Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mikor használják az angolban...

Mikor használják az angolban a BEING+ V3 szerkezetet?

Figyelt kérdés

Milyen esetekben?

Hogyan lehet fordítani?

2022. dec. 14. 07:09
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
56%

még a 10:29-hez példamondatok:

At least 60% of the individuals being cared for by ACET in Tayside also have children themselves

May prevent large capital sums being passed under Gift Aid

without the donor being tied to a particular charity

Arnold Rose from Brighton is raising money through being sponsored for a 24-hour pot-throwing marathon

They heard reports of thousands of Yemenis being expelled from Saudi Arabia, some after being tortured

He was afraid of being sent back to Ethiopia

we need to proceed without being distracted

2022. dec. 14. 10:41
 12/22 anonim ***** válasza:

9:

(Vigyázz: kattle nem létezik, csak kettle 'vízforraló' ill. cattle 'szarvasmarha')

The kettle TO BE SWITCHED on – A bekapcsolandó vízforraló

The kettle IS SWITCHED on – A vízforraló be van kapcsolva

Az utolsó csak mellékmondatként létezhet legfeljebb (ezt kötőmódnak hívják, ami már kicsit sem kezdő szintű tananyag):

She insists that the kettle BE SWITCHED on – Ragaszkodik hozzá, hogy a vízforraló be legyen kapcsolva.

Ez egy vágyat, elérendő célt fogalmaz meg.

Ha itt kötőmód helyett kijelentő mód lenne, akkor más lenne a mondat jelentése, hiszen az egy ténytállítást fogalmazna meg:

She insists that the kettle IS SWITCHED on – Azt állítja (Ragaszkodik ahhoz az állításához), hogy a vízforraló be van kapcsolva.

Ha jól megnézed, ugyanez a különbség megvan a magyar mondatokban is: be legyen kapcsolva (felszólító mód) vs. be van kapcsolva (kijelentő mód).

2022. dec. 14. 11:57
 13/22 A kérdező kommentje:
Amúgy a BEING+V3 szerkezetet ki lehet kerülni? Mert élő szóban sosem kapcsolnék, hogy na most being+v3 kell.
2022. dec. 14. 13:21
 14/22 anonim ***** válasza:

13: Persze, átfogalmazással szinte mindent el lehet mondani, csak sokkal nyakatekertebben, de attól még ha látod/hallod, tudnod kell értelmezni ezt a szerkezetet. Átfogalmazva lehetne pl:

I don't like when people tell me what to do. (ebben még szenvedő sincs)

I don't like when I'm told what to do.

I don't like to be told what to do. (a like abban különleges, hogy után állhat to+infinitive vagy -ing alak is)

Egyébként meg nem kapcsolni kell, hanem érezni a szerkezet jelentését. Ha érzed, mire való, akkor már a használata is magától értetődő lesz, és gondolkodni sem kell rajta.

De még egyszer: a being + V3 nem egyetlen szerkezet, hanem két szerkezet együtt – tulajdonképpen a be + V3 kerül -ing alakba, és az -ing végződést nyilván csak a "be" tudja fölvenni, a V3 nem. Ha érted, hogy pl. a stand-ből mikor és hogyan lesz standing, akkor ugyanazt a sémát követi az is, hogy pl. a be told-ból mikor lesz being told.

2022. dec. 14. 14:03
 15/22 A kérdező kommentje:

Koszi 13-as! :)

Megis nekem ez a "be" letigekent tunik fel csak az elmémben.

Ugye igeknel is ugy tanultuk, hogy: be - was/were - been

Es hogy mi a feneert van akkor being es egy ige

Gondoltam a being az a folyamatos letige ha lehet igy mondani..na de az meg ragozva am/is/are+Ving.

Szoval egyelore homaly.

Az mar meg van hogyha olyan mondat van ami szenvedo es pl.a like all benne, akkor mindenkepp Being lesz.

I like being seen...na ez most csak egy hulye pl.volt ra..de et akkor azt jelenti hogy szeretem ha latnak? Es ha I like to be seen akkor meg szeretem ha láttatva vagyok?

2022. dec. 14. 14:23
 16/22 anonim ***** válasza:

A like különleges ige, mert állhat utána az ige -ing alakban is meg to+infinitive formában is, és igazán nagy különbség nincs köztük a jelentésben, szóval az I like to be seen és az I like being seen alapvetően ugyanazt jelenti: 'Szeretem, ha látnak'.

De ez a like-on kívül csak pár igére igaz (pl. begin, start, finish). A többi igéhez vagy csak egyféle alakban csatolható a bővítmény (csak to+infinitive pl.: want to know, hope to see; csak -ing alak pl.: suggest going, keep smiling); vagy ha mindkettő csatolható, akkor jelentős különbség van a jelentésben (pl. stop to talk ≠ stop talking, remember to call him ≠ remember calling him, try to ski ≠ try skiing).

2022. dec. 14. 15:07
 17/22 A kérdező kommentje:
16-os nagyon köszi! :) egyébként nyelvtanár vagy, vagy honnan tudod ennyire?
2022. dec. 14. 16:35
 18/22 anonim ***** válasza:
86%
16: Nem vagyok nyelvtanár, csak annak idején jól megtanultam angolul Dohár Péter Kis angol nyelvtan című könyvéből. Neked is csak ajánlani tudom.
2022. dec. 14. 16:48
 19/22 anonim ***** válasza:
31%

"igazán nagy különbség nincs köztük a jelentésben, szóval az I like to be seen és az I like being seen alapvetően ugyanazt jelenti"

Egy fenét.

2022. dec. 14. 16:59
 20/22 A kérdező kommentje:

19-es

Elmondod akkor az egyik es másik jelentését?

2022. dec. 14. 18:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!