Az angol nyelvben miért nincs normális semleges nemű szó, ami a his és her szónak felel meg?
Mert ez a nyelv így fejlődött, erre nem nagyon van válasz 🤷🏻♂️
A magyarban nem voltak nemek soha, így aztán nem volt nehéz nemsemleges névmásokkal beszélni.
Ha összezavar a they/them/their, az azt jelenti, hogy nem találkozol elégszer ilyen szövegekkel. Nekem már full természetes, először megakadtam és nem értettem, hogy jön ez ide, aztán ugyanúgy, mint bármi furcsa nyelvtani szerkezetet egy idegen nyelven, egyszerűen ezt is csak meg fogod szokni.
Nem mellesleg az 1300-as évektől vannak írásos bizonyítékai, hogy használták a they-t ebben a semleges értelemben, mint ma, csak ez a jelenség manapság lett felkapott.
Ha a homonímia zavar, akkor rossz hírem van... a nyelvek rendszerint hemzsegnek az azonos alakú, de más jelentésű szavaktól.
Az elmúlt században amúgy nagyon sok gender-neutral névmást próbáltak belenyomni az angol nyelvbe, azonban az ilyenek, mint a névmások, ún. zárt lexikai osztályba tartoznak, tehát nem, vagy iszonyatosan nehezen módosíthatóak, általában saját maguktól változnak. Az angol nyelvhasználók úgy döntöttek, hogy számukra a they lesz ebben az értelemben a grammatikus.
Magyarban is van egy csomó szó ami kontextustól függően több jelentésű.
they/them pedig nem egy mai dolog, jogi nyelvben régóta jelen van mivel nem adhtasz meg nemet ha nem tudod valakinek a nemét és félrevezető lehet a he/she használata.
Kontextusból pedig kiderül hogy a they többes szám vagy egyes számra utal. Ugyan úgy ahogy a You nál is kiderül hogy E/2 vagy T/2 ben beszélek valakihez vagy valakikhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!