Kapok így erre pontot a matematika érettségin? Elvi vagy számítási hibának tekintendő?
16c feladat, a szövege:
"Péter az előző táblázat adatai alapján olyan matematikai modellt alkotott, amely az elektromos autók számát exponenciálisan növekedőnek tekinti. E szerint, ha a 2012 óta eltelt évek száma x, akkor az elektromos autók számát (millió darabra) megközelítőleg az f(x) = 0,122*2^(0,822x) ⋅ összefüggés adja meg. A modell alapján számolva melyik évben érheti el az elektromos autók száma a 25 millió darabot?"
Ha én az egyenletet 25 millióval (és nem 25-tel) tettem egyenlővé és így oldottam meg a feladatot (a kezdeti rossz egyenletnek megfelelőlen viszont jól), akkor kaphatok rá részpontot?
A javítási útmutatóban ezeket találtam:
- "A javítás során alkalmazza az alábbi jelöléseket.
...
• elvi hiba: kétszeres aláhúzás
• számolási hiba vagy más, nem elvi hiba: egyszeres aláhúzás
• rossz kiinduló adattal végzett helyes lépés: szaggatott vagy áthúzott kipipálás
•..."
- "Elvi hibát követően egy gondolati egységen belül (ezeket az útmutatóban kettős vonal
jelzi) a formálisan helyes matematikai lépésekre sem jár pont. Ha azonban a tanuló
az elvi hibával kapott rossz eredménnyel – mint kiinduló adattal – helyesen számol tovább a következő gondolati egységekben vagy részkérdésekben, akkor ezekre a részekre
kapja meg a maximális pontot, ha a megoldandó probléma lényegében nem változott meg."
(Elvi hiba-e ez?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!