Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Miért mondják azt, hogy a...

Miért mondják azt, hogy a magyar oktatással gondok vannak, amikor számos tini folyékonyan beszél angolul, és egymás után teszik le a B2-C1 nyelvvizsgát?

Figyelt kérdés
2022. okt. 6. 22:45
1 2 3 4 5
 41/45 anonim ***** válasza:
100%

Én felnőtt fejjel jutottam el felsőfokig angolból, úgyhogy előtte gimiben is azt tanultam.

A tudásom jó, ha 10%-át adták át iskolában, a többit a szabadidőmben szedtem fel.

ezen kívül (tudom, nagy eséllye trollkodsz, de leírom) a magyar oktatás rég megbukott, ezen nincs mit vitatni:

lexikásra tudásra épülő, mindenkit egy módszerrel tanító semmire sem jó hulladék rendszer, életben hasznosíthatlan felszínes ismereteket tud csak átadni.

2022. okt. 9. 10:54
 42/45 anonim ***** válasza:
23%
Nem jutott el az agyadig az, hogy a tanterv egy szép dolog, de hogy hogyan tanítják meg adják le, az egy másik. Eleve a magyar oktatás túlterhelt, és nem mindenki tud pláne fiatal életkorban önállóan tanulni vagy túl nagy mennyiséget feldolgozni. Évtizedek óta megoldatlan a pedagógusok bére, helyzete, akik jóval az uniós átlag alatt keresnek, a probléma nem újkeletű, és folyamatosan csak eszkalálódik. Ennek megfelelően tanítanak is (tehát a többség igen rosszul és hanyagul). Én nem jutottam volna el két nyelvvizsgáig anyukám anyagi támogatása nélkül és magántanárok nélkül, de kellett a felvételihez, és gondolhatod, hogy nem az iskolai képzésen belül jutnak el B2-C1 nyelvvizsgákig a tanulók, amikor a középszintű érettségi szintje, amire el kellene juttatni a tanárnak a diákokat, az egy B1 körül van, és az emelt érettségi is inkább egy B2-es nyelvvizsga körül van, de véleményem szerint annál azért átlagban könnyebb, egy BME, egy nyelvvizsga sokkal komplexebb szóbelin és írásbelin is. Sőt, alapvetően az érettségikre is önmagamat készítettem fel, mert nem nem tanítottak meg semmit, holott elvileg jónevű iskolába jártam. Valakinek vagy szerencséje van, vagy nincs, de a legtöbben az internetről szedték fel a nyelvtudásuk alapjait is. A kérdésedben meg érvelésedben az a legszánalmasabb, egyben legszomorúbb, hogy úgy alkotsz messzemenő következtetéseket és véleményt, hogy még le sem érettségiztél, nem láttál a világból semmit, nincs valós tapasztalatod semmiről, csak elolvasol pár könyvet meg tantervi listát, nem is láttál vagy tapasztaltál másmilyet, és azt hiszed, hogy az a létező legjobb, amit ismersz. Emellett szűklátókörűen gondolkodsz, nyitottabban kellene hozzáállni más beállítottságú és képességű emberekhez. Nem mindenki lesz tudós, és a lexikális tudással épp az a baj, hogy az ember elfelejti, ha nem gyakorolja, ellenben nem tanulnak a gyerekek olyanról, mint a valuta, hitelszámítás, hitelfelvétel, ingatlanos ügyintézés, önismeret, pályaválasztási tanácsadás sincs, sőt, pár éve nálunk igazolatlant kaptak, akik elmentek tanítási időben egyetemi nyílt napra. Az eszedbe sem jut, hogy elburjánzott már Magyarországon is jóideje az iskolai bullying, nem egy tini akart már öngyilkos is lenni, vagy vált azzá, és ezellen sem tesznek semmit, mert az az új divat, hogy rendezzék le egymás között. De így is borzalmas, hogy mennyi energiát beleöltél egy trollkérdésbe, nagyon unhatod magad Dante Pokla mellett, ha erre volt időd meg energiád.
2022. okt. 9. 11:19
 43/45 anonim ***** válasza:
85%

"Ezt jelenti a tanulás: a tanár leadja az anyagot, a diák pedig megtanulja. Lexikális tudásról lesz valaki okos. Az a fontos."

A lexikális tudás is fontos, de a mai magyar oktatás rengeteg olyan lexikális tudást töm a fejedbe, amire sosem lesz szükséged, ugyanakkor emellett nincs elég idő az egyéni kompetenciák fejlesztésére.

"De nagy lexikális tudást viszek magammal."

Aminek a nagyrészét sosem fogod használni, mert egyszerűen haszontalan.

"Az oktatásügy által összeállított tananyag gondoskodik arról, hogy sehol ne valljak szégyent, ha tanulni is fogok külföldön."

Nem az az igazi kérdés, hogy külföldi tanulás esetén megállod-e a helyed. Biztosan meg.

A kérdés az, hogy amikor majd kikerülsz a nagybetűs életbe, ott mennyire fogod megállni a helyed. Ott nem fogja senki sem kikérdezni tőled a Dante poklát, nem igazán fogsz exponenciális egyenleteket megoldani, és nem fogja senki sem megkérdezni, mi a különbség a zöngés és zöngétlen mássalhangzók képzése közt.

Ellenben nagyon sok olyan feladatod lesz, amikor pillanatok alatt kell átlátnod egy adott szituációt, egy folyamatot, fel kell ismerned a lényeges kulcspontjait, az események, változások mozgatórugóját, el kell tudnod különíteni a lényeges és lényegtelen mozzanatokat, azokat a súlyuk szerint kezelned, és felelősségteljes módón kell meghoznod a MEGFELELŐ döntéseket, sok esetben teljesen egyedül, önállóan. Hangsúlyozom, ÖNÁLLÓAN, mert tapasztalataim szerint a mai fiatalok egyik legnagyobb elmaradása az önállóság terén van.

Emellett szükséges, hogy megtaláld a megfelelő információforrásokat, a szükséges tudást a lehető leghamarabb elsajátítsd és alkalmazd. Sok esetben nem kell, hogy mély tudásod legyen egy adott szakterületről, inkább arra van szükség, hogy egy felszínesebb, de átfogó képed legyen róla.

2022. okt. 9. 15:17
 44/45 anonim ***** válasza:
31%
43: ... és persze azt kéne tudni és az iskolában megtanítani, hogy információt hol és hogyan kell keresni a neten, hiszen a lexikális tudás minden morzsája kb 5 másodperc alatt megtalálható a neten, feltéve hogy az ember tudja, hogyan keressen hatékonyan.
2022. okt. 9. 15:30
 45/45 anonim ***** válasza:
85%
Jelenteni fogod a kommenteket? Aha, emlékeztet valamire
2022. okt. 10. 15:34
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!