Miért nincs középszintű matematika érettségin szóbeli?
Van szóbeli, a lényeg, hogy 25 pontnál kevesebbet, de 13 pontnál többet érj el írásbelin.
Egyébként meg amit a többiek írtak.
ma 16:18
Gondolom nem mérnökin tanulsz, mert ez hülyeség.
Mert középszinten az elméleti hátteret, a különféle bizonyításokat nem kell tudni. Nem kell tudnod bebizonyítanod pl. a Pitagorasz-tételt, elég, ha felismered, hogy azt kell használnod, tudsz rá hivatkozni és tudod használni. Emellett a követelményszint mellett a szóbeli is ugyanannyiból állna, mint az írásbeli: kapsz feladatokat, amiket meg kell oldani.
És ahogyan a #2 válaszoló is megírta, ezt tökéletesen le lehet mérni az írásbelin. Felesleges szóbelit tartani, így is rendszerint a leggyengébb érettségit matekból írják, az a többlet stressz, amit egy szóbeli okoz, csak tovább rontaná az eredményeket.
Semmilyen lexikális tudás nem kell a középszintű matematika írásbelihez. Erre van a függvénytáblázat. Magyarra az a fél oldal pont fél oldallal több, mint a matekra szükséges dolgok. Én sem készültem semmit az írásbeli magyarra, mert egyszerűen nem lehet felkészülni effektíven. Viszont az osztálytársaim átnézték Aranyt meg a többi “évfordulós” nyomorékot, mert azt gondolták, benne lesz.
Nekem is rengeteg többlet stressz halmozódik fel a magyar szóbelitől, mert rohadtul nem érdekel a sok alkoholista, pszichológiai betegséggel küzdő kreténnek a “művészete”, mégsem foglalkozik vele a kutya se, hogy nekem emiatt lényegesen rosszabb lesz a magyar érettségim.
Azt hiszem, rosszul fogalmaztam meg a kérdést. Egy példával szemléltetve arra irányult, hogy nekem miért kell megtanulni Ady Endre költészetét, amikor a BTK-ra, vagy jogra készülő társaimnak nem kell bebizonyítani a szóbeliken, hogy n elemű halmaz részhalmazainak száma 2^n, vagy azt, hogy az ax^2 + bx + c = 0 egyenletből hogy jön ki a megoldóképlet?
Kedves 17:19es!
Melyik mérnöki szakhoz nem szükséges emelt matek tudás? Ahogy írtam, felvételihez kb sehova nem kell emelt matek, de bent anélkül elég rossz esélyekkel indulsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!