Miért évelnek azzal a bátortalan nyelvtanulóknak, hogy az anyanyelvét is meg tudta tanulni, amikor ennek nincs jelentősége az idegen nyelvtanulásban?
Az anyanyelvét bárki meg tudja tanulni, ahhoz nem kell tudás. Feltehetően arról van szó, hogy gyerekkorban az agy nagyon érzékeny a nyelvre, és tanulás nélkül magába szívja azt. Nincs egyetlen gyerek sem, aki tanulná az anyanyelvét.
Ez a korszak azonban lezárul, és soha többé nem jön vissza. Az általános iskolában sokan csak szenvednek vele, csak a kivételesen tehetségek azok, akik megőriznek valamit a gyerekkori nyelvtanulásból. Ők azok a tehetséges emberek, akik ha kimennek külföldre, 1 év alatt folyékonyan fognak beszélni.
A többiek számára két út van:
- hatalmas kínok, szenvedések közepette megtanulni a nyelvet.
- feladják, és nem foglalkoznak vele.
Nem kellene tehát ilyen téveszmét terjeszteni, hogy ha az anyanyelvedet meg fogod tanulni, akkor az idegen nyelvet is meg fogod. Nem, úgy sosem fogod, mert az a korszak lezárult.
Pont az olyanoknak mondják, mint te, hogy próbálják őket kicsit motiválni, ösztönözni. Akik meg vannak győződve, hogy ők erre képtelenek, és ezt másokra is ráerőszakolják. Könnyebb panaszkodni, mint tenni érte, ugye? Ez egy baromság, amit állítasz. Nem mindenkinek áll erre az agya, ez tény. Vannak, akiknek mondjuk a matek nem megy, ha belegebednek se. De azért az alapokat meg tudják tanulni, amit használnak. Így van ez a nyelvvel is. Van olyan, hogy nincs érzéked hozzá, nyilván nem fogsz akkor 7 nyelven folyékonyan beszélni. De nehogy már hatalmas kín és szenvedés legyen a nyelvtanulás :D.
Ez csak kifogás, hogy miért nem megy.
Vagyis burkoltan magad is beismered, hogy az anyanyelves példa egy ócska kis hazugság.
Aki meg csak alapokig jut el, az nem szerez valódi tudást. A B1-es nyelvvizsgáért nem jár plusz pont az egyetemi felvételin. És az alap matekos is retteghet az érettségin, mert nincs valódi tudása.
Márpedig amikor nyelvtanulásról van szó, nem az alap hülyeségekről beszélek, hanem a VALÓDI nyelvtudásról, ami minimum egy B2-C1 fok.
Azt meg a tehetségtelen ember kínkeserves szenvedéssel szerzi meg, ha egyáltalán eljut addig.
"Könnyebb panaszkodni, mint tenni érte, ugye?"
Ezzel csak az a baj, hogy senki sem tesz érte, akinek valódi nyelvtudása van.
A húgom volt pasija kiment Németországba 0 nyelvtudással, egy szót nem tanult, de mégis megtanulta a nyelvet. Aki meg naponta nyomja tankönyvekből, az nem halad olyan gyorsan, mint ő.
Tehetség kell a nyelvtanuláshoz.
Soha nem tanulta egyetlen ember sem a nyelvet normálisan, akinek nincs hozzá tehetsége. Soha.
Igen az anyanyelves példa nem a valóságban alapul, ez egy mondás. Ösztönözni próbál arra, hogy tanuljad, majd sikerül.
Átlag embernél aki nem köt bele minden mondat technikai részleteibe működik is.
Éppen, hogy igazuk van, ha úgy kezdenéd tanulni, mint az anyanyelvedet, akkor nem szenvedés lenne, hanem egyszerü elsajátítani egy vagy több nyelvet!
És az sem igaz, hogy késöbb nem lehet ugyanazzal a módszerrel "tanulni", nincs olyan, hogy lezáródott az a korszak, csak a legtöbb ember egyszerüen nem is gondol rá, hoyg lehetne egyszerübben is.
Én évtizedekig azt hittem, nincs nyelvérzékem, nem tudom megtanulni egyetlen nyelvet sem - az iskolában csak azért nem buktattak meg a nyelvekböl, mert egyébként jó tanuló voltam -, aztán 25 évesen elkerültem Németországba, és ott tanultam meg németül, nem iskolában, hanem a gyakorlatban, másoktól, beszélve, filmet nézve - azaz mint egy gyerek.
Nemrég kiváncsiságból csináltam egy hivatalos nyelvvizsgát, az eredmény C1/C2 lett, ami azért nem "éppen csak az alpokig jutottam el" kategória.
Idöközben emellett ugyanígy elkezdtem az angolt is, ebböl szükségem volt hivatalosan is bizonyítványra/nelvvizsgára, és ezt "csak" C1 szinten teljesítettem.
Mivel mindkét nyelvet használom is a munkám során, ezért nem csak papírom van róla, hanem használható nyelvtudás is.
Szóval ne kifogásokat gyüjts, hanem kezdj el foglalkozni a nyelvvel.
(Szerintem egyébként te vagy az, aki már vagy 5-6 kérdést kiírt arról, miért nem tudja megcsinálni a nyelvvizsgát. Ha csak FELE ENNYI idöt meg energiát fektettél volna a nyelvvel való foglalkozásba, már régen meglenne a nyelvviszgád!)
"A húgom volt pasija kiment Németországba 0 nyelvtudással, egy szót nem tanult, de mégis megtanulta a nyelvet. "
EZ AZ, amit nem akarsz elhinni, ÚGY TANULTA MEG, mint egy gyerek az anyanyelvét!
Ez az egész nyelvtanulósdi csak a nyelviskolák megtévesztése, akik kitalálták, hogy abból fognak pénzt keresni, hogy a sok buta, tehetségtlen emberrel elhitetik, hogy megtanítják őket angolul, németül, stb. miközben a tanárok is tudják, hogy soha nem fognak ezek az emberek megszólalni sem németül, sem angol.
Az egész nyelvtanulás a pénzről szól, pénzlehúzás.
Az igazi nyelvtudóknak nem kell "nyelviskola". Egyszerűen kimennek külföldre, és 1 alatt folyékonyan megtanulják a nyelvet.
Ettől függetlenül engem sért ez az anyanyelves példa. Mert meg akarnak téveszteni.
Egy szavadat sem hiszem. Nincs bizonyíték arra, hogy igazat mondasz.
Ha esetleg mégis, akkor 130-as IQ-d van, és szerencséd van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!