Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Az angolt vagy a németet...

Az angolt vagy a németet folytassam tovább?

Figyelt kérdés

Angolul 7 éve nem szólaltam meg. Feliratozott videókkal úgy ahogy elvagyok, de egy mondatot sem tudok összerakni magamtól, főleg nem nyelvtanilag helyesen. Anno letettem egy B2-es nyelvvizsgát.

Német tudásom viszonylag friss. Egy éve csináltam egy B1-et, ami munkához kellett, 100% lett minden része.

Jelenlegi munkahelyem semmilyen nyelvre nincs szükségem, de szeretnék egyszer továbblépni persze, fizetésben is, ahol már elvárt lehet egy erős B2 szint.

Léptem nyomon azt látom, hallom, hogy az angol a legfontosabb. Tudom, igazuk van, mindenhol angol a nemzetközi kommunikációs nyelv, sok álláshirdetésben előnyként is írják fel.

De én inkább a németet vinném tovább, mert az tetszik.

Sajnos a kettő nem megy egyszerre, nem tudok váltani, még keverem őket, nem tudok kettőre fókuszálni, 10 órát töltök a munkahelyemen, agyilag sincs kettőre ingerem.

Érek bármit a némettel Mo.-n, vagy muszáj lenne mégis az angolra fókuszálnom?

2022. aug. 24. 22:02
 1/2 anonim ***** válasza:
Nem mondom, hogy haszontalan a német (főleg a német tulajdonosi hátterű cégek esetében, elsősorban műszaki területen), de az angol sokkal-sokkal többet ér. Azt javaslom tehát, hogy angolból juss el minél magasabb szintre, hogy megsokszorozd a lehetőségeid, aztán ha lesz még kedved, akkor mehet mellé egy másik nyelv is, de igazából nem annyira fontos...az én tapasztalatom egyértelműen az, hogy leginkább a foshadék munkakörökben tud csak igazán keresett lenni egy-egy angoltól eltérő nyelv ismerete (na nem mintha ennek meglétét annyira nagyon honorálnák anyagi értelemben), ahol mondjuk ügyfélszolgálatos munkakörben azokkal a külföldi prolikkal kell kommunikálni, akik egy nyomorult szót nem tudnak kiejteni a saját anyanyelvükön kívül (pl. franciák). A többiek meg beszélnek angolul és még egy darabig ez marad a nagy közös közvetítő nyelv.
2022. aug. 24. 23:06
 2/2 anonim ***** válasza:
Ha neked a munkádhoz már egyszer kellett a német, akkor olyan munkakört próbálj meg keresni, ahol továbbra is kellhet, és akkor vidd azt tovább. Az angol viszont olyan, hogy mindenhol kb. alap, és azzal mellé nem tudsz lőni. Szerintem a németet egy erős B1-ről könnyebb lenne most elvinni B2-re, mint félredobni, és a nulláról kezdeni az angolt, mert ha nem megy eredetileg, azzal csak azt kockáztatod, hogy nem tanulsz meg továbbra sem jól angolul, de a németet is elfelejted. Viszont esetleg nézhetnél időnként rajzfilmeket angolul a német mellett. Néha szótárazhatsz, és kiírod a kifejezéseket, vagy ha nem értesz egy nyelvtani formulát. Egy rajzfilm kb. 20 perc, ha kicsit visszatekersz és szótárazol, kiírsz dolgokat, vagy megnézed újra csak hallás után szöveg nélkül, akkor is max. 50 perc, amit eltöltesz vele. A Scooby Doot ajánlom, abból van fent ncoreon olyan változat, amihez egyaránt van magyar szinkron-angol szinkron, angol felirat-magyar felirat egyszerre, így lehet könnyedén váltogatni. Nekem nagyon sokat segített. És életszerű szituációk, helyzetek, helyszínek, párbeszédek vannak benne, nem valami földönkívüli sci-fi speciális szókészlettel. Előfordul szleng, de azért nem abból áll a szókincse. Illetve, én a régi fajta What"s new Scooby Doo és Scooby Doo Where are you kiadásokat néztem. Megkockáztatom, hogy talán youtubeon is fent van.
2022. aug. 25. 10:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!