Az orvosi vagy a jogi karon kell többet magolni?
Sziasztok!
Orvosként azt kell mondanom, nem hasonlítható össze a két tudományterület.
Volt férjem jogász (úgyhogy elfogultsággal vádolni nem lehet), illetve fiatalkori társaságomban nagyon sok jogvégzett volt, és azt kell mondjam, mindkettő ugyanolyan nehéz, és elhivatottság kell mindkettőhöz! Tudom, láttam mennyit kellett tanulniuk nekik IS, diploma és szakvizsga között IS, szóval nekik sem egyszerű, az összehasonlítgatás pedig felesleges.
Amúgy nyilván arra vezethető vissza egynéhány válaszadó (akik eléggé elszálltak maguktól) orvosok irányába elfogult megnyilatkozása, hogy ők sem ismerik az elvárásokat a jogászképzésben. Nem hiába van, aki 7-8. évben még nem jutott el záróvizsgákig. Nem a jogászok hibája, hogy a jogi felsőoktatásból eltávolítani nem, vagy csak nehezen lehet a jogszabályok miatt az oda nem való hallgatókat. Attól még az, aki nem 10 év alatt végezte el, illetve az, aki nem csak kihasználta e "joghézagot" és így tudott bent maradni, ugyanazon nehézségű diplomát kap, mint az orvos!
Orvosként úgy látom, az orvosok - legtöbben - nehezen ismerik be, nem csak az ő diplomájuk bír presztízzsel. Tőlünk nyugatra is, igazat adva az egyik fenti válaszadónak, igenis nagy a jogászpresztízs, USA-ban is.
Persze másik oldalról sem túlzasba esni, de tény szerintem, hogy egyforma a nehézség.
Eszembe jutott még, hogy nem kérdés: a jognál nehézség még az eltérő jogrendszerek miatti nehezebb diplomahonosítás is.
Amúgy nyugatabbra így pl. Svédországban, Németországban saját tapasztalatom szerint ugyanaz kb a bérezés a jogászoknál, orvosoknál, ott szerintem ilyen kérdések nem nagyon vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!