Ezek a spanyol igeidők még mindig érvényesek?
Fú, nagyon vigyázz, 2011-ben a Spanyol Királyi Nyelvi Akadémia (Real Academia de la Lengua Española) megszüntette az érvényességét bizonyos igeidőknek, így megbüntetnek, ha használod őket!! :)
Kérlek, ne haragudj!! Ez csak vicc, nem tudtam megállni, pontozz le nyugodtan miatta, ha akarsz... :(
Az El Mexicano által jegyzett cikk nagyjából helytálló a mai spanyolra, de a valós használat eltérhet attól, amit ő a szakirodalom alapján összeszedett...
Tudom, hogy ez nem sok segítsgég, de a nyelvek esetében általában ez van... Nagyon sok gyakorlás kell az elfogadott használat elsajátításhoz, ráadásul egy akkora nyelvterület esetén, mint a spanyol.
Ha konkrét kérdésed van az egyes igeidők használatával kapcsolatban, szólj (diplomás spnyoltanár vagyok)!
Szerintem meg pont az a lényeg, hogy nincs elfogadott nyelvhasználat, épp úgy, ahogy egységes nyelvi standard sincs a spanyol nyelvben, legjobb esetben is három "sztenderdizált" nyelvjárást tartanak számon, amiket például a média és a hasonló hivatalos orgánumok használnak (dokumentumfilmekben is vagy szinkronizálásnál), a mexikói (ami szinte egész Latin Amerikára kiterjed, ehhez igazodik az úgynevezett "español neutro" is), a rioplatense (Argentina, Uruguay és Paraguay), valamint az español peninsular (Spanyolország). Nem véletlenül van a legtöbb nemzetközi filmre is például két fajta "doblaje" latin amerikai és spanyolországi. Ezáltal nem lesz kevésbé elfogadott, hogy egy paraguayi kevésbé használja a pretérito perfecto-t, mint egy spanyolországi, csak hogy egy példával éljek.
Egyébként az El mexicano oldal mindig élőnyelvi perspektívából vizsgálja a grammatikai és lexikai kérdéseket, tehát éppen azt próbálja kiegészíteni, ami a szakirodalomban eltérően van jelen vagy nincs jelen egyáltalán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!