Melyik angol mondat a helyes?
If I were you, I wouldn't say that.
If I was you, I wouldn't say that.
Hasonló mondatszerkezetet was-al és were-el is láttam, annak ellenére E/1. személyben a was-ot kellene használni. Szóval melyik mondat a helyes?
minekünk a tanár azt mondta, hogy a were-t használjuk
de amúgy érdekesség, Amerikában szerintem használják,de nem tudom,hogy helyes-e, de elfogadott, pl Justin Bieber - if i was your boyfriend; de lehet szal pl szleng is; én ezeket nem tudom.
egyik tanárom amúgy aszondta hogy mi a brit angolt tanuljuk, gondolom középsuliban is akkor ezzel az if i were-rel a brit-et.
-nemvagyokegynagyangolos,de remélem,jót írtam. ja meg még elvileg amúgy van többfajta igeidő meg mittomén , és mi csak a legalapabbakat tanuljuk sztem; mert aszondták van még, de tehát én ezekhez nem értek.
#1-esnek
Az 'If I was your boyfriend' az nyelvtanilag helyes,
Az 'If I were you' az annyit tesz, hogy a 'te helyedben', vagy régiesen 'ha neked lennék'.
Az elsőnél azért van 'was' mert ott saját magáról beszél, 'Ha én lennék...' ugye nem 'you'-t írt, hanem 'your'-t, vagyis nem te, hanem a tied.
A másodiknál viszont azért van 'were', mert bár egyes szám első személyben beszél, viszont nem maháról, hanem másnak ad lényegében tanácsot, vagyis igazából a másikról beszél.
5: És ha az lenne, hogy If I were taller, akkor sem magáról beszélne???
Ugyanmár! Ez feltételes mód, azért van were a was helyett. Nem kell túlokoskodni!
3-400 évvel ezelőtt kezdődött, hogy az addigi were helyett jött néha a was, és mondhatni, jól beépült. A legelső talált példa az Christopher Marlowe angol irodalmártól van, aki 1593-ban dobta fel a pacskert. Aztán jött Lord Byron, Daniel Defoe, Noah Chomsky, Thackeray, Jonathan Swift, satöbbi. Vannak tankönyvírók, akik ragaszkodnak, vannak, akik engedékenyek. Azért egy több száz éve alkalmazott használatra már ritkán mondják, hogy az műveletlen tökfilkókra vall.
A jó nyelvtan ezt mondja:
The past subjunctive has exactly the same form as the simple past except that with the verb be the past subjunctive form is either I/he/she/it was or I/he/she/it were. In expressions of doubt or unreality were is more usual than was:
He behaves as though he were the owner. (But he is not the owner.) In conversation, however, was is often used instead of were.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!