Mennyire nézik az orvosi diplomának az átlagát, amikor az ember egyetem után el akar helyezkedni?
Manapság? Idehaza? Viccelsz?
Semennyire!
Én orvoscsaládban nőttem fel, jelenleg is rezidensekkel dolgozom.
Nagyon is nézik ki milyen átlaggal végzett és felvételi elbeszélgetés is van minden szakirányban.
Nem mindegy, hogy a ketteseddel egy SBO-ra mész dolgozni vagy biztosítási ügyeket kell elbírálnod....
Külföldön még inkább nézik az eredményeket, mint itthon. Mivel messze vagy, nem tudnak csak úgy behívni interjúra, pedig a személyes találkozókat előnyben részesítik még mindig. Nekem bátyám pl Ausztriában dolgozik. Addig még a papírjait sem fogadták, míg nem csinált egy orvosi nyelvvizsgát a német intézetben.
Egy klinikán gondolom, hogy nagyon magasak az elvárások, de mondjuk mi a helyzet egy átlagos fővárosi kórházban? Budapesten csak van verseny minden kórházban, nem? Azért itt nincs akkora orvoshiány, mint vidéken.
És ezt jól értem, ha külföldre jelentkezik az ember, nincs személyes, szóbeli meghallgatás? :O
Több körös a külföldi interjú, ott is van személyes találkozó, de a távolság miatt az első interjú általában skype-on történik.
És Budapesten, illetve az egyetemi kórházakban vidéken is nagy a verseny. El is lehet bukni. Sajnos ismertem olyan rezidenst akinek 1 év után azt mondták, hogy kösz, mégsem.
Egy dolog a tanulmányi eredmény, megint más a rátermettség. Pl egy 45 kg-s lányból, bármilyen okos is, sosem lesz baleseti sebész, stb.
Klinikákra általában több a jelentkező, ott azért nyilván a jegyeid is jobban megnézik, de a személyes felvételi azért többet nyom a latba. Hiába vannak valakinek jó jegyei az adott tárgyból, ha a legalapabb kérdésekre sem tud felelni, és fordítva.
Én végül klinikára mentem, de mikor még nem volt biztos a hely, elmentem egy közeli városba is "interjúra". Egyetlen egy szakmai kérdést nem tettek fel, közölték, hogy tárt karokkal várnak. Nem tudom, hogy egyáltalán elolvasták-e az önéletrajzom, mert egyébként kifejezetten jó átlaggal végeztem, de szerintem ha kettes lett volna, az sem érdekelte volna őket különösebben.
A szakma jó részét úgy is munka során tanulod meg. És bizony sok helyen annyira orvoshiány van, hogy nem sok választási lehetőségük van a döntőknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!