Francia vagy spanyol?
Elfogult vagyok a francia irányába, ezt szeretném előre leszögezni :)
Műszaki területen a francia hasznosabb, mert jóval több a világszinten jelentős frankofón nagyvállalat (pl. Schneider Electric, Colas, Alstom, PSA), mint a spanyol (pl. CAF). Ami a továbbtanulást illeti, a jó francia műszaki egyetemek magasabban jegyzettek, mint a spanyolok.
A spanyolnak előnye Latin-Amerika (a második anyanyelvi szinten beszélt nyelv - [link] a franciával Kanadán kívül inkább Afrikában (pl. Észak-Afrika) boldogulhatsz, persze az anyaországokon kívül.
A franciák szeretnek mindenféle területen "frankofón" szövetségeket kialakítani a franciául beszélők számára, ahol remek kapcsolatokat lehet építeni. Lehet, hogy a spanyolok is így tesznek, erről nincsenek ismereteim.
Szóval ezek után részemről egy - hangsúlyozottan elfogult - szavazat a franciára. De az biztos, hogy a spanyollal sem jársz rosszul! Ha azt tanulnád szívesebben, ha az áll közelebb hozzád, akkor hajrá!
Nem tudom kinek mi az elképzelése, mit szeretne a jövőtől.
A spanyolt szélesebb körben beszélik, mint a franciát, viszont itthon nem igazán tudok spanyol tulajdonú vállalatokról, amelyeknél dolgozni lehet. Bár itt is megemlíteném a ritkaságot, valahol éppen előnyt jelenthet. Ha az idegenforgalom felé is szemezgetsz, akkor megérné, a Földközi-tenger Spanyolországhoz közel eső szigetein biztos beszélik a spanyolt, az amerikai kontinens túlnyomó részén pedig anyanyelvi szinten beszélik. Ha emlékeim nem csalnak Ázsiában a Fülöp-szigeteken is beszélik.
Ahogy 5-ös válaszoló írta, francia multicég viszont több is jelen van hazánkban, ugyanakkor világszinten a spanyolnál kevésbé beszélt nyelv. Frankofón államok meg amennyire tudom inkább Afrikában vannak, Ázsiában pedig Vietnám. Plusz Kanadán belül Quebec környéke.
A német valóban megéri, Magyarország a történelem során mindig is német befolyás alatt állt, a szomszédban itt van Ausztria, Németország pedig egy nagyobb köpésre. Ugyanakkor szerintem a magyarhoz képest egy buta nyelv. Sose tudnám megszokni, hogy a tárgyaknak neme van, de ki mit hogyan tolerál. A német gazdaság erős, sok német tulajdonú munkahely van, főleg, hogy a Mercedes már jó ideje hazánkban van, ráadásul bővül is. Német irányból idegenforgalom is van.
Talán még az orosz és a kínai is érdekes lehet, de ez csak az Én személyes véleményem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!