Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Present Perfect vagy Past simple?

Present Perfect vagy Past simple?

Figyelt kérdés

Oké értem azt, hogy a Present Perfect akkor használatos, amikor valami múltbeli dolog hatással van a jelenre, vagy közvetlenül az előtt történt, vagy az eredménye a jelenben van, vagy hogy nem a cselekmény idejét hanem magát a történést akarjuk kifejezni stb stb.

A past simple vagy mi meg akkor, amikor egy esemény a múltban már lezárult, vagy egy specifikus időpontban történt vagy valami folyamatban levő cselekményt zavar meg, és nem igazán van hatása a jelenre.

De basszus én még mindig nem értem, mert csomószor van az, hogy egyiket használom a másik helyett vagy egyszerűen mindkettőt helyesnek találom. Valaki esetleg minél "becsapósabb" példákkal szemléltetné nekem a különbséget?

2019. szept. 28. 16:57
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
77%

Úgy lehet legkönyebben megjegyezni a present perfectet, hogy ha valamit már csináltál vagy valamit még nem csináltál de lehet hogy fogsz. Az egyszerű múltban pedig csináltál valamit és kész vagy nem csináltál de már nem is fogsz.

I've done my homework - (már) megcsináltam a házimat (most pedig pihenhetek)

I did my homework - megcsináltam a házit (mellette ki is sepregettem, levittem a kutyát sétálni, azaz semmi köze a jelenhez, csak úgy mondtam, hogy megcsináltam).

I haven't done my homework - (még) nem csináltam meg a házit (de még esete van, még megcsinálhatom).

I didn't do my homework - nem csináltam meg a házit (mondom ezt reggel 8-kor a tanárnak, amikor is már esély sincs rá, hogy megcsináljam).

2019. szept. 28. 18:03
 2/12 A kérdező kommentje:
oh wow, még sosem kaptam ilyen normális, rövid és érthető magyarázatot ezzel kapcsolatban.....köszönöm <3
2019. szept. 28. 18:17
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Hát, az I did my hw-ös magyarázat nem stimmel, annak mindenképp köze van a jelenhez, mert kész a házid, teljesen függetlenül a kutyasétáltatástól. Legfeljebb egy időpontos kérdésre válaszként lehetne, pl What did you do at the weekend? I did my homework and walked my dog. De akkor tudjuk, hogy mikor.

Írjál konkrét mondatokat, aminél nem tudod eldönteni.

2019. szept. 28. 21:13
 4/12 A kérdező kommentje:
igen, de ha úgy vesszük, hogy egymás után bekövetkező eseményeket sorol, akkor az első válaszoló szerintem helyes....ha így értette. Ha nem, akkor nem
2019. szept. 28. 21:57
 5/12 anonim ***** válasza:
Történet leírásra (felsorolásra) gondoltam :)
2019. szept. 28. 23:45
 6/12 anonim ***** válasza:
48%

"még sosem kaptam ilyen normális, rövid és érthető magyarázatot ezzel kapcsolatban"

Most sem kaptál.

2019. szept. 29. 20:23
 7/12 anonim ***** válasza:
45%
De nem is rajtad múlt, Sztrogoff 😆
2019. szept. 29. 22:14
 8/12 A kérdező kommentje:
Hát ő legalább beszólogatás helyett normális hangvételű válasszal méltatott, míg te eddig egyik angollal kapcsolatos kérdésemre sem tudtál ily módon reagálni😌😌😌
2019. szept. 30. 20:30
 9/12 anonim ***** válasza:
0%
Na, mutass rá egy-kettőre, hogy ne csak a levegőbe pufogj.
2019. dec. 2. 20:15
 10/12 A kérdező kommentje:
Ohh Istenem, úgy sajnállak...biztos folyton nagyon rossz kedved van, hogy mindig mindenkinek beszólogatsz. Rossz lehet☹️☹️☹️☹️Remélem meg tudod oldani a problémáid ☹️☹️☹️☹️
2019. dec. 9. 02:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!