Ha nem a németet választom második nyelvnek , akkor minden más opció értelmetlen és hasztalan?
Mindenhol azt olvasom , hogy a német a legfontosabb, de ha esetleg valakinek ez a nyelv nem tetszik , nem szeretné tanulni akkor van más értelmes opció?
Nekem az olasz és a spanyol tetszik de lehangoló mindenhol azt olvasni , hogy ezek teljesen értéktelenek és hasztalanok.
Nos, én angolul tanultam. Aztán 10 évet dolgoztam Ausztriában, így itthon autodidakta módon tanultam a németet is, bárkivel eltársalgok (nyilván nem 10/10-es a nyelvtani a tudásom). A spanyolt pedig jövő hét szerdán kezdem nyelviskolában :)
Abban egyetértek azzal aki írta, hogy a német már közel sem olyan fajsúlyos nyelv mint volt. 20 éve az volt, olyannyira hogy hülyének nézték aki angolt tanult Magyarországon.
Emlékszem mikor kisiskolás voltam és nyelvválasztás volt (német vagy angol), akkoriban még ugye az internet sem volt egy elterjedt dolog, és valahogy annyit mondtak arra, hogy melyik nyelvet választod, hogy "na, majd kimehetsz Londonba és húú" vagy "na, majd dolgozhatsz Németországban húú". De akkoriban még az angol eléggé "el volt maradva", és angolt tanulni amolyan úri huncutság volt.
Tanuld azt, ami érdekel. Haszontalan és értéktelen nyelv pedig nincs.
én is azzal értek egyet, hogy ha angolul jól tudsz és nincs a másik nyelvvel az előrelátható jövőben célod (x országban dolgoznál, y országból van a párod stb.), akkor tulajdonképpen mindegy. persze, ha van ilyen extra motiváció, akkor az fontos, de ha nincs, akkor az is bőven motiválhat hogy egyik nyelv jobban tetszik a másiknál stb.
én éltem egyébként Németországban és Spanyolországban is, németül tudtam valamennyire, ami nem jött rosszul, de 70-80%-ban angolul kommunikáltam. Spanyolországban viszont nagyon jól jött volna spanyolul tudni (később meg is tanultam), mert ott meg alig volt valaki, aki tudott volna normálisan angolul... :)
Ritka nagy hülyeségnek tartom azt, hogy a német alig ér valamit, csökken a jelentősége, stb. A francokat ! Európában a legélhetőbb országok többségében németül beszélnek. És nem, nem elég az angol ! Én Ausztriában kitörölhettem a seggem az angollal. Németül kell tudni a legtöbb álláshoz. Németországban élő ismerőseimnek is kellett előbb-utóbb a német. Németország Európa motorja. Hogy lehet ilyet mondani, hogy egyre jelentéktelenebb a német ? Még nálunk is rengeteg álláshoz német kell vagy előny. A régiónkban meg főleg. Egyáltalán nem lehet Dunát rekeszteni németesekkel. Sőt, nehéz találni olyat, aki elfogadhatóan beszéli. Beszéltem hr-esekkel. Még angolul is csak makognak sokan a c1 ellenére is.
Magyarországnak, illetve a környező országoknak Olaszországgal is jelentős kapcsolata van. Mind kulturális, mind gazdasági értelemben. Nem egy olasz cég van. Olaszul jól tudó ember kevés. Egyáltalán nem hülyeség tanulni. Még külföldön is van értelme az olasznak. Nemcsak Olaszországban.
Hiába beszélik a spanyolt többen, ha azok többsége elmaradott, veszélyes ország, ahová az átlag magyar az életben be nem teszi a lábát. Spanyolországban kevesebben élnek, mint Olaszországban és gazdaságilag pedig meg sem közelíti. Nekünk is sokkal kevesebb kapcsolatunk van a spanyol ajkúakkal, mint az olaszokkal. Most őszintén, hány magyarnak számít valójában, hogy Dél-Amerikában hány andoki paraszt vagy az USA-ban hány drogos mexikói vagy kubai beszéli a spanyolt ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!