Az angol kifejezések, phrasal verbs stb... logikai úton tanulható vagy be kell magolni őket nagyjából?
A frazális igéket be kell magolni.
A legtöbb angol kifejezésnek pedig azért nem ismerik a tanulók a logikáját, mert többnyire idegen eredetűek (latin, francia).
Ha ráéreznél a nyelv logikájára, akkor nem kellene szó szerint mindent betanulnod, csak a logikából következtetnél, és csak ritkán hibáznál. De addig nem érzel rá a nyelv logikájára, amíg nem tanultál egy csomót a nyelvből.
Passzívan sok mindent ki lehet következtetni, de ahhoz, hogy használni tudd, tanulni kell.
Természetesen már tanultam angolt, sehol nem írtam, hogy nem :)
Tehát innen a logika. De a phrasal verbs, angolban "élő" kifejezések olyanok, melyek önálló képeket és logikát követnek néha (az említett pull down, akár a look out mint vigyázz, a történik a go on vagy a keep on doing is egész logikus). De mindezt ki lehet fejezni középszinten a demolish/ruin, happen stb... módon is. Még a pop in is egy megjegyezhető formula a maga módján, például. Itt inkább a tapasztalatokra vagyok kíváncsi. Nekem kb. fele seggelős, fele egész logikusnak tűnik :)
Különféle tanulást segítő rendszerezéseket ki lehet találni, az egyik például ez:
Away
- withdrawing and separating
break away
get away
give away
keep away
run away
take away
- disappearing/making sg disappear
do away with
...
...
- other meanings
get away with
...
...
Valóban a #9 is egy lehetséges módszer, mondjuk tapasztalataim szerint ez elég megosztó, valaki szereti, valaki nem, de kipróbálni nem árt!
Ugyanígy rendszerezni lehet például a szó alapján (take back, take off, take out...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!