Miért tanulnak viszonylag sokan latinul (az iskolák kb. negyedében tanítják)? Bele fektetnek egy csomó energiát, de még latin könyveket sem tudnak olvasni, mert az már túl magas szint.
Nem azt írtam hogy a diákok negyede, hanem hogy az iskolák negyedében.
175 középiskolában foglalkoztatnak teljes állású latintanárt, 866 gimnázium van (szakközépben nem szokás). Sok latintanár dolgozik óraadóként, főként általánosban, mert ott kevés a latincsoport.
Az írjon aki tud érdemben válaszolni.
"Nem azt írtam hogy a diákok negyede, hanem hogy az iskolák negyedében."
Azt írtad, hogy "viszonylag sokan" tanulnak latinul, és erre azt a - számokkal nem telejsen alátámasztott - állítást hozod fel, hogy az iskolák negyedében tanítják.
És amikor én hozom az adatokat arról, hogy valóban hányan tanulják (7. helyen az összes nyelv közül), akkor azt ignorálod, hogy Te nem ezt mondtad.
"Ma 175 középiskolában és két általános iskolában van teljes munkaidőben foglalkoztatott latintanár." - írja egy 12(!) éves cikk. Nézd meg, 2013 óta hogyan változott a latinul tanulók száma az általam linkelt adatok szerint. Nem jön ki a matek.
Ha nem tetszik, akkor ne fogadd el.
Egyébként a cikk leírja, miért van minimális támogatottsága. MEg itt gy másik Glovickitől: [link]
És sokan nem tudnak angol nyelvű könyveket olvasni annak ellenére, hogy tanultak angolul.
1/4
Nem érdekel az elmélkedésed, nem a kérdésemre válaszolsz. Leállnék veled vitázni, és bebizonyítanám hogy igazam van, de inkább választ szeretnék kapni a kérdésemre. Okoskodj másik topikban.
3-as választ köszönöm
Várom a további válaszokat az általam feltett kérdésre!
"az iskolák kb. negyedében tanítják"
Ez azt jelenti hogy sok iskolában van egy-egy latin csoport. Az én iskolámban (TOP10 gimi) a 4 párhuzamos osztályból (ez kb 120-130 diák) a biosz kémia tagozatosok és a humán tagozatosok jártak latin szakkörre. Az én évfolyamomban ez 9 embert jelentett 2023-ban.
Az orvosi, gyógyszerészi, jogi és a történészi pályára menők jártak latin szakkörre. Talán még az egyházi gimikben van latin de ez csak egy tipp.
Kötelezően szerintem sehol sem oktatnak latint a közoktatásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!