Milyen nyelvet érdemes tanulnom? Németet vagy franciát?
ezt már megkérdezted pár napja, akkor is megírtam, h. a franciával nagyobbat szakíthatsz, és angol után könnyebb tanulni.
2022. júl. 26. 11:05
2/14 A kérdező kommentje:
Az elmúlt pár napban többször volt ilyen kérdés. Attól függ melyik tetszik jobban, melyik érdekelne jobban, azért a kettőnek a hangzása, kiejtése, nyelvtana is nagyon más. A német könnyebb amúgy, minden szempontból. Mindkettőre lenne viszont kereslet. Franciául jóval kevesebben beszélnek, mint németül, de a németet meg talán több helyre várnák el. A franciát inkább akkor ajánlanám, ha a nemzetközi irodánál vagy cégnél szeretnél dolgozni. Ügyvédként, ügyészként, bíróként, közigazgatásban elég lenne a német is szerintem, és mivel több német állampolgár van az országban, mint francia, jobban megéri. Viszont külföldön, az Unióban, meg más helyen a világon a francia is elég fontos.
2022. júl. 26. 12:44
4/14 A kérdező kommentje:
Igazából inkabb a francia tetszik. Később mennek akár külföldre is, és nemzetközi ügyvédi irodánál szeretnék dolgozni. Szóval így nem tudom melyik lenne a jobb döntés. Nem tudom, melyikre van nagyobb kereslet.
Egyébként köszönöm a valaszt.
Jognál milyen nyelvek hasznosak?
Most fogom elkezdeni a jogot, ezért kérdezem, hogy a későbbi munka szempontjából milyen nyelvet érdemes elkezdenem.
Angolul tudok, van egy C1-es nyelvvizsgám.
22-i kérdés, nagyon hasonló
2022. júl. 26. 13:50
6/14 A kérdező kommentje:
Lehet, de nem én írtam ki. Nem tudom, ezt miért nem lehet megérteni.
Csak azért írják többen, mert a kérdéseket mindig érdemes átnézni egy kérdés kiírása előtt, hátha nemrég kiírt valaki hasonlót, ami pont most ennél be is jött, ráadásul több leendő joghallgatós is volt.
Nehéz megmondani, attól függ hová akarnál menni. A legtöbb kapcsolatunk jelenleg szerintem Németországgal-Ausztriával van, szóval szerintem a német eléggé adná magát, és harmadiknak vagy mellette a francia még mindig lehet, nem hasonlóak, nem lehet őket összekeverni. Egyébként, a jog pont egy olyan, amivel nehéz azért külföldre menni, és csak nagyon-nagyon kevés embernek sikerül. Inkább valószínűbb, hogy valamilyen olyan munkahelyre kerülhetsz, ahol kellően sokat használhatod a nyelveket.
2022. júl. 26. 14:06
8/14 A kérdező kommentje:
Igen, tudom, hogy nehéz, de én azért reménykedem. Egy nemzetközi szervezetnél szívesen dolgoznék.
Szerintem vidd el azt, amelyiket szeretnéd egy középfokra, és utána belevághatsz a másikba is egy középfokba. Igazából, a jognál felsőfokon látok egyre inkább minden nyelvi követelményt, de az a fontos, hogy a jogi szövegeket megértsd, és rájuk tanulj szaknyelvet. Az egyetem alatt találhatsz majd német-angol-francia szaknyelvi órákat, illetve majd fognak szembejönnek fizetős szaknyelvi kurzusok (amik többet érnek, mint a tanórák). Spanyolul nem láttam szerintem soha szaknyelvi oktatást, biztos az is fontos lehet a megfelelő helyen, de a jog szempontjából annyira a spanyol nem releváns az előbbi nyelvekhez képest, ettől függetlenül arra nagyon figyelj, hogy minden nyelvet tarts szinten. Nemzetközi ügyvédi irodáknál, cégeknél letesztelik az interjún a nyelvtudásod, tehát nem a papír a lényeg, noha könnyebben behívnak, ha van igazolt tudásod.
2022. júl. 26. 14:53
10/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Igen, ezt tudom, hogy az egyetemen vannak ilyen lehetőségek. Viszont a fizetős szaknyelvi órákról még nem hallottam. Azok is az egyetemen vannak?
És egy nemzetközi irodánál hogyan tesztelik a nyelvtudást? A szaknyelvet kérik, vagy teszt van, vagy beszélgetnek veled idegen nyelven valamilyen témában?
Kapcsolódó kérdések: