Mekkora szókincs kell ehhez?
Egy átlagos egyetemet végzett angol nyelvű ember (tehát feltételezzük, hogy választékosan fejezi ki magát), legfejlebb hány ezer szót használhat
a hétköznapokban?

Szerintem az rengeteg.
Ebből a cikkből idézek: [link]
"zámomra hiteles források egybehangzó véleménye szerint egy átlagos, főiskolát/egyetemet végzett anyanyelvi beszélő 12-17e angol szónak ismeri a jelentését.
És ugyanezek a források azt mondják, hogy ennek kb. a felét használja csak, vagyis az egy művelt anyanyelvi beszélő által használt szavak száma valahol 6000 és 8500 szó között van. A főiskola első évében még a 6 ezres szám a jellemzőbb, a 8.5 ezer inkább a végzés utánra épül fel.
Szintén hiteles források számolnak be (Cambridge University Press) arról, hogy egy mindennapi témákról szóló szöveg megértéséhez 3000, legfeljebb 4000 szóra van szükség. "

Nem tudom, mik ezek a források, de itt az Economistról van szó:
Ez pedig közelebb van az én válaszomhoz (az 1. komment). A hétköznapi témákhoz szükséges szavak száma meg elég változó, nehéz mérni. 8-10 ezer már biztosan elég.

Akkor mi az valóság?
Hány szót kell tudnom ahhoz, hogy egyenlő szókincsem legyen egy egyetemet végzett amerikai úriemberrel?

Nézd végig az összes érettségi témát (ingyenesen vannak tankönyvek neten elvileg), lényegében végezd el az általános és a középiskolát, utána válassz egy "szakot", szerezd be az egyetemi jegyzeteket, van online szabadegyetem (harvardon is lehet tanulni akár).
Ha ezek szókincsét megtanulod akkor biztos eléred azt a szintet.

Amúgy a hétköznapokban, privátban egy egyetemet végzett ember se használ őrült sok szót.
Munkában és esetleg ha hasonszőrüekkel szakmázik vagy szakszövegeket olvas (de nem minden egyetemet végzett ember olvas napi szinten a szakmája könyveit)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!