Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Az egyik mondatba miért kell...

Az egyik mondatba miért kell az "is", míg a másikba nem?

Figyelt kérdés

Kathy washed the dishes.

Jessica is doing homework at the library.

2021. febr. 24. 11:18
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
71%
Mert az első mondat múlt időben van, és mert a másodikban Jessica jelen pillanatban is éppen csinálja a háziját.
2021. febr. 24. 11:27
 2/14 anonim ***** válasza:
79%

Mert más-más szerkezetek. Az első egy múltbéli csekekvés (washed), a második meg egy épp ebben a pillanatban zajló cselekvés -- ezt a létige + ige + ing végződéssel fejezik ki: is do + ing = is doing.

Ha az első mondat most történne, is washing lenne benne.

2021. febr. 24. 11:29
 3/14 anonim válasza:
41%

Rengeteget tanítottam nyelvet egy időben, és nem értettem, mi az a valami, ami miatt a másik fél nem érti az alany, állítmány, múlt idő, jelző, egyéb dolgokat. Aztán rájöttem, a saját anyanyelvét sem érti, a saját anyanyelvén sem képes gondolkodni.

Nos, testvéreim, sorban termeljük ki az idiótákat. Hála a butamagyar kormánynak. EZ van.

2021. febr. 24. 11:32
 4/14 anonim ***** válasza:
6%

Az elsőbe is tehető „is”, csak akkor mást jelentene;

Kathy washed the dishes: Kati elmosta az edényeket.

Kathy is washed: Kati meg van mosva. Ez utóbbit passzív vagy szenvedő szerkezetnek nevezik, a lényege az, hogy a mondat alanya nem csinál valamit, hanem vele csinálnak valamit vagy történik valami. Ezt az alakot majd a későbbiekben fogjátok tanulni.

2021. febr. 24. 11:35
 5/14 anonim ***** válasza:
20%

#3: szomorú valóság...

(én is tanítottam nyelvet sokáig...)

2021. febr. 24. 11:36
 6/14 anonim ***** válasza:
26%

folytatom....

azzal viszont nem értek egyet, hogy ez kizárólag a kormány hibája! NAgyon nem!

2021. febr. 24. 11:37
 7/14 anonim ***** válasza:
68%
4: Jajj, ne keverd ide a passzívot, amikor még a folyamatost sem érti! Ezzel tényleg csak még jobban összekevered.
2021. febr. 24. 11:37
 8/14 anonim ***** válasza:

Kérdező, ugye saját magad próbálsz egyedül nyelvet tanulni?

Vagy iskolás vagy?

Sorra olvasok itt kérdéseket a GYK-n, hogy sokan tök egyedül próbálnak nyelvet tanulni. Hát egy harmadik-negyedik idegen nyelv talán így már mehet... De aki egyetlen egyet se beszél (sőt, a saját anyanyelvét sem ismeri nyelvtanilag), annak ez LEHETETLEN. Mert az értelmező olvasás is erősen hiányos - így nem lehet egy nyelv logikáját megérteni - még hosszas leíró nyelvtant tartalmazó könyvek segítségével sem.

2021. febr. 24. 11:40
 9/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget! Azt viszont nem értem, miért kell döngetnie valakinek a mellkasát, mert valamilyen szinten beszél angolul. Nem kell lenézni a másikat. Kíváncsi vagyok, hogy a sok nagyképű, ha szinkrontolmácsolni kellene például egy követségi tárgyaláson, mit kezdene magával. Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy vannak jobbak, ügyesebbek is, nem kell elszállni.
2021. febr. 24. 11:44
 10/14 A kérdező kommentje:

Tipikus magyar vagy, visszahúzod a másikat. Szerencse, hogy rám nem hatnak az ilyen emberek. További szép napot neked!

2021. febr. 24. 11:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!