmányt, amikir az alany elé kerül:

Do you speak English?

febr. 16. 17:24
 2/6 anonim ***** válasza:
37%

"mik a kivételek? Mikor van ez máshogy? Most kezdtem el iskola mellett angolt tanulni"

Az a kivétel, amikor always, often, usually, stb. gyakoriságot kifejező szó is van a mondatban, mert ezeknek ilyen a szorendjuk:

A "be" igevel: I am always tired.

Egyéb igékkel meg: I usually go by taxi.

febr. 16. 19:50
 3/6 anonim ***** válasza:
22%
Igen, vannak kivételek, de ezekkel az elején totál felesleges terhelned magadat, főleg, ha szervezett keretben (nyelvtanuló könyvsorozat) tanulsz, mert azokban nyilván kigyomlálták ezeket a furaságokat körülbelül középfok környékéig. Az érdeklődésedet a csemegék iránt addig is tartsad fenn, lesz majd elég, még akár beléjük is unsz.
febr. 16. 20:23
 4/6 anonim ***** válasza:
24%

"vannak kivételek, de ezekkel az elején totál felesleges terhelned magadat"

Így igaz. Amit az 1. írt, az már túl sok. Egyelőre bőven elég annyi, amennyit a 2.-ban írtam.

febr. 16. 21:48
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!!! És bocsánat ha érthetetlen volt kicsit a kérdés, csak sietve írtam meg:D De igen, erre voltam kiváncsi amit írtatokb
febr. 16. 23:41
 6/6 A kérdező kommentje:
!*
febr. 16. 23:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!