Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mi értelme a felesleges...

Mi értelme a felesleges tananyagoknak?

Figyelt kérdés

A középiskolai részét a témának már több kérdésben is kivesézték, de ugye van az a hazugság, hogy majd egyetemen azt tanulsz, amit szeretsz. Valamilyen mértékben igaz is, és tudom, kellenek szórótárgyak. De mégis, a magyar egyetemek mintha nem tudnának kilépni a múltból. Két egyszerű példát írnék(ha butaságot írok, bocsássatok meg, csak annyit tudok ezekről a szakokról amennyit hallok/olvasok/látok). Az első a gazdasági, és például a statisztika tantárgy. Manapság a sok képlet megtanulása felesleges, a legtöbb dolgot a számítógépek megcsinálják, és ezt nem tudom, de lehet sose fogja hasznát venni a munkája során, ha mégis, akkor is a gyakorlattal tanulja majd meg, akkor minek pocsékol erre időt. A másik példa legyen a hatástan. Mind a gyógyszerészektől, mind az orvosoktól eléggé megkövetelik a gyógyszerek hatásainak pontos tudását. Ezt egy ideig természetesnek vettem. Viszont ha megkérdezek egy orvost, akkor már aligha emlékszik bármire is. Ő a munkája során megtanulta a legtöbb betegségre milyen gyógyszert ad, ha pedig extrém esettel találkozik, utána néz. Se a betegnek, se az orvosnak nem lesz attól jobb, hogy tudja, hogy az AlgoPyrinnek noraminophenazon-nátrium-mesilicum a hatóanyaga, és gátolja az ingerület-átvivő anyagot, mely így megszünteti a fájdalmat. Ha úgyis csak annyit használja ezt a tudást a későbbiekben, hogy felírjon egy gyógyszert, akkor nem elég annyit tudni, mire milyen gyógyszer kell? Lehet, hogy idióta kérdések, de nem hiszem, hogy ezek csak bennem fogalmazódnak meg. Rengeteg erőfeszítés ezekből levizsgázni, rengeteg stressz, és ezt mind meg lehetne spórolni. Azt sem tudom külföldön így működik-e, lehet ott más. Lehet, ha megszüntetjük ezeket a tantárgyakat, sok tanár elveszti az állását, sok kutató kerül bajba, de csak ezért kell megragadnunk a lexikonok magolásánál? Azt mondják ez a sok stressz megtanít, mennyire stresszes lesz az élet. Szerintem ez meg felfogás kérdése. Azért, mert másnak stresszes az élete, nekem miért kell ugyanebbe beleszoknom? És ha én tudok boldogan élni? Problémamentesen, vagy megoldva a felmerülő gondokat?

Köszönöm, ha elolvastad! Kérlek, kerüld a "kiosztást", próbáljuk meg értelmesen kifejteni a véleményt, és ha lehet kerüld az olyan válaszokat, mint 'fontos az alapműveltség', vagy 'ha nem foglalkozunk ilyenekkel, elbutul az agyunk';nekem ez olyan, nesze semmi, fogd meg jól.

2019. máj. 5. 14:42
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

A gyógyszerész ne tanulja meg, hogy mire való a gyógyszer és hogyan hat? Sőt, az orvos sem? Hűha.

Elismerem, hogy vannak felesleges dolgok, amiket tanítanak.

Vegyük például a képleteket, bármiből. Ha nem érted, nem is tudod használni.

Mindenre rá lehet fogni, hogy felesleges. Például az egyik haverom neurobiologiat kutat. A biológia képzés során nagyon sok növény nevét megtanulta. Neki ez teljesen felesleges. De aki növényekkel foglalkozik, annak például az állatos dolgok voltak feleslegesek.

Nyilván nem ártana egy reform az oktatásra, de azért az picit durva, hogy az orvos ne ismerje a gyógyszereket.

2019. máj. 5. 14:56
 2/12 A kérdező kommentje:
Nem azt mondom ne ismerje mire hat. De nem elég annyit tudnia, hogy fájdalomcsillapító? Ez egy extrém példa. Persze, mitől orvos, ha csak annyit tud, hogy fejfájásra Algopyrin, hiszen ezt a szomszéd Marika néni is tudja. Viszont, ha tudja mire, mit, mikor, akkor miért kell mellé bemagolnia a hatóanyagot, főleg ha teljesen elfelejti.
2019. máj. 5. 15:02
 3/12 anonim ***** válasza:
91%
Nem elég tudni egy orvosnak, amit a szomszéd Mari néni is tud. Vicces. Hogy majd annyit értsen a szakirodalomból, az új gyógyszerekről, mint a szomszéd néni. És bátran tanulhatnának gyógynövényismeret is az orvosok.
2019. máj. 5. 15:07
 4/12 anonim ***** válasza:
94%

"Se a betegnek, se az orvosnak nem lesz attól jobb, hogy tudja, hogy az AlgoPyrinnek noraminophenazon-nátrium-mesilicum a hatóanyaga, és gátolja az ingerület-átvivő anyagot, mely így megszünteti a fájdalmat."

Beb.szna ha még ennyit sem tudna az orvos. Pláne, hogy nem csak háziorvos létezik a világon... Ezek nem felesleges dolgok, ezeket tudnia kell ahhoz, hogy tudja végezni a munkáját. Én is tanuétam statisztikűt, de ha semmit nem magoltam be. Csinálhattad excelbe, vagy statictica programban, a lényeg, hogy lásd az összefüggést és meg tudd csinálni. Használom is ezt a munkám során.

2019. máj. 5. 15:34
 5/12 anonim ***** válasza:
82%
Tudod mikor kell kerülni veled kapcsolatban a kiosztást az emberreknek: diplomaosztáskor.
2019. máj. 5. 15:37
 6/12 A kérdező kommentje:
Sajnos nem értettétek meg a kérdést, valószínűleg rosszul tettem fel, bocsánat!
2019. máj. 5. 16:01
 7/12 anonim ***** válasza:
50%
Fuss neki még egyszer.
2019. máj. 5. 16:02
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Maradva a példádnál; az orvosnak nemcsak azt kell tudnia, hogy mi mire jó, hanem azt is, hogy az nem csak jó lehet. Például egy penicilin-érzékeny embernek nem adhat penicilin tartalmú fájdalomcsillapítót, mert csak nagyobb kárt tesz vele. Persze nyilván annak is utána lehet nézni, hogy melyik gyógyszerben mi van, de akkor a betegek meg arra várnának, amíg az orvos „újra ledoktorál”. Nyilván az orvosok sem tudnak mindent, és elkerülhetetlen, hogy valamit ki kell nyomozniuk, de az „általános műveltséggel” (és ezt most orvosi körökre értem) az esetek 90%-a hamar meggyógyítható.
2019. máj. 5. 16:06
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Abba is gondolj bele, hogy maradva az orvos példánál, nem csak egy féle munkakört lehet betölteni egy diplomával.

Vannak gyakorlóorvosok, ők gondolom nem sok hasznát veszik a statisztikának. De ki minősül gyakorlóorvosnak? Ha én bemegyek a háziorvosomhoz, és megkérdezem, hogy mi ez az új hatóanyag a vesekövemre, akkor ő felcsapja az új kutatásokat a neten, amik egyébként tele vannak statisztikai fogalmakkal....

Orvosi diplomával lehet kutató is, akadémikus, tanár stb. nah nekik a statisztika azért eléggé fontos....

Én értem, hogy a sztereotip orvosi munkakör az a traumasebész, akinek tényleg nem kell sok statisztika, de ez az orvosi társadalom elhanyagolható része, vannak bőven, akik használják a statisztikát. Ez csak egy példa volt, mondhatnék még 1000 dolgot a saját szakmámból kiindulva is.

Az hogy valamit szarul tanítanak, az nem a tárgy hibája.

Jah mérnököket szoktam hallani panaszkodni arról, hogy a közgazdaságtan nekik minek. Hát pont ez az, hogy az által megtanul gazdaságilag gondolkodni. A mérnök meg a közgazdaságtan szabályai szerint működő cégben fog dolgozni, neki is mg kell hozni majd gazdasági döntéseket, főleg ha eljut a vezetői szintre, ott már nem annyira fog mérnökösködni.

Persze van bőven felesleges tárgy az egyetem, meg amit nem kellő súllyal oktatnak és fontos, az oktatásban sok hiba van, ez tény. De van 500 hallgató, nem tudnak mindenki igénye szerint oktatni, főleg hogy az 500-ból 450 az igényét sem tudja megfogalmazni, mert még a diplomához közel sem tudja, hogy mivel akar foglalkozni (mint például én).

2019. máj. 5. 20:28
 10/12 anonim ***** válasza:
39%

Hogy jössz te ahhoz, hogy képzetlen laikusként bíráld a képzést?! Ráadásul olyanról hogyan tehetsz kijelentést, amiről fogalmad nincs?! Szálj magadba, és majd akkor itélj meg valamit felesleges tananyagnak, amikor a kezedben lesz a diploma + minimum 10 év orvosi gyakorlati tapasztalat. Addig meg maradj csendben és a butaságaidat tartsd meg magadnak.

Másrészt aki csak annyira képes hogy a "csak annyit tudok ezekről a szakokról amennyit hallok/olvasok/látok" az mélyen ássa el magát. Ki vagy mégis te hogy csak bírálj itt? Ahhoz, hogy érdemben lehessen vizsgálni mi hasznos és mi nem, ahhoz benne kell lenni az egészségügyben, le kell húzni jónéhány évet, akkor lehet csak véleményed.

"manapság a sok képlet megtanulása felesleges, a legtöbb dolgot a számítógépek megcsinálják"

Persze, ennyi erővel egy csecsemő is alkalmas arra, hogy nyomogatja a számítógép gombjait. Ha az informatikát fel akarjuk használni a munkavégzés során, főleg komolyabb számításoknál, akkor az alapegyenleteket is ismerni kell. Sajnos a gazdasági képzések ma még mindig nem jutottak el arra a szintre, hogy elég matematikai tudást szerezzenek a hallgatók. Ez persze érződik az egész oktatáson is, mert egy többváltozós gazdasági optimálási feladat sem megy. Aztán egyszerű differenciálszámításon sírnak a hallgatók, ami tulajdonképpen csak a matematika kezdőszakasza és bevezetése a gazdasági modellek vizsgálatához. Differenciálegyenletekről már említést sem teszek, mert aki a gyógymatekot sem képes hanyagságából adódóan teljesíteni, annak a gazdasági pályán semmilyen keresnivalója nincs.

2019. máj. 5. 21:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!