Az angol nyelvben a birtokos kifejezés hogy van pontosan?
Szóval, én úgy tudom, hogy ha a birtokos élő személy, akkor az "s" betűt használjuk:
Pl. Janes's book (Jane könyve)
Ha nem előnek, akkor az "of" szót:
Pl. The house of the room (A ház szobái).
Ezzel szemben láttam időnként olyan feliratokat is, ahol ennek az ellenkezőjét látom. Például az egyik animének ez a címe:
Dragon Ball Z - Bardock: The Father Of Goku
Természetesen Son Goku kitalált karakter, de mégis élőnek tűnik a filmen, ahogyan abrázolják, nem egy tárgyról van szó.
Nem lenne tehát ez jobb cím:
Dragon Ball Z - Bardock:
Goku's father.
Köszönöm a válaszokat. Üdv. egy lelkes nyelvtanuló.
A kétfajta brirtosok forma között a különbség nem az, hogy élö vagy tárgy, amiröl szó van, hanem hogy a birtok vagy a birtokos a lényeges.
Mellékesen itt rosszul írtad:
The house of the room , ha A ház szobái jelentést szeretnéd, a Rooms of the house lenne a jó.
És honnan lehet tudni, hogy mikor mi a lényeges?
Amúgy meg nem igazán értem, amit mondasz. A birtok és a birtokos is egyformán lényeges.
"Szóval, én úgy tudom, hogy ha a birtokos élő személy, akkor az "s" betűt használjuk:
Ha nem élőnek, akkor az "of" szót"
És ez általában így is van. És van a rengeteg kivétel, meg van, mikor mindkettő használható, és más szempontok alapján jobb esetleg az egyik.
"Nesze semmi, fogd meg jól, mi? ;-)"
Ez csak az ostobák hangulatkeltése. Ez volt a kérdés. Ha érdekelte volna, hogy mi az a sok eset, ami az utolsó mondatom alá tartozik, szólt volna. De hát nem érdekelte. Épp tegnapelőtt néztem egy régi válaszomat ezzel kapcsolatban, ahol felsoroltam a birtoklást tulajdonképpen nem jelentő birtokos szerkezeteket (local, temporal, descriptive, originator, stb), szóval én az ilyen rosszindulatú patkányokon csak röhögni tudok. Már persze, miután a fejükre tapostam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!