Miért mondják azt, hogy a magyar oktatással gondok vannak, amikor számos tini folyékonyan beszél angolul, és egymás után teszik le a B2-C1 nyelvvizsgát?
Én felnőtt fejjel jutottam el felsőfokig angolból, úgyhogy előtte gimiben is azt tanultam.
A tudásom jó, ha 10%-át adták át iskolában, a többit a szabadidőmben szedtem fel.
ezen kívül (tudom, nagy eséllye trollkodsz, de leírom) a magyar oktatás rég megbukott, ezen nincs mit vitatni:
lexikásra tudásra épülő, mindenkit egy módszerrel tanító semmire sem jó hulladék rendszer, életben hasznosíthatlan felszínes ismereteket tud csak átadni.
"Ezt jelenti a tanulás: a tanár leadja az anyagot, a diák pedig megtanulja. Lexikális tudásról lesz valaki okos. Az a fontos."
A lexikális tudás is fontos, de a mai magyar oktatás rengeteg olyan lexikális tudást töm a fejedbe, amire sosem lesz szükséged, ugyanakkor emellett nincs elég idő az egyéni kompetenciák fejlesztésére.
"De nagy lexikális tudást viszek magammal."
Aminek a nagyrészét sosem fogod használni, mert egyszerűen haszontalan.
"Az oktatásügy által összeállított tananyag gondoskodik arról, hogy sehol ne valljak szégyent, ha tanulni is fogok külföldön."
Nem az az igazi kérdés, hogy külföldi tanulás esetén megállod-e a helyed. Biztosan meg.
A kérdés az, hogy amikor majd kikerülsz a nagybetűs életbe, ott mennyire fogod megállni a helyed. Ott nem fogja senki sem kikérdezni tőled a Dante poklát, nem igazán fogsz exponenciális egyenleteket megoldani, és nem fogja senki sem megkérdezni, mi a különbség a zöngés és zöngétlen mássalhangzók képzése közt.
Ellenben nagyon sok olyan feladatod lesz, amikor pillanatok alatt kell átlátnod egy adott szituációt, egy folyamatot, fel kell ismerned a lényeges kulcspontjait, az események, változások mozgatórugóját, el kell tudnod különíteni a lényeges és lényegtelen mozzanatokat, azokat a súlyuk szerint kezelned, és felelősségteljes módón kell meghoznod a MEGFELELŐ döntéseket, sok esetben teljesen egyedül, önállóan. Hangsúlyozom, ÖNÁLLÓAN, mert tapasztalataim szerint a mai fiatalok egyik legnagyobb elmaradása az önállóság terén van.
Emellett szükséges, hogy megtaláld a megfelelő információforrásokat, a szükséges tudást a lehető leghamarabb elsajátítsd és alkalmazd. Sok esetben nem kell, hogy mély tudásod legyen egy adott szakterületről, inkább arra van szükség, hogy egy felszínesebb, de átfogó képed legyen róla.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!