Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Tudnátok adni tippeket hogyan...

Tudnátok adni tippeket hogyan lehetne jobban megtanulni, megérteni a fizikát? És van egy feladat a lecke végén számolós próbáltam többféleképpen de nem jött ki jó eredmény. Valaki levezetné nekem? 15/L

Figyelt kérdés

A feladat a következő:Mekkora sebességgel süllyed az az ejtőernyős akinek a tömege (a felszereléssel együtt) 80kg, ha a közegellenállási tényező 1,2 a homlokfelülete 25 négyzetméte és a levegő sűrűsége 1,29 kg/köbméter.

Sok féleképpen próbáltam de sehogy nem jött ki a jó eredmény. Előre is köszönöm a válaszokat!

2018. jan. 21. 08:48
 1/2 anonim válasza:

Nem írtatok fel valami képletet erre?

Én sajnos utoljára 9.-ben tanultam valami fizikát úgyhogy ilyenekkel sohasem foglalkoztunk szóval fejből nem menne de képlettel ki lehetne okoskodni.

2018. jan. 21. 15:23
 2/2 Arp Du ***** válasza:

A zuhanó testre két erő hat:

gravitációs/nehézségi erő (lefelé) F(gr)= m*g

közegellenállási erő (felfelé): F(k)= k*A*ρ*v^2

[link]

k: közegellenállási tényező

A: felület

ρ: közeg (levegő) sűrűsége

v: sebesség

v=?

Az ejtőernyős esés közben kezdetben gyorsul, de csak addig, amíg elér egy állandó, változatlan sebességet. (Ha végig gyorsulna, nagyon nagy sebességgel csapódna a földbe.) Amikor sebessége állandó, a rá ható erők eredője (összege) nulla. A két erő ellenkező irányú, de nagyságuk egyenlő ekkor (épp kioltják/ellensúlyozzák egymást):

F(gr) = F(k)

m*g = k*A*ρ*v^2

80 kg *9,81 = 1,2 *25m2 *1,29kg/m3 *v^2

20,28 = v^2

v= 4,5 (m/s)

A mértékegységekre figyelni kell, hogy ugyanaz legyen mindenhol (pl. ha az egyik 'kg' akkor a másik is 'kg' legyen, ne 'g')

2018. jan. 21. 21:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!