Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » I shoud, could . Stb mikor...

I shoud, could . Stb mikor hasznalunk?

Figyelt kérdés
Tudtok pl mondatokat irni magyar forditassal egyutt, nem ertem meg ezt a segediget :(
2020. márc. 11. 08:53
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

I should work harder. ~ Keményebben kellene dolgoznom.

I shouldn't eat this cake. ~ Nem szabadna megennem ezt a süteményt.

I should be more enthusiastic. ~ Lelkesebbnek kellene lennem.

I could work harder. ~ Tudnék keményebben is dolgozni.

I couldn't eat this cake. ~ Nem tudtam megenni ezt a süteményt.

I could be more enthusiastic. ~ Lelkesebb is lehetnék.

2020. márc. 11. 09:06
 2/3 Vree ***** válasza:
100%

A can a could múlt ideje/feltételes módja - az angol ugyanis a múlt idővel jelzi sokszor a (jelen idejű) feltételes módot is. Pl:

If only I had a car! Bárcsak lenne egy autóm!

If I were you... = A helyedben én... (Szó szerint: ha én lennék te)

Tehát pl:

I can fly. I tudok repülni.

I could fly. 1. Tudtam repülni. (múlt) 2. Repülhetnék. (feltételes)

És ugyanígy képződik a will -> would és shall -> should.

I will fly. Repülni fogok

I would fly. 1. Repülnék. (feltételes) 2. a múltban történő jövő idő - ez így hülyeségnek hangzik, de vegyünk pl. egy ilyen mondatot:

I told my mother that I would never do it again, but secretly I knew that I would do it every day.

Azt mondtam a mamámnak, hogy soha többé nem fogok ilyet tenni, de titokban tudtam , hogy minden nap meg fogom tenni.

Erre most nem kell különösebben figyelned, csak tisztázom, hogy ilyen is létezik. xD

A shall-t nem szokták tanítani, de igazából ugyanaz, mint a will, csak szándék vagy végzetszerűség is van benne:

I will go home. Haza fogok menni.

I shall go home. kb. Eldöntöttem, hogy haza akarok menni.

Megintcsak, ritkán fogsz vele talélkozni, de így esetleg érthetőbb, hogy honnan jön a "should", azaz a "kellene" - szándék feltételes módja.

You should exercise more. Többet kéne tornáznod.

You shouldn't eat so much; you will get fat.

Nem kéne annyit enned, el fogsz hízni.

I should kill you right now. Legjobb lenne, ha itt helyben megölnélek.

Ha gondjaid vannak, ajánlom az English Grammar in Use gyakorlókönyvet, az egyenként végigmegy az összes segédigén, gyakorlatokkal.

2020. márc. 11. 10:59
 3/3 anonim ***** válasza:
53%
A süteményevéshez kéne hozzátenni, hogy ez csak tagadóban megy, állítóban egy konkrét alkalomra vonatkoztatott képesség+megvalósult cselekvésre nem a could-ot használják.
2020. márc. 11. 15:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!