Azok akik háborognak amiért diplomához nyelvvizsga kell. (folyt köv)?
...hogy csinálták végig úgy a saját szakjukat, hogy - ezek szerint - nem olvastak külföldi szakirodalmat hozzá?
(Vagy ma már mindenhez hozzá lehet jutni magyarul?)
Ja, és nem a magyar szakra gondolok...
:-)
A magyar szakkal kapcsolatban idegen nyelvű SZAKirodalomra gondoltam természetesen.
Amúgy nem értek egyet azokkal, akik szerint felesleges a nyelvvizsga a diplomához. Szerintem még kevés is a turizmus szakon a követelmény: ha jól tudom, 2 szakmai közép kell (amiből az egyik lehet általános felsőfokú). Nos, szerintem egy turisztikai szakember igenis tudjon 2 idegen nyelven felsőfokon. MA-n lehet, hogy már az a követelmény, de lehetne már BA-n is. Mindegy, ezt lehetne folytatni, nem ide tartozik (legalábbis nem szorosan).
Szeretnék linkelni egy C1 szintű magyar mint idegen nyelv tesztet annak, aki szerint mi magunk magyarok is megbuknánk esetleg rajta.
Kérem azokat, akik itt járnak, kukkantsanak bele és mondják el a véleményüket, hogy vajon teljesíthető-e egy magyar embernek 60-70%-ra!
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat! :-)
Szemét banda vagy nem, egy akkreditált intézmény akkreditált feladatsorát linkeltem. Linkelhetnék az ecl-től is, de minek, a C1 szint mindenhol ugyanaz a szint elvileg.
Esetleg linkelj te olyan akkreditált nyelvvizsgaközpont feladatot, amire utaltál kedves válaszadó (tudod, amelyiken mi magyarok megbuknánk, pedig magyar nyelvvizsga)!
"...hogy csinálták végig úgy a saját szakjukat, hogy - ezek szerint - nem olvastak külföldi szakirodalmat hozzá?"
1. Ez hülye kérdés akkor, ha egy egyetemen 2 nyelvvizsga kell a diplomához, a szakirodalomnak pedig 100%-a angolul van, és a német vagy francia magolása csak fölösleges nyűgnek tűnik.
2. Attól, hogy valaki idegen nyelven el tud olvasni egy fizikai folyóiratban egy cikket, még nem fog tudni nyelvvizsgát tenni, mert a nyelvvizsgán mindenféle erőltetett "hétköznapi szituációk" vannak, ahol udvariassági formulákat, ízes fordulatokat és mindenféle olyan szókincset kell tudni, aminek nincs köze a szaknyelvhez. Pl. nyelvvizsgán lehet, hogy a főzés lesz a téma, lehet, hogy a közlekedés, lehet, hogy az utazás - aki idegen szakirodalmat folyékonyan olvas, az nem feltétlenül tud helytállni ezeken a területeken. Régen is sokan olvastak idegen nyelvű szakfolyóiratokat - nyelvvizsga nélkül természetesen, mert régen nem volt ekkora divat a nyelvvizsga.
Abból a hibás feltételezésből indulsz ki, hogy minden egyetemen 1 db angol középfokú nyelvvizsga a követelmény. Nagyon sok helyen nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!