Igaza van az angol tanárnőnek az angol tanulásával kapcsolatban?
Egyszer kérdeztem tőle, hogy ha az angol a legkönnyebb nyelv, akkor mi lesz azzal, aki nehezebb nyelvet (pl. németet) szeretne tanulni, de nem tud megtanulni angolul.
Erre ezt a választ adta:
"Aki nem tud megtanulni angolul, az lusta".
Szerintetek igaza van?
...vagy rossz a tanár meg a módszer. Különben angolul nem feltétlenül kell kifejezetten tanulni, mármint nem tankönyvből kell elsősorban bemagolni a szabályokat.
Inkább vedd magad körül az angol nyelvvel: kizárólag angolul nézz filmeket, angolul olvass könyveket stb.
Ajánlom továbbá az Effortless English hanganyagokat A. J. Hoge-tól, ez ugyancsak a természetes nyelvtanulás módszerével működik. A rossz nyelvek szerint ingyen is beszerezhető torrentről...
Szerintem a szabályok megtanulása, ès az angol nyelvvel való körbevètel egyaránt fontos. Felnőttkorban legalábbis nindenkèppen.
A japán nyelvben öt írásmód van:
- hiragana
- katakana
- kanji
- latin ABC
- arab számok
Tehát egy japán elvileg képes megtanulni egy európai nyelvet a latin ABC miatt.
Amúgy japánul (is) tanulok. Művel viszont nagyon az elején vagyok, véleményt még nem mondok.
"Tehát egy japán elvileg képes megtanulni egy európai nyelvet a latin ABC miatt."
A latin betűket egy délután alatt meg lehet tanulni, ugye te sem gondolod, hogy ennek jelentős befolyása van a nyelvtanulás egészére?
A tanárnőnek abszolút nincs igaza abban az értelemben, hogy angolul anyanyelvi szinten megtanulni úgy, hogy egy született angol se vegye észre 5 kimondott mondatod után sem, hogy nem vagy angol, szinte lehetetlen. Ha valaki gyermekként megy ki a nyelvterületre, akkor talán van esélye. Felnőttként már nincs. Én évekig éltem Nagy-Britanniában, s odakinn találkoztam egy Hong Kong-i születésű, 50-es éveiben járó férfival, aki fiatalon feleségül vett egy brit nőt és már 25 éve folyamatosan Nagy-Britanniában élt, 100%-ban angol nyelvi környezetben. S még én is észrevettem az akcentusát, s hogy a mondatformálásai nem pontosan olyanok, mint a britekéi!
S ugyanúgy gyakorlatilag lehetetlen az angol nyelvet olyan szinten elsajátítani, hogy mondjuk irodalmilag igényes szövegeket szótár nélkül képes legyél pontosan megérteni. (Én egyszer összevetettem egy angol regényt egy hivatásos magyar fordításával, és jó néhány félrefordítást találtam!) Az angol elképesztő gazdagságú nyelv, a magyarnál jóval gazdagabb. Elképesztően finom árnyalatok kifejezésére képes. Becslések szerint az angol szókincs a magyarénak körülbelül nyolcszorosa. Az angol nyelv szókincsét lefedő Oxford English Dictionary értelmező szótár 20 kötetes! Rengeteg az idiomatikus kifejezés is, s vannak szavak, amelyeknek 50-nél is több jelentésük van.
Egyszóval angolul tanulni, angolból fejlődni mindig lehet; de angolul MEGTANULNI lehetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!