Ez az angol mondat mitől helytelen?
Szerintem nem helytelen, de a tanárom szerint az:
"She's seeing me, I think it's a she."
Mi a hiba benne?
Először is, ez a szöveg a videóban nem egy mondat.
A beszélő így mondja: "Yes, she's seeing me. I think it's a she."
Technikailag, a mai angol nyelv szabályaival ez tényleg nem helyes, ugyanis a see mögé ebben az esetben rem rakhatunk ing-et.
Helyesen: "She sees me."
A seeing-et szokták használni a randizásra, vagy a jövőben egy hosszabb időtartam leírására. Példának: "She's seeing me tomorrow morning." vagy "She's seeing her doctor Friday, at noon." már helyes lenne, mert nem a jelen egy pillanatát írja le, hanem egy jövőben történő hosszabb eseményre utal.
A második mondat az helyes, ha nem tudják az illető nevét akkor vagy it-el, vagy they-el lehet helyetesíteni. Vagyis az is helyes lenne, hogy "I think they're a she."
Viszont. Bár grammatikailag nem helyes, iskolán és a magyar angoltanárokon kívül senki nem fog megverni érte. Az angol anyanyelvűek se beszélnek 100% perfect angolt, sőt. A nagy baj, hogy az iskolában megtanítják az úgymond irodalmi angolt, de még egy business meetingen sem fognak veled olyan kifejtetten beszélni veled mint az angolórákon.
Én a világot járom, a munkanyelvem angol. Egyszer a gimis angoltanárom elkapott amikor itthon voltam és megkért, hogy tartsak egy előadást az óráján. Az óra végeztével pedig meg volt rökönyödve, hogy hogyan beszélek. Ehhez képest, volt külföldi kollégám aki nem akarta elhinni, hogy nem vagyok angol anyanyelvű. Szóval, nem a helyesség az angol lényege, hanem az, hogy jól tanulj meg vele kommunikálni.
"Szóval, nem a helyesség az /angol/ lényege, hanem az, hogy jól tanulj meg vele kommunikálni."
Azért egy szintet érdemes megcélozni, elérni...
A suttyó kocsmatöltelék proli is milyen jól kommunikál /magyarul/, de azért ne az legyen már a szint...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!