Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Az emberek miért nem ismerik...

Az emberek miért nem ismerik el, hogy nyelvtanuláshoz nem elég a szorgalom, ha nincs meg a született értelmi képesség?

Figyelt kérdés

https://www.youtube.com/watch?v=xJiMsnBz--U

A videóban egy ukrán csaj szerepel, aki nagyon jól beszél angolul. Mindenki azzal jön, hogy külföldön mennyivel jobb a nyelvoktatás, ami szerintem butaság, mert Budapesten (tehát világváros) szinte minden fiatal folyékonyan beszél angolul.

Én pl. Debrecenben élek, 10 éves korom óta tanulok CSAK angolt (még középsuliban is rossz tanáraim voltak). Rengeteg magántanárhoz jártam, most is járok egy ismert nyelvsuliba, de egyszerűen képtelen vagyok megjegyezni sem a nyelvtani szabályokat, se az aktuális szórendet spontán összerakni a fejemben, se a (rokon) értelmű szavakat megjegyezni. Keverek rengeteg dolgot, nem fog az agyam és amúgy a személyiségem is a lehető legrosszabb a nyelvtanulás szempontjából hiszen nagyon antiszoc vagyok (alig beszélek vmit, nincsenek barátaim, nem járok sehova) így jobb híján magam csendességében mantrázom az angolt online.

Ráadásul voltam egy Mensa-IQ teszten ahol 104-es eredmény jött ki, ami sztem nem olyan biztató.

Így mégis, hogy lehet elvárni az embertől, hogy folyékonyan beszéljen egy (amúgy a legkönnyebb) nyelvet? Nem mindenkinek egyforma a képessége.

Tudom, oké, ez full egyéni szocprobléma, senkit nem érdekel a kínom, de biztos van rajtam kívül mégegy hasonló ember, aki küzd-küzd, de képtelen fejlődni és azért jó lenne tiszta vizet önteni a pohárba, mert mindenki csak debil, lusta disznónak tart, amiért nem tudok angolul.

Ráadásul közel vagyok a 30-hoz és magamon érzem, hogy már közel sem fog úgy az agyam, mint 15 évvel ezelőtt és egyre többet felejtek el alap dolgokat is dacára, hogy ugyanúgy tanulom a nyelvet.

Nem tudom, hogy törődjek-e bele, min változtassak vagy állhat-e akár orvosi probléma is a háttérben, ami vizsgáltassak ki?

Mit tudnátok tanácsolni nekem?

2022. márc. 14. 11:54
1 2 3
 11/25 spok ***** válasza:
39%
Egy dolgot felejt el az idegennyelveket állítása szerint képtelen nyelvtanuló: azt, hogy már tud egy nyelvet, az anyanyelvét. Ha tudsz kommunikálni, van szorgalmad, kíváncsiságod és nyitottságod az idegennyelv felé, akkor 90-es IQ-val is képes vagy az elsajátítására. :)
2022. márc. 16. 10:03
 12/25 anonim ***** válasza:
100%
Ja, az anyanyelvet középfokra 18 év alatt, napi 16 órában tanulta (és van, akinek így se ment). :D
2022. márc. 17. 15:26
 13/25 anonim ***** válasza:
Hát ja, de akinek így se megy, annak valószínűleg nem 104-es IQ-ja van. 😀 Létezik az a szint, amivel már nem lehet mit kezdeni, de az nem ez.
2022. márc. 17. 16:21
 14/25 anonim válasza:
69%

Kérdező: a hiba a közoktatásban keresendő, a poroszos módszerekben, az életszerűtlen tankönyvekben.

Sok nyelviskola rájött már, hogy mi az, amit általános- és középiskolai nyelvoktatásban az iskolai tanárok elhibáztak.

Magyarul is jól meg tudtál tanulni.

2022. márc. 18. 11:48
 15/25 A kérdező kommentje:

#12: Lényegében te mondtad meg a K***A NAGY IGAZSÁGOT! Valóban! Rengeteg ember van, aki az év 365 napján csak olyan szinten tudja magát kifejezni (jobb esetben), mint egy rigó utcai nyelvvizsgán másodjára átbukdácsolt diplomamentős nyelvtanuló.

Hagyjuk már ezt az ostoba példálózást az anyanyelvvel, mikor én is van úgy, hogy alap dolgot előbb tudok angolul kifejezni, mint magyarul! (és sajnos nem azért, mert olyan zseni az angoltudásom...)

2022. márc. 18. 16:23
 16/25 A kérdező kommentje:

#15: Na látjátok ezt is hülyén fogalmaztam meg az ANYANYELVEMEN, szóval javítva:

"

Rengeteg ember van, aki az év 365 napján MAGYARUL IS csak olyan szinten tudja magát kifejezni (jobb esetben), mint egy rigó utcai angol nyelvvizsgán másodjára átbukdácsolt diplomamentős nyelvtanuló.

"

2022. márc. 18. 16:24
 17/25 anonim válasza:

26 végzetes hiba:

[link]

2022. márc. 18. 17:32
 18/25 anonim válasza:
Emlékszem, mennyire volt számomra élményszerű a tanulás, az ostoba "Linda és a szörnyikék" című könyv alapján, meg a "ha-ha-ha, hi-hi-hi, hömpörö appor üdrüxi" és egyebeket ismételve.
2022. márc. 18. 17:34
 19/25 anonim válasza:
2022. márc. 18. 18:00
 20/25 anonim válasza:
Számos nyelvtanulónak megmondta az általános/középiskolai nyelvtanár, hogy "nincs nyelvérzéked", "sose lesz nyelvvizsgád", ehhez képest az illetőnek számos felsőfokú nyelvvizsgája lett, mert az oktatási módszerben volt a hiba.
2022. márc. 18. 18:18
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!