Így is lehetek még nyelviskolai nyelvtanár, korrepetítor (lenn)?
Szóval mindig is rajongtam a nyelvekért, gimnázium alatt két angol és egy német felsőfokú C1-es nyelvvizsgát szereztem. Az egyetemen egy egészségügyi szakot hallgatok, de már a felénél járok, nagyon bukdácsolok, és rájöttem, hogy nem ezzel szeretnék majd foglalkozni, azonban már túl sok pénzt öltek bele a szüleim és nem akarom otthagyni sem. Egyetem alatt megcsináltam spanyolból és oroszból a középfokút, később szeretném ezeket még továbbfejleszteni. Mesterre mindenféleképpen fordító- és tolmácsra fogok jelentkezni, de az alap BSc-m attól még egy egészségügyi szakma lesz.
Kérdésem, tehát, hogyha tényleg rájöttem, hogy NEM állami középiskolába vagy általánosiskolákba, hanem mondjuk egyetemen vagy egyéb nyelviskolákba, cégeknél szeretném azokat a nyelveket oktatni, amiket beszélek, akkor ez még lehetséges lenne-e, vagy ahhoz kifejezetten Anglisztikára vagy Germanisztikára, Szlavisztikára,... kellett volna mennem?
Így még oktathatnék pl Waldorf, Montessori vagy egyéb alternatív iskolákban is?
Hivatalosan is adhatnék pl angol-német különórákat az otthonomban diákoknak?
Válaszaitokat előre is köszönöm!:)
Nyelviskolán kívül miért nem taníthatok iskolákban?
Hivatalosan is adhatok különórákat?
Nem akarlak elkeseríteni, de a nyelvtanárság egy komoly szakma, és a gyakorlásához általában egyetemi diplomára van szükség. Nem elég a lelkesedés meg a jó nyelvtudás, hanem szakmódszertant és nem kevés országismeretet, nyelvészetet, pedagógiát, pszichológiát, iskolai gyakorlatot kell hozzá végezni. Talán nem mindegyik nyelviskola kéri még a papírt, de az igényesebbek már biztosan. Ha egyéni vállalkozóként tanítanál, úgy tudom, valamilyen szakirányú végzettséget akkor is igazolnod kell.
A fordító- és tolmácsképzés jó ötlet, ha szereted a nyelveket, de ha konkrétan a nyelvtanítás vonz, azt javasolnám, nézz körül, milyen tanári MA-ra vennének fel a végzettségeddel!
Javaslom járj utána, idézem:
"A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok
Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: bármely alapképzési szak"
Akkor úgy teszem fel a kérdést, hogy ha egy egészségügyi alapvégzettségem van (Dietetikus BSc) és hozzá elvégzek egy fordító-tolmács mestert, akkor ezekkel a szakképesítésekkel (hogyha dietetikus már nem akarok lenni) dolgozhatok pl idegenvezetőként (azokkal a nyelvekkel, amiket felsőfokon beszélek)?
Vagy ha egy egészségügyi-medikus szaktudásom megvan a szakomhoz mérten, akkor azzal + a fordítói MA-val lehetnek esetleg mégjobbak az esélyeim egy multinál fordítani/tolmácsolni, mint ha Anglisztika BA-n végeztem volna, és utána a Fordító&Tolmács MA-n?
Csak OKJ-vel működik az idegenvezetés, fordító tolmács MA-val nem? És ha anglisztika lett volna a BA-m?
Nyelvtanársághoz milyen képzés kell pontosan?
És anglisztika BA után milyen mesterek jöhetnek szóba?
Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!