Ha "John said he was tired. " azt jelenti: "John azt mondta, hogy fáradt. ", akkor hogy fejezzük ki, hogy "John azt mondta, hogy fáradt volt. "?
Mind a ketto rossz.
John said that he was tired.
John said he felt tired.
John said he has been tired.
@14:13
Past simple -> Past perfect
Present perfect -> Past perfect
Szóval miért is rossz?
Utolso,
Valaszom az amerikai (ausztral) köznépi mindennapokban használtakra utalt.
Köszi a válaszokat, akkor ezek szerint Past Perfect ilyen esetben. FromOz: te megismételted azt, amit a kérdésben feltettem! :) Azt, hogy "John said he was tired", mi nem úgy fordítjuk, hogy "John azt mondta, hogy fáradt VOLT", mert az teljesen mást jelent.
Itt arról van szó, hogy tulajdonképpen nekünk is elmesélt valami sztoriját John, és abban a sztoriban, ami akkor történt, akkor volt fáradt. Nem akkor, amikor nekünk mesélte, hanem előtte. Mondjuk azt mesélte, hogy : Tegnapelőtt hazamentem a munkahelyről és egyből bedőltem az ágyba, olyan fáradt voltam.
Itt mi továbbadjuk John sztoriját, de már nem meséljük el az egészet, csak annyit, hogy John azt mondta, hogy fáradt volt. De mivel ilyen kérdések fel nem merülnek nyelvtanórákon, sőt nyelvórákon is, hanem mindenféle élettől elrugaszkodott dolgot tömnek az ember fejébe, amikor élesben kéne használni, akkor jön elő, hogy ezt sem tudom, meg amazt sem. Néha eszembe jutnak még ilyen érdekességek. Pl. idézet dalszövegből:
"Engedd szállni mindig magasabban,
Magasan, olyan magasan,
hogy semmi ne fájjon már."
Utóbbi tagmondat egész érdekes. Gőzöm nincs, hogy lehetne ezt angolul kifejezni. Miért eszed azt a gyógyszert? Hogy ne fájjon a fejem (kezem/lábam/nagylábujjam). Jó lenne, ha középhaladó szinten a tanároknak is eszébe jutnának ilyen esetek.
No, de ezt most megjegyeztem. Ketten is ugyanazt írták, remélem jól.
"Engedd szállni mindig magasabban,
Magasan, olyan magasan,
hogy semmi ne fájjon már."
"Let it fly, always higher,
HIgh, so high,
that nothing will hurt anymore (no more)
Persze, nem ismerem a zenet hossza, "szoszerint" forditottam.
A "no more" az inkabb szleng, nem tudom mi illik ide.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!