Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Szerintetek felejtsem el az...

Szerintetek felejtsem el az idegen nyelveket vagy folytassam, ha a beszéd nem megy és nem is tudom hogyan gyakorolhatnám?

Figyelt kérdés
Három idegen nyelvet tanultam eddig, de mindegyiket inkább otthon tanulgattam egyénileg mert az iskolai nyelvoktatás sajnos nem volt túl hatékony (általános iskolára, középiskolára és egyetemre mind igaz és az egyik nyelvvel jártam nyelviskolába, de az sem volt sokkalta különb). Szóval vettem plusz nyelvkönyveket és próbáltam több idegen nyelvű tartalmat fogyasztani pl. olvasni, sorozatokat-filmeket nézni, használtam ilyen levelezős oldalakat és hasonlók. Az első nyelvből szereztem egy középfokú, a másodikból egy felsőfokú, a harmadikból pedig egy alapfokú nyelvvizsgát, de szerintem a tényleges nyelvtudásom nem felet meg ennek még talán a vizsga pillanatában sem. Ugyan tanultam és sok szempontból fejlődtem, de a beszédkészségemet nem fejlesztettem egyénileg, így ez egyértelműen alulmarad a többi készséghez képest. Leginkább a második tanult nyelv az érdekes, mert egy annak megfelelő nyelvszakon tanulok és itt azért egyértelműen probléma, hogy nem megy a szóbeli kommunikáció. Mindent megértek, mindent meg tudok tanulni, megírom a beadandókat, sikerülnek a vizsgák, sikerült az alapvizsga is stb., de a beszéd nem megy. Például ha órán felszólítanak, el kell mondani a véleményünket, vitázni kell stb., de például a prezentációk szövegét is mindig megírom és begyakorlom előre. Az egyetemen kívül egyszerűen még sosem voltam olyan közegben, ahol használni kellett volna vagy egyáltalán használni tudtam volna a nyelvtudásomat szóban is. Nyilván tudom, hogy ez így nem jó és szeretnék is rajta változtatni csak nem tudom, hogy hogyan kellene és hogyan tudnék. Ez pedig azért különösen nehéz, mert szeretek nyelvet tanulni és érdekel ez a terület, így más alternatívám igazából soha nem volt, mindig ezt szerettem volna tanulni. Valamint pl. a harmadik nyelvemet is szeretném tovább tanulni, de nem szeretnék ugyanígy járni azzal is.
2021. jún. 1. 11:36
1 2
 1/12 anonim válasza:
100%
Gyakorolj a tükör előtt! Első hallomásra hülyeségnek hangzik, de nagyon sokat tud segíteni.
2021. jún. 1. 11:52
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Olvass/nézz tartalmakat az adott nyelven, és hangosan, szóban foglald össze a tartalmukat. Gyűjts érveket-ellenérveket, játssz el egy párbeszédet, vitát a témáról. Képzeld azt, hogy egy youtuber vagy, aki a napját narrálja (bugyuta példa, de érted). A lényeg, hogy nem kell különleges, steril helyzet hozzá, hogy beszélj. Ezt otthon, egyedül is tudod gyakorolni, csak neki kell állni csinálni, csinálni, csinálni. Akkor fogod látni, hogy mi az, ami nem jut hamar eszedbe, amihez keresned kell a szavakat, nyugodtan szótározz közben, csak csináld. Magántanárhoz is elmehetsz ezzel a céllal, vagy hasonló cipőben járó szaktársakkal is összeállhattok nyelvi beszélgetős délutánokat tartani.
2021. jún. 1. 12:09
 3/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Ezeknek egy részét már próbáltam, de írtatok újat is és megint adok majd egy esélyt mindennek, hátha. Például nekem a tükör előtti gyakorlás egyáltalán nem ment, kevés annál frusztrálóbb és kellemetlenebb dolgot tudok elképzelni :D de nekem is ajánlották már korábban és biztos van, akinek beválik. Ugye a szóbeli vizsgáimra is egyedül készültem fel és akkor azzal próbálkoztam, hogy hangosan felolvastam a jegyzeteimet és próbáltam minél többet hangosan gondolkozni, ötletelni és tuladjonképpen így megdumálni magammal egy-egy tételt, témakört. Valamint az egyetemen egyszer kellett hangjegyzeteket készítenünk és azóta párszor kipróbáltam ezt is, hogy pl. hangosan felolvastam egy-egy jegyzetem/irományom vagy éppen egy olvasmányt és ezt felvettem, majd visszahallgattam. Valamint, ha valakinek megtetszett a beszéde, kiejtése akkor próbáltam utánozni, ismételni őt (pl. youtubereket vagy sorozatokból egy-egy szereplőt). Úgyhogy voltak ilyen kisebb próbálkozásaim, de hosszú távon nem folytattam egyiket sem. Egyrészt picit mindig kudarcként éltem meg, hogy mennyivel nehezebben megy mint mondjuk írásban kifejezni magamat (ugye elég későn kezdtem el foglalkozni ezzel és így elég nagyok a különbségek) és mindig picit céltalannak, nyögvenyelősnek tűnt az egész vagy nem tudom hogyan fogalmazzam meg. Szóval egyedül beszélgetni magaddal a kis szobádban picit szürreális élmény :D Valamint azért nem ugyanaz mint mikor pl. órán csak úgy random felszólítanak és akkor válaszolj egy kérdésre, spontán, mindenki előtt vagy mondjuk akkor is kisebb pánikba estem mikor leszólított egy külföldi valami miatt. Az egyetem óta ráadásul picit az is megrémisztett, hogy másoknak nem nagyon van ilyen jellegű gondja, szóval a legtöbb szaktársam tök szépen, folyékonyan beszél és én szégyellem, hogy nekem hozzájuk képest mennyivel rosszabbul megy. Alapból nem vagyok egy nagyon beszédes és bátor típus (mármint az anyanyelvemen sem), de ez picit még inkább elveszi az önbizalmam. Páran emiatt le is néznek, sőt volt szaktársam aki konkrétan megkérdezte tőlem, hogy amúgy én értem-e az előadást vagy csak úgy csinálok.

