Alvás közbeni nyelv tanulás, románul szeretnék megtanulni rá vagyok szorulva Erdélyben, a múlt este próbáltam de nem maradt meg semmi. Valami tippek?
Igen, mert az ország nyelve történetesen nem az anyanyelve. A szüleivel, barátaival, osztálytársaival mind magyarul beszél. Ha olyan iskolába jár, még más osztályokban sincsenek románok.
Ráadásul itt a román nyelv oktatása nem olyan, mintha idegen nyelv lenne. Az angolt és a németet szépen az alapoktól kezdtük, de az elsős románkönyvem szerint el kellett volna akkor tudjuk mesélni a Piroska és a farkast 4 képről. Amúgy románul a momdatalkotás kb 8.-ban ment nekem csak. S akkor is csak előre betanult sablonmondatokat kombináltam, hogy összefüggő szöveg legyen. Egy elsős még csak a szótanulás szintjén van (számok, állatok, színek, gyümölcsök, stb), de a tanterv mégse ezt várja el tőle. S így van ez a felsőbb években is.
#11, mar avharmadik generacio szuletett Erdekyben, Rimaniaban. Meg mindig megy ez sz “en magyar vagyok” hulyeseg? Mert a dednagypapa magyar volt? Ugyan mar. Nem is csoda, hogy gyulolet van a romanoktol.
A gyerekek meg szenvednek, nem tudnak leerettsegizni, a szuleik hugyagyusaguk miatt, mert a gyerek nem beszelhet/tanulhat romanul.
Erdely meg mindig 50 evet le van maradva.
Alvaskozbeni nyelvtanula - nem maradt a kis agyaba semmi.
Ez vicc kategoria vagy pontosan elarulja a kerdezo intelligenciajat. Ennyi.
Szabad tudnom, hogy akkor te miért vagy magyar, ha nem azért mert a szüleid, nagyszüleid, dédszüleid, stb azok voltak? :)
Amúgy honnan veszed, hogy a gyerek nem beszélhet/tanulhat románul a szülei miatt? Vagy hogy nem tudnak leérettségizni? A tavalyi végzősök átmenési százaléka nálunk pl 91,66% volt az őszi pótérettségivel együtt. Ami azt jelenti, hogy a 60 diákból 55-nek sikerült. És amúgy az egész iskola magyar.
Inman veszem, hogy itt sokszor van olyan kerdes, hogy nem tudnak leerettsegizni, mert nem tud romanul, sz orszag nyelven, ahol szuletett/el.
En ugy latom, hogy ahova szulettel, az vagy, nem az oseid szerint. Magyar vagyok, mert Magyarorszagon szulettem. Fiam Ausztraliaban, o ausztral.
Igen, tudom, europaiak szerint, a szuleteshely a nemzetiseg, de en/mi itt Nem igy kategorizaljuk.
“Lehet az volt a gond, hogy elég csendesen hallgattam.“
Gyenge vicc Erdélybôl.
Szóval ha egy középafrikai Magyarországon születik, mert az anyja valahogy pont oda került szülés előtt, akkor az magyar lesz? Semmi köze sincs a mgagyar kultúrához, történelemhez, nyelvhez, de szerinted magyar, mert az országhatáron belül született?
Ellenben akinek magyar az anyanyelve, a magyar ünnepeket, szokásokat megtartja és továbbviszi, az szerinted már nem magyar, mert 100 éve az országhatárok megváltoztak?
A kerdesedbol az tunik ki, hogy egy fekete nem lehet magyar.
Kulfoldon egy azsiai kinezetu nemet, ha Nemetorszagban szuletett. Nemet azsiai szuloktol.
A kerdeseid meg mindig nem magyarazzak meg, hogy valaki egy adott orszagban szuletett, mar a szulei is, sot meg a nagypapa is, de nem beszeli a nyelvet. Erdekes felfogas. Nekem mondjuk mindegy, mert tajara sem megyek Erdelynek vagy M.O-nak, foleg ilyenfajta buta mentalitas vegett.
#18: Kezdjük máshogy.
A Magyarországra települt külföldiek előbb-utóbb megtanulnak magyarul, mert:
* A szomszédok magyarul beszélnek.
* A boltban, postán, patikában magyarul beszélnek.
Hacsak nem élnek elszigetelt életet, akkor bizony megtanulnak magyarul.
Nézzük, mi a helyzet Székelyföldön!
* A családban magyarul beszélnek.
* Idegen nyelv órákon kívül magyarul beszélnek az iskolában.
* A szomszédok magyarul beszélnek. Lehet, hogy lakik a faluban néhány román, de ők is jól beszélnek magyarul.
* A boltban, postán, gyógyszertárban magyarul beszélnek.
Ezért a román az iskolában tanult idegen nyelv.
Van egy technika, amivel valamilyen alvási fázisban lehet tanulni...
Hallottam a dologról, ismerek olyat, akinek bevált, de az tudtommal sokkal speckóbb volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!