Nekem szerencsére nem kell nyelvvizsgát szereznem a diplomámhoz (nyelvszakos vagyok és azt a nyelvet elfogadják így, bár majd a mesterhez kellene még egy), de azért szerettem volna más nyelvet is tanulni és azt érzem, hogy nem megy. Direkt felvettem nyelvórákat (2 félévet jártam kínaira, illetve egy félévet németre), hogy majd milyen jó lesz és segíteni fog, de nem... igazából azt érzem, hogy az órákon tök lassan haladtunk, nagyon kevés anyagot vettünk, szinte semmit és otthon egyedül az egyetem mellett pedig már nem volt annyi időm és energiám, hogy még valamit hozzátegyek én is (a kötelezőkön kívül). Szóval összesen eddig három nyelvet tanultam és ebből beszélek egyet, ami picit gáz, vagy nem tudom. Én gáznak érzem. Németet 10+ évig tanultam és egy szót nem tudok belőle, mert anno általánosban és gimiben is ez volt vele a problémám, szín ötös voltam és közben nem tudtam semmit. A kínai is olyan, hogy szerintem sokkal többet tudtam volna megtanulni, ha egy fejezetet nem 6 órán át veszünk... Ilyenkor nyáron nyilván lelkes vagyok, elkezdem tanulni stb., de aztán szeptemberben megint zsupsz, vissza az egyetemre és megint nem lesz rá elég idő, energia.
Ezzel nem mondtál semmi újat. Én is tudom, hogy akkor tudnám megtanulni ezeket a nyelveket, ha többet foglalkoznék is velük és rászánnám a kellő időt, energiát. Erre az egyetem mellett nekem már nem marad kapacitásom. Ezért tettem fel a kérdést, mert kíváncsi voltam rá, hogy mégis ki hogyan oldja meg, kinek mi ezzel a tapasztalata, kinek mi vált be, kinek van hasonló gondja stb. Nem kioktatást vártam, de azért köszönöm.
2020. jún. 20. 16:17
12/13 anonim válasza:
Akkor a válaszom: mérnöki szakon tanulok, tudok mellette idegennyelvet tanulni (koreai) hobbiból. Baromi kevés időm van, mert félév közben állandó zh-k, beadandó hegyek, de tudok rászánni így is heti 3-4 órát. Nekem ennyi bőven elég, így is haladok vele, mert mindent elsőre megértek általában. Ebéd/vacsi közben vagy késő este miután végeztem a dolgaimmal szoktam nézni koreai nyelven videókat, koreai zenét hallgatok, lefordítom hogy mit jelent a szöveg, ilyesmi, így a szótanulás is ki van pipálva.
2020. jún. 20. 16:26
13/13 anonim válasza:
Kelj fel 1-fél órával hamarabb és akkor már reggel le tudod a napi nyelvtanulást (igazából ennyi sem kell, már napi 15 perccel csomót lehet fejlődni, ha tényleg ennyire nincsen időd).
A másik opció pedig, hogy nézz utána, hogy tanítja-e más a nyelveket az egyetemeden. Én megdöbbenve olvastam, hogy neked lassú volt az egyetemi nyelvóra. Én pont egy olyan tanárt fogtam ki, akivel alig tudtam lépést tartani és nagy szenvedések árán tartottam fenn magam 4en. Persze nem panaszkodom, kemény két félév volt ott de nagyon jó tanárom volt. Azt azért vedd hozzá, hogy egy kemény nyelvtanár több feladatot is fog feladni. Vagy legalábbis olyan ütemben fogtok haladni, hogy ha lépést akarsz tartani, akkor bizony sokat kell otthon foglalkozni vele, és kell rá időt szánni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!