Igaza van az angol tanárnőnek az angol tanulásával kapcsolatban?
Egyszer kérdeztem tőle, hogy ha az angol a legkönnyebb nyelv, akkor mi lesz azzal, aki nehezebb nyelvet (pl. németet) szeretne tanulni, de nem tud megtanulni angolul.
Erre ezt a választ adta:
"Aki nem tud megtanulni angolul, az lusta".
Szerintetek igaza van?
1980-ban azt mondtam volna, hogy nincs igaza.
2022-ben azt mondom, tökéletesen igaza van.
Aki meg akar tanulni egy nyelvet, annak ma minden lehetősége meg van rá.
Akarni kell.
"Nyelvtanulásnál igenis vannak emberek akiknek van érzékük a nyelvekhez és vannak akiknek nincs."
Nyelvtanárként mondom, hogy ez a legnagyobb tévhit az emberek fejében, ami a nyelvtanulással kapcsolatban él. Egyben el is veszi az alanytól a lehetőséget, hogy felelősséget vállaljon a saját előrehaladásáért.
Akárki meg tud tanulni egy nyelvet olyan szinten, hogy folyékonyan beszélgessen az őt érdeklő témákról, ha akarja. Akinek "nincs nyelvérzéke" annak nem a nyelvérzékével, hanem alapjában véve a tanulástechnikájával van gond, valamint a tanáraival, szüleivel, akik elhitették vele, hogy neki ez úgy sem fog menni. Hatalmas károkat okoznak az ilyen címkék, amiket ránk aggatnak. Le kell tenni őket és elkezdeni tanulni tanulni.
ha ez nem egy anonim oldal lenne, megkérnélek, írd meg a tanárnő nevét, hogy hozzá még véletlenül sem...
ez a fekete pedagógia, és full ostobaság és lekezelő, amit mondott.
Pedig jó tanárnő, én bírom.
"Ha minden csak a befektetett energián múlna, akkor már minden főznikedvelő ember sztárséf lenne, minden táncolni kedvelő ember táncművész lenne, mindenki, aki szeret énekelni, operaénekes lenne, stb..."
Mert szerinted az emberek,olyan mint amilyen Turi Tamás, aki napi 12 órát gyakorolta a Photoshopot? Hát egyáltalán nem olyanok. Az emberek ezért sem változnak meg, mert nem tesznek bele munkát.
De nyilvánvaló persze, hogy a született képességek is számítanak az életben. Mindenesetre, aki meg tudott tanulni magyarul, az legalább egy B2-es szintre is el tud jutni angolból, attól függetlenül, hogy nem lesz belőle nyelvzseni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!