Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Milyen fokú előképzettségre...

Milyen fokú előképzettségre van szükség, ha idegennyelv-tanári szakon szeretnék továbbtanulni?

Figyelt kérdés
Német-angol szakos tanárképzésen gondolkozom, de az angolt második nyelvként tanulom (4 éve, heti 3 órában). Nincsenek vele gondjaim, de a tudásom messze elmarad azokéhoz képest, akik első nyelvként tanulják. Egyetemen ez gondot jelenthet? Elkezdik az alapoktól tanítani a nyelvet vagy feltételeznek egy stabil pl. középfokú tudást?

2020. okt. 31. 17:10
 1/7 anonim ***** válasza:
94%
Persze, az egyetemen majd a köszönésekkel kezdenek. Emelt érettségi a követelmény. Ha azt sikerült megcsinálni, csak nem kell az alapoktól kezdeni.
2020. okt. 31. 17:14
 2/7 anonim ***** válasza:
43%
Kérdés, mit értünk középfok alatt. 20 éve ez a fogalom több képességet jelentett, mint ma. Én egyetemre menőnek azt ajánlanám, tegye le 16 évesen a középfokot, majd egy év múlva a felsőfokot, és akkor kevesebbet fog szenvedni. Mondhatnám, C1 birtokában is terror, de jelentősen szebb színű festékkel dekorált falú terror. :D A 90-esekben az egyetemen kellett tenni egy proficiency fedőnevű vizsgát (mindenki úgy hívta, nem tudom, mi volt a hivatalos neve), de ha valakinek megvolt a "valódi" CPE, annak nem, és többen inkább letették a valódit, mert az egyeteminek rosszabb híre volt. Első vagy második évben, arra már nem emlékszem, csak rokonilag voltam érintve benne. De az is lehet, hogy mára az egyetem olyan, mint a körhinta, csak ülni kell a falovon és a zenét elviselni. Ez esetben...
2020. okt. 31. 17:38
 3/7 anonim ***** válasza:
97%

Megpróbálom értelmezni a kérdést:

Aki tanítani is akarja az angolt, attól csakugyan elvárás, hogy saját maga is magas fokon művelje?

Vagy a tanárképzés abból fog állni, hogy nulláról elkezdi tanulni, amit a papírja szerint három vagy négy év múlva már tanítani is hivatott?

ööööööö...... hááátttööööö....

Nekünk az angol tanárképzés oktatási nyelve az első szemeszter első tanóráitól kezdve az angol volt. Az oktatók angolul adták az előadásaikat, angol nyelvű forrásokra hivatkoztak, angolul olvastuk el a kötelező szakirodalmat, angolul referáltunk amikor mi álltunk ki beszélni, angolul zajlottak a szakvizsgák. És fel se merült, hogy ez máshogy is lehetne. Valahogy kézenfekvő volt, hogy ez a normális.

Nem, az angol tanárképzés nem azt jelenti, hogy angolt mint idegen nyelvet tanítanak. Azt nyelviskolának hívják.

2.: Proficiency -- erre azóta se tudtak jobb fedőnevet, mint hogy "nemzetközi kiemelt felsőfokú", és de bizony, a formaság kedvéért le kellett tenni 2000 után is. Azért csak a formaság kedvéért, mert elvileg természetesen vizsga nélkül is feltételezték ezt a szintű tudást az oktatáson részvételhez.

2020. okt. 31. 17:55
 4/7 anonim ***** válasza:

Én 2009-ben végeztem az angol szakot, angolóránk heti 2 volt, és senki nem értette, hogy miért volt rá szükség, mert a többi órán sokkal durvább dolgok mentek, a Language Practice (így hívták az angolórát) volt a heti pihenő óra. Ahogy az előző válaszoló is említette, az összes tárgy angolul van: fonetika, fonológia, mondattan, történelem, irodalom, angolszász politikai kultúra (igen!), és egy Cultural Studies, ami a világ nyelvészeti-kulturális összehasonlítása (ez mindenki egyik kedvence volt anno, itt eszkimókal és japánokkal jasonlítják össze a briteket/amerikaiakat).

Az egyetem tényleg nem nyelviskola, de nem is lehetetlen, amit elvárnak: 2 könyv kell hozzá kb: Headway Advanced Coursebook, meg a Raymond Murphy-féle Advanced Grammar in Use. Mindkettőnek vannak megelőző kötetei, nyilván az elejéről kell kezdeni, vagy ahol épp tartasz.

Energiát kell bele feccölni, de az angol nem egy bonyolult nyelv, főleg ha alapból németes vagy, akkor nem hiszem hogy probléma lenne az angollal, de a fenti 2 könyvsorozat nagyon szép rendszert ad hozzá, hogy átlásd az egészet. Ha végigcsináltad a könyveket és az ellenőrző teszteken nem nagyon hibázol, akkor bátran mehetsz majd anglisztikára. A kérdésed alapján végzősnek tűnsz - ha eddig se voltak gondok az angollal, akkor én ezeket a könyveket még átrágnám jövő szeptemberig, és akkor fel leszel vértezve. Viszont azt tényleg ne gondolja senki, hogy anglisztikán "angolt tanítanak". Ott az "angolról" tanítanak, angolul.

Én szerettem, de mivel 70-30%-os túlsúlyban volt az irodalom a nyelvészetjez képest, ez hamar megváltozott. Feladtak eredetiben félévente 20-30 kötelezőt (Büszkeség és balítélet, Üvöltő szelek, Tom Sawyer, Mrs Dalloway), és ugyan nem vagyok büszke rá, de egy kivétellel nem olvastam egyiket sem, mert egyszerűen nem volt rájuk időm. Ha szereted az irodalmat, és hozzá gyorsan is olvasol, akkor nem probléma - volt olyan csoporttársam, aki ezt élvezte. Az irodalmon kívül a többit én is élveztem.

A sulid könyvtárában is biztos megvannak az említett könyvek (Headway, Grammar in Use), meg ott is biztos találsz olyan tanárt, aki segíthet felkészülni.

2020. nov. 1. 08:45
 5/7 anettbp ***** válasza:
Annyival egészíteném ki az előttem levő kommnteket, hogy nyelvszakra eleve feltétel az emelt színtű érettségi, szóval, ha megnézel egy mintát, abból látni fogod mi az elvárás.
2020. nov. 1. 08:57
 6/7 anonim ***** válasza:
5.: Csak akkor lehet kötelező, ha az érettségid 5 évnél nem régebbi, vagyis eleve beleszámít a felvételi pontokba. Ha mondjuk 18 évesen érettségizel, és legalább 24 évesen kezded el az egyetemet, akkor az érettségit nem számítják be, hanem a felvételi vizsga pontjait duplázzák, de már maga a felvételi vizsga is angolul van, angol anyanyelvű vizsgáztatóval.
2020. nov. 1. 13:46
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2020. nov. 1. 16:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!