Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ezen az oldalon miért present...

Ezen az oldalon miért present perfect?

Figyelt kérdés
Vannak példák és a nem ettem halat 2005 óta a present perfect esetén van megadva. Miért?
ma 13:07
 1/5 A kérdező kommentje:
ma 13:07
 2/5 anonim ***** válasza:
"Kifejezhetjük az igeidővel, hogy mióta csinálunk valamit / mennyi ideje áll fenn egy állapot." Tehát a nem evést csináljuk azóta.
ma 13:12
 3/5 A kérdező kommentje:
Az nem a PP Conti??
ma 13:15
 4/5 anonim ***** válasza:

A hal evése vagy nem evése most nincs folyamatban – egy ez általános állapot 2005 óta. E tekintetben hasonló a PP és a PPC a Simple igeidőkhöz: I don't eat fish vs. I'm not eating fish.

A PPC amúgy viszonylag ritkán van tagadó mondatban, hiszen azt fejezi ki, mi történik már egy ideje (és sok esetben még épp most is). Ha ugye nem csinálunk valamit, az nehezen tud épp most is folyamatban lenni. Inkább csak szembeállításnál fordul elő:

I haven't been learning English words all afternoon, I've been learning German words – Nem angol szavakat tanultam egész délután, hanem német szavakat.

De ha nem épp most is tartó folyamatról van szó, akkor PP:

I haven't learned English the whole week, so today I will have to. – Egész héten nem tanultam angolt, ezért ma már muszáj lesz.

ma 13:57
 5/5 A kérdező kommentje:
Az oldalon egyébként ott van. Ugyan az a mondat, csak nincs tagadva. Egy vicc.
ma 15:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!