Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan lehet megszólalni...

Hogyan lehet megszólalni idegen nyelven ha írásban már elég jól megy?

Figyelt kérdés
Nyelviskolába járok és otthon is sokat tanulok, de hiába hozom simán a B2-es szintet írásban és hallás utáni szövegértésben, ha a tanárral vagy a tanfolyamtársakkal kellene szóban kommunikálni akkor meg sem tudok szólalni. Nem vagyok "befordulós" típus, magyarul nem okoz gondot folyton pofázni és poénkodni vagy bármiről beszélni, de idegen nyelven 2 év tanulás után sem megy. Főleg ha olyan témáról kellene beszélni ami egyáltalán nem érdekel. Keressek inkább magántanárt?

2022. ápr. 16. 18:54
 1/8 anonim ***** válasza:
88%
A legjobb lenne, ha keresnél valakit, akivel csak ezen a nyelven tudsz beszélgetni. Nyilván Magyarországon ilyen embert találni nehéz, ha átlagos iskolás életet élsz. Úgyhogy vagy magántanár, akinek elmondod, hogy csak pofázni akarsz vele. Vagy esetleg egy 1-2 hetes külföldi tartózkodás segíthet, de akkor egyedül kell menned, hogy tényleg rá legyél kényszerítve. (Szoktak lenni nyári nyelvtanfolyamok a legtöbb célországban, ha a tanfolyam maga nem is ér semmit, arra mégis jó, hogy rá legyél kényszerítve a kommunikációra. Persze ezek nem olcsók.)
2022. ápr. 16. 19:03
 2/8 anonim ***** válasza:
88%

Hülye ötletnek tünik elsöre, de sokat segít, ha rendszeresen - napi legalább 25-30 percet - hangosan felolvasol azon a nyelven szövegeket. Ugyanis sok esetben nincs meg a képesség folyamatosan az idegen nyelven beszélni, mármint a legtöbb szót nem mondod ki, csak olvasod magadban, esetleg egy-egy szót mondasz, de a folyamatos beszédhez nem vagy hozzászokva!

Meg az is használ, ha olyan valakivel beszélsz, aki nem ért magyarul és csak így tudsz vele kommunikálni.

A nem-érdekel-témákhoz meg hasznos, ha ezekröl olvasol, pl. Wikipedia cikkeket, mert a témákhoz tartozó speciális kifejezéseket egyébként nem fogod ismerni.

2022. ápr. 16. 19:21
 3/8 anonim ***** válasza:
83%

olvasgass idegen nyelvű szövegeket, meg nézz filmeket az adott nyelven

egy idő után észreveheted, hogy elkezdesz nem magyarul gondolkodni

onnantól kezdve kezded majd igazán megtanulni a nyelvet

ha hagyod a dolgot folyni a medrében, egyszer csak azt veszed észre magadon, hogy egész jól beszélsz

2022. ápr. 16. 20:03
 4/8 anonim ***** válasza:
83%
Hasznosak azok, amiket az előttem levők mondtak, így azt nem ismétlem. Az is nagyon sokat segít, ha nézel vagy olvasol valamit és utána hangosan, a saját szavaiddal elmondod miről szólt. Az ne zavarjon, ha hibázol, nyilván fogsz, mindenki hibázik. Nem lehet rögtön tökéletesen beszélni.
2022. ápr. 16. 20:09
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Írni már tudsz, ugye? Akkor megy a kifejezés, de nem társalgási sebességgel. Csak az önbizalmad hiányzik.

Megpróbálhatod otthon kimondani az első mondatot leírás helyett. De a legjobb tényleg az lenne, ha lenne egy külföldi beszélgetőpartnered. Sajnos a járvány miatt mostanában kevesebbel lehet találkozni, és inkább Budapesten fordulnak elő.

2022. ápr. 16. 20:54
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tippeket mindenkinek. A filmnézés megy ezerrel, a szövegértéssel egyáltalán nincs gond sem szóban sem írásban. A felolvasást már mondta a tanár is, de attól nem javult, talán a kiejtés valamivel jobb lett. Az írás már bőven megüti a középfokú szintet, meg a többi írásbeli rész is (szövegértés, ilyesmi). Igazából ilyen kifejtős dolgoknál nem vagyok annyira nagy bajban, mert olyan, mintha írásban kellene válaszolni, kicsit átgondolom, aztán ha lassan is, de tudok beszélni, nyelvtanilag is úgyahogy helyes, hosszabb mondatok, ezen a szinten elvárhatóan választékos szókincs. De a spontán beszédnél ez nagyon kevés, ha valamit mondanak és azonnal válaszolni kell akkor semmi nem jut eszembe, csak hallgatok vagy pár szavas mondatokat makogok. Talán megpróbálok Skype-on anyanyelvi tanárt keresni a tanulás mellett beszédfejlesztésre, mert a nyelvórán ugye alapból magyarul dumálnak, csak a feladatok meg a különböző szituációk gyakorlása zajlik németül.
2022. ápr. 16. 21:20
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Az tényleg jó tipp, hogy mesélj magadnak mindenröl, ami eszedbe jut - arról, hogy mit csinálsz éppen, mit akarsz utána csinálni, hová készülsz, kivel fogsz találkozni, mit olvastál, milyen filmet néztél, mi a véleményed a történetröl, a szereplökröl, mit csináltál volna másként, ha te lettél volna a szerzö, stb - azaz mindent, amiröl csak tudsz.
2022. ápr. 16. 21:56
 8/8 Cubina ***** válasza:

Én azt csinálnám a helyedben, hogy regisztrálnék angol nyelvű chat oldalon, ahol hanggal is lehet beszélgetni.

Írni tudsz, megismered kicsit jobban a másikat, aztán beszélgettek hanggal, ha megtört a jég. Megírod neki hogy a beszéded nagyon szégyellős, segítsen ki, vagy vezesse ő a beszélgetés fonalát, te pedig memorizálod a szavakat, mondatokat, a kiejtést, a szlenget (mert sok van ám). Egyáltalán nem úgy beszélnek az angol anyanyelvűek, ahogy mi tanuljuk, köze sincs hozzá. Ezt tapasztaltam nagyon sok helyen.

Én ezt csináltam akkor, amikor mindent értettem, de beszélni nem mertem. Egy egyiptomi srác volt az első beszélgetőpartnerem és nagyon jól jártam vele, mert imádott hanggal csevegni, írni nem szeretett. Idegenvezető volt, perfekt angolból, napi szinten használta a nyelvet a külföldiekkel. Rengeteget tanultam tőle (egymásba is szerettünk végül, de aztán nem lett semmi), és neki köszönhetem, hogy végül már akármikor, akármilyen helyzetben meg tudtam szólalni félelemérzet nélkül. Végül tolmács/fordító lettem, de ebben benne volt jó pár év Angliában, Kanadában.

Ha az egyiptomi srác nem segített volna, szerintem a mai napig nem mernék megszólalni, és külföldre sem mertem volna menni, mert nem lenne tapasztalat, önbizalom. Még külföldi férjet is szereztem, de aztán abból se lett semmi. :)

Én ezt tudom ajánlani neked is, meglátod hogy milyen önbizalmat szerzel jó sok beszélgetés után. Már akaratlanul is meg fogsz szólalni akár az utcán, ha valaki angolul kér segítséget és csak te érted, mit mond, a többiek meg bambán néznek. Ettől is nő az önbizalmad.

Ezt az oldalt is ajánlom, jókat beszélgettem a tagokkal. Itt olyanok vannak, akik például angolul anyanyelvűek és magyarul akarnak tanulni. Ő tanít téged angolul, te pedig cserébe őt magyarul. Be tudsz állítani lehetőségeket is.

[link]

Szerintem ezeknél a módszereknél nincs jobb.

2022. máj. 9. 08:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!