2021. jún. 1. 14:44
 4/12 A kérdező kommentje:
Amúgy írtad, hogy próbáljam meg narrálni a napom, mint a youtuberek :) Egyébként ezen is gondolkoztam már, hogy rendszeresen készítsek valamilyen kis tartalmat idegen nyelven. Mostanában úgyis elterjedt instagramon a "studygram", van csomó podcast ebben a témában is stb., és akkor az lehet picit motiválna, ha ezt így rendszeresíteném, talán egy-két ember meghallgatná, megnézné, reagálna rá stb. Lehet jobban rá tudnám venni magam, mintha csak úgy gyakorolnék. Én legalábbis szeretem az ilyesmit, követek több ilyen felhasználót is és nekem tetszik, hogy ilyen egyáltalán létezik. Csak aztán ugye mindig lebeszéltem róla magamat, mert féltem, hogy mi van ha egy ismerős esetleg valahogyan rátalál, felismer vagy ilyesmi. Azért mi magyarok szerintem nagyon kritikusak vagyunk egymással például a sulis nyelvórákról is emlékszem, hogy mennyien kiröhögték a másikat ha valamit rosszul ejtett ki stb., míg külföldiekkel vagy éppen magyarul tanuló külföldiekkel nem tapasztaltam ezt.
2021. jún. 1. 14:58
 5/12 anonim ***** válasza:

A magyarok szokasarol teljesen igazad van.

Iras azert megy jobban, mert van idod gondolkodni rajta/kijavitani.

A beszednek spontan kell jonnie. Azon a nyelven gondolkodol. Magadban, vagy mikor egyedul vagy, akar hangosan is, beszeld az adott nyelvet. “Targyalj” meg mindent az adott nyelven.

Itt meg a “rossz “ kiejtes nem szamit, annak a javitasa majd akkor jon, mikor a beszedkeszseg mar meg van.

Az osztalytarsaidnak is epp olyan “rossz “ a kiejtesuk mint neked, mert ok is akcentussal, sot meg a tanar is, ha nem anyanyelvu, beszel.

Ez ha 20 evet is folyekonyan beszeled a nyelvet, megmarad. Probalj beszelopartnert keresni, de olyan valakit, aki jobban tud mint te. Nem erdemes olyantol tanulni, aki nincs egy szinten veled.

Kulfoldon senki nem emliti, csak a hulye magyar, aki nem hallja a sajat pocsek kiejteset.

Ezen ne mergelodj, egy bajos mosoly, es kesz.

2021. jún. 1. 16:26
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Ezen csak egy segít, ha minél többet beszélsz.

Tudom hogy drága, de az minden pénzt megér, ha van egy magántanár, aki beszélget veled.

Pl minden héten egy órát beszélgetsz vele, és megkéred, hogy hozzon 4 random témát, és arról beszélgettek 15 perceket. (Mondjuk pizza, bőr vs műbőr cipő, álom nyaralás, tűfilc VS golyóstoll.)

Lehet hogy először vért fogsz izzadni (tuti) de így lehet könnyen fejlődni.

2021. jún. 1. 16:43
 7/12 A kérdező kommentje:

Hát azért vannak, akinek pl. az adott nyelvterületről származnak a felmenői vagy akár ő maga is ott született és élt, vagy akár később tanult ott és ilyenek, szóval vannak páran akiknek tényleg jó a kiejtése, szépen beszélnek, folyamatosan, természetesen. Nyilván nem igaz ez mindenkire, de nagyon sokan tanultak például két tannyelvű iskolákban vagy alapvetően jobb oktatásban is részesültek mint én. Úgyhogy objektíven nézve is van némi különbség, ezt tényleg nem kishitűségből mondom. Jó persze, ennek megvan az oka is és ezt el kell fogadni, illetve az én szememben nem számít rossz dolognak az akcentus, természetes, mindenkinek van valamilyen stb. és alapvetően nem is az akcentus megléte zavar, csak szimplán valahol mégis frusztrál ez az egész és előttük kifejezetten szégyellem magam. Szóval adná magát, hogy akkor megkérjek valakit, hogy segítsen nekem, csak nem biztos, hogy megtennék és kellemetlen lenne.

A magántanáron is gondolkoztam sokszor, de mindig oda lyukadok ki, hogy mégis kit választanék és vajon megérné-e, fejlődnék-e. Ahogy írtad elég sok pénzt el szoktak kérni, de cserébe nem feltétenül kapja meg az ember amit elvárna és sajnos ezzel kapcsolatban nekem is inkább negatív tapasztalatom van eddig. Volt olyan tanárom, aki például még a kérésem ellenére sem azt gyakorolta velem, amit kértem, hanem a nyelvtant erőltette, mert ő azt nagyon szereti és az szokott a nyelvtanulók gyengesége lenni, meglátom majd csak jól jön az... Valamint volt olyan tanárom is, akinek szinte le kellett fordítanom a fogalmazásomat, mert ő mennyit tanult ebből, mennyi új kifejezés és kijegyzetelte őket, hogy akkor majd ezt ő is tudja használni. Szóval én nem zárkóznék el ettől a lehetőségtől, csak akkor már tényleg szeretnék olyan magántanárt vagy akár csak egy beszélgetőtársat, akivel ténylegesen tudnék gyakorolni, akitől tanulhatnék stb., ne csak megint az legyen, hogy kifizetem és semmi. Viszont nehéz megfelelőt találni, mert már tényleg szinte boldog-boldogtalan hirdeti magát és akkor te nyelvtanulóként válassz egyet, aztán vagy segít vagy nem.

2021. jún. 1. 18:05
 8/12 anonim ***** válasza:

Heti 1 ora magantanarral nem eleg.

Kerdezo, szerintem Te kishitu, negativ gondolkodasu vagy nem csak a nyelvtanulas teren, hanem az elet tobb teruleten.

Ezzel a kisebbsegi erzeseddel nem nagyon tudunk mi itt segiteni.

Onbizalom is kell, hogy valami jol menjen.

2021. jún. 1. 23:00
 9/12 Ruby04 válasza:
Nézz filmeket mondjuk a Netflix-en és eredeti felirattal nézd.
2021. jún. 28. 09:14
 10/12 A kérdező kommentje:

9-es Köszi ezen már rég túl vagyok.

8-as Ebben igazad van. Csak nehéz önbizalmat meríteni, ha az embernek amúgy nem nagyon van sikerélménye és soha nem kapott ilyen jellegű támogatást, megerősítést, biztatást sem.

2021. jún. 28. 09:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!