Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Erre mi a szabály oroszban?

Erre mi a szabály oroszban?

Figyelt kérdés

Miért van sokszor az oroszban a szavak végén u (у)? Tegnap tanultam, de nem értem

“Я вижу МАМУ.

Я пью ВОДУ.

Я вижу её ПАПУ.

Ребёнок видит МАМУ и ПАПУ.

Miért??

Ja és még azt mondjátok meg hogy melyik a helyes:

Я хочу не хлеб/хлеба?

Köszönöm ha segítetek!

2020. dec. 30. 14:17
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
** Az utolsó kérdést lehet elrontottam, inkább úgy értem hogy a “Nem akarok kenyeret” mondat hogy van?
2020. dec. 30. 14:18
 2/11 chtt ***** válasza:
100%

- az "a"-ra végződő főnevek tárgyesete, azaz olyan, mint nálunk a "t".

AnyuT látom. Az ő apukájáT látom. A gyerek az anyuT meg az apuT látja.

Я не хочу хлеба.

2020. dec. 30. 18:45
 3/11 A kérdező kommentje:
Tudtam hogy “chtt” segíteni fog:) Téged minden oroszos kérdésben láttalak, köszi
2020. dec. 30. 19:10
 4/11 chtt ***** válasza:
100%
Szívesen. Orosszal engem mindig el lehet csábítani. :)
2020. dec. 30. 21:06
 5/11 A kérdező kommentje:

Ha még fent vagy ( vagy reggel felkeltél) akkor lenne pár kérdésem.

Tehát én duolingón szoktam tanulni és itt nincsenek leírva tökéletesen a szabályok ezért nekem kell kitalálnom, vagy itt megkérdeznem :D

Leírom az összes dolgot ami nem egyértelmű.

Az ágyon-на кровати

Miért így kell, miért nem valami на кровате?

A kézírás. A cirill betűket elvileg le tudom írni csak nem tudom hogy jól csinálom-e, mert mindig csak ilyen össze-vissza vonalaknak néznek ki :D

Ha pl az И betűt le akarom írni akkor az jó hogyha úgy írom mint a magyar kézírásban a kicsi u-t? A д gondolom jó úgy mint a nagy D és a kis g. Az orosz т betűt olyannak kell írni mint a magyarban az m-met? Nekem úgy jöttek le ezek hogy

2020. dec. 30. 23:18
 6/11 A kérdező kommentje:
Na a vége lemaradt, na mind1 nem fontos
2020. dec. 30. 23:19
 7/11 chtt ***** válasza:
100%

Szia!

Az ágyikó lágyságjelre végződő nőnemű főnév, s mint ilyennek, más a ragozása: [link]

Kézírás: igen, mindenik betűt jól tudod. Ha beírod a gugliba, hogy orosz ábécé, és megnézed a képtalálatokat, sok olyat találsz, amelyik segít, az egyik pl.: [link] - ami ezen nem látszik, az m, l és ja betűk kötése... keresgéltem, hátha találok hozzá képeket; ez jónak tűnik: [link]

vagy ez: [link] :)

esetleg ez is segíthet: https://www.youtube.com/watch?v=5jGAUP17Xeo

[link] - ezen az oldalon is sok kérdésedre választ kaphatsz, és természetesen bármikor fordulhatsz hozzám, mihelyt jövök, válaszolok (suliidőben inkább estefelé)

Szép napot és persze

С новым годом!

[link]

2020. dec. 31. 09:59
 8/11 A kérdező kommentje:

Boldog új évet!

Pont nemrég szereztem egy “С новым годом”-os képeslapot Oroszországból.

Neked mennyi idő volt így megtanulni oroszul? Láttam durva mondatok raktál össze más kérdéseknél..

2020. dec. 31. 10:05
 9/11 chtt ***** válasza:
100%
Én már ős öregasszony vagyok :) Ötödikes koromban kezdtem, de gimiben tagozatos voltam - egy év alatt megtanultam úgy, ahogy sokan 5-10-sok év alatt sem, minden más már finomítás, tudásbővítés volt, negyedikre felsőfokon beszéltünk. Orosz szakra mentem, de mióta '92-ben megszűnt az orosztanítás, rengeteget felejtettem, mivel nem használom. :'( A nyelv szeretete azonban megmaradt. :)
2020. dec. 31. 10:36
 10/11 A kérdező kommentje:
Nem használod? :( Remélem én tudom hasznosítani majd a nyelvet
2020. dec. 31. 14:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!