Lehetséges, hogy a pszichológia államilag meghatározott ponthatárat lejjebb viszik 435-ről?
Pszichológia szakra 435 pont alatt államilag támogatott képzésre nem vehető fel hallgató a 2018. szeptemberi felvételi eljárásban. Ez azt jelenti, hogy ha 433 pontod van, és te lennél az egyetlen jelentkező a pszichológia szakra, a meghirdetett x ezer helyre, akkor SEM vehetnének fel téged erre a képzésre kizárólag önköltséges formában.
Tehát már a jelentkezésedkor ELDŐLT, hogy erre a szakra nem jutsz be, erről bármennyire rossz érzés, lecsúsztál.
Amit tehetsz, hogy felveszed a szak költségtérítéses párját (ezt július 11-ig megteheted), ott versenysorrend van, arra valószínűleg be tudsz kerülni.
Szerintem is vedd fel az önköltséges párját és ha első évben odateszed magad és jó lesz az átlagod, akár át is sorolhatnak államira.
Nekem egyik ismerősöm is így tett, ő azt hiszem egy ponttal csúszott le. Elkezdte önköltségesen és tényleg nagyon sokat tanult, aztán át is sorolták tavasszal államira, szóval ősztől már nem kell fizetnie :)
Azért azt tisztázzuk, hogy ahhoz, hogy átsorolják államira az kell, hogy legalább egy ember otthagyja az egyetemet, aki addig állami képzésben részesült, másrészt meg nagyon jó átlaga kell, hogy legyen (+ attól függően, hány hely szabadul fel, kb. az összes többi önköltséges diáknál jobb kell, hogy legyen az átlaga).
Én erre nem alapoznék. Ha önköltségesre adod a fejed, akkor azt csakis akkor, ha nem okoz majd gondot mind a 6 évet fizetősként elvégezni. Ha gond lenne, akkor meg ki lehet hagyni egy évet, és javítani az egyik érettségin. 2 ponttal maradtál le, az szó szerint semmi, nem hinném, hogy gondot okozