Az emberek miért nem ismerik el, hogy nyelvtanuláshoz nem elég a szorgalom, ha nincs meg a született értelmi képesség?
https://www.youtube.com/watch?v=xJiMsnBz--U
A videóban egy ukrán csaj szerepel, aki nagyon jól beszél angolul. Mindenki azzal jön, hogy külföldön mennyivel jobb a nyelvoktatás, ami szerintem butaság, mert Budapesten (tehát világváros) szinte minden fiatal folyékonyan beszél angolul.
Én pl. Debrecenben élek, 10 éves korom óta tanulok CSAK angolt (még középsuliban is rossz tanáraim voltak). Rengeteg magántanárhoz jártam, most is járok egy ismert nyelvsuliba, de egyszerűen képtelen vagyok megjegyezni sem a nyelvtani szabályokat, se az aktuális szórendet spontán összerakni a fejemben, se a (rokon) értelmű szavakat megjegyezni. Keverek rengeteg dolgot, nem fog az agyam és amúgy a személyiségem is a lehető legrosszabb a nyelvtanulás szempontjából hiszen nagyon antiszoc vagyok (alig beszélek vmit, nincsenek barátaim, nem járok sehova) így jobb híján magam csendességében mantrázom az angolt online.
Ráadásul voltam egy Mensa-IQ teszten ahol 104-es eredmény jött ki, ami sztem nem olyan biztató.
Így mégis, hogy lehet elvárni az embertől, hogy folyékonyan beszéljen egy (amúgy a legkönnyebb) nyelvet? Nem mindenkinek egyforma a képessége.
Tudom, oké, ez full egyéni szocprobléma, senkit nem érdekel a kínom, de biztos van rajtam kívül mégegy hasonló ember, aki küzd-küzd, de képtelen fejlődni és azért jó lenne tiszta vizet önteni a pohárba, mert mindenki csak debil, lusta disznónak tart, amiért nem tudok angolul.
Ráadásul közel vagyok a 30-hoz és magamon érzem, hogy már közel sem fog úgy az agyam, mint 15 évvel ezelőtt és egyre többet felejtek el alap dolgokat is dacára, hogy ugyanúgy tanulom a nyelvet.
Nem tudom, hogy törődjek-e bele, min változtassak vagy állhat-e akár orvosi probléma is a háttérben, ami vizsgáltassak ki?
Mit tudnátok tanácsolni nekem?
Kérdező: a nyelviskolák jelentős része is ugyanazt a rossz oktatási módszert követi, mint ami az iskolákban is van.
Sajnos ez egyfajta örökség, de általánosítani nem lehet, hogy "minden nyelviskola ezt csinálja".
Igazából egy jól oktató magántanár, aki pontosan felméri, behatárolja hiányosságaidat, sokat tudna segíteni.
Aki a német tanulásról írt előttem, leírhatná hogyan csinálta (milyen anyagokból stb), biztos másokat is inspirálna.
Ne keseredj el, kérdező, főpolgármester még lehet belőled :)
Viccet félretéve, amúgy anyanyelvi környezet biztos, hogy sokat segítene neked.
Szerintem próbáld ki a Xeropan-t, lehet, hogy app segítségével jobban fognak rögzülni a szavak, a nyelvtan meg egy idő után rutinná válik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!