Helyes ez a német mondat?
Ich habe vor kurzem ein neues Buch angefangen zu lesen.
igy a helyes. :)
Köszönöm Kedves Anonim!
Miért nem állhat a "Vor kurzem" az első helyen? A "lesen gestartet" miért volt helytelen?
A lesen gestartet nem létezik, a starten annyit fizikai - sport vagy hasonló - kezdést jelent.
Egyébkßent a lehet úgy is kezdeni, ahogy te akartad:
VOr kurzem habe ich angefangen ein neues Buch lesen.
#4) Lehet, de akkor helyesen:
Vor kurzem habe ich angefangen, ein neues Buch ZU lesen.
Én egyébként úgy írnám, hogy:
Vor kurzem habe ich begonnen, ein neues Buch zu lesen.
vagy:
Vor kurzem habe ein neues Buch zu lesen begonnen.
Ha érdekel valakit, akkor elmagyarázom az "anfangen" és a "beginnen" közötti különbséget (nincs nagy különbség, de azért van).
A "starten" pedig - ahogy #4) írta - teljesen rossz ebben az esetben, mégha másért is, mint amivel ő érvelt. A "starten" azért helytelen, mert starten = elindulni/elindítani és nem elkezdeni. Természetesen sokmindent el lehet indítani, nemcsak egy futóversenyt, hanem mondjuk egy projektet, egy közvéleménykutatást, egy kezdeményezést, stb. Viszont egy könyv olvasását nem "elindítani" szoktunk.
Jelenleg az a szabály, hogy lehet vesszővel is, meg anélkül is. Lásd >> Kommaregel 4: Das Komma bei erweiterten Infinitiven oder Partizipien, a köv. linkben:
Nekem még az ősidőkben (Németo-ban) azt súlykolták belém - ich bin schrecklich alt :(:( -, hogy kell a vessző. De már nálam is kezd a dolog megkopni, ha jobban belegondolok, akkor én is inkább elhagyom, kivéve ha itt a fórumon tanárosan korrekt akarok lenni és átfordulok néha "überkorrektségbe".
Szóval nyugodtan írjátok vessző nélkül, de figyelem, ha az ún. Infinitivgruppe úgy kezdődik, hogy um, ohne, statt, anstatt, außer, als, ill. daran, dafür, darauf, so, dies, stb. akkor minden esetben KELL vessző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!