Azok akik háborognak amiért diplomához nyelvvizsga kell. (folyt köv)?
...hogy csinálták végig úgy a saját szakjukat, hogy - ezek szerint - nem olvastak külföldi szakirodalmat hozzá?
(Vagy ma már mindenhez hozzá lehet jutni magyarul?)
Ja, és nem a magyar szakra gondolok...
:-)
Egy valódi nyelvvizsgán közel se azok a feladatok vannak, amiket közzé tesznek, szóval kérdező, leszel szíves elmenni egy valódi nyelvvizsgára (én angolból középfokúztam, folyékonyan használom, autodidakta módon tanulom a franciát és az olaszt, és később ha lesz időm, a spanyol és a távolkeleti nyelvek érdekelnek). Az, hogy van nyelvvizsgád, még nem biztos, hogy tudásod is van az adott nyelvből. Neked van nyelvvizsgád? És jártál már azon a nyelvterületen, vagy bárhol, ahol használják?
Én nyelvvizsga előtt nagyon sok tesztet végignéztem (könyvekből, mert nem volt internetem, sőt, az internet egyáltalán nem volt akkora divat, mint most), a nyelvvizsgán nem azokból kaptam feladatokat, hanem jóval nehezebbeket adtak. És akkor még ott a szóbeli is ugye, amikor kommunikálni kell, ott nincs sablon, meg amikor hanganyagból kell kiszűrnöd a választ. Meg se közelítette a vizsga hanganyag a tankönyvek szép hanganyagait.
Kedves Utolsó! Gondolod felteszek ilyen kérdést úgy, hogy nincs nyelvvizsgám? :-DDD
Igen, van, több nyelvből is, és képzeld, nyelvvizsgáztató is vagyok több nyelvből, több vizsgaközpontnál :-D
Lehet, hogy szakmai ártalom, hogy ezt gondolom, de szerintem idegen nyelvet nem tudni/beszélni, azon nem tudni pl. a saját szakma friss irodalmát olvasni kimondottan ciki.
"idegen nyelvet nem tudni/beszélni, azon nem tudni pl. a saját szakma friss irodalmát olvasni kimondottan ciki"
Továbbra sincs válasz arra, hogy
1) Mi a helyzet akkor, amikor 2 nyelvvizsgát követelnek meg, miközben szakmától függően 90% és 100% között van a komoly szakirodalomban az angol nyelv aránya, tehát a második idegen nyelv fölösleges akadály;
2) Miért is kell főzésből-ruházkodásból-közlekedésből-ízes népies hasonlatokból C típusú középfokú nyelvvizsga szintjén lenni ahhoz, hogy valaki elolvasson egy szakcikket.
Ha oktató vagy, akkor tudhatnád, hogy nem azt tanítjátok, amit valóban használni kell, ha valaki munkában használja, vagy ha akár csak társalog külföldiekkel. :-)
Bocs, én tapasztalatból beszélek. A vizsgán nem az van, amit kitesztek a netre (egyértelmű, hiszen akkor mindenki beseggelné, nektek meg nem lenne pénzetek a pótvizsgákból), amit pedig a gyakorlatban használni kell, az csak részben egyezik meg az oktatott anyaggal.
Én végigjártam a tanfolyamokat nyelvvizsga előtt, és volt szerencsém külföldön használni a nyelvet (anyanyelvűekkel is), amit tanítottak (a legjobb iskolában), nem ért semmit, ami valamit is ért, az, amit én autodidakta módon önszorgalomból hozzávettem a tanuláshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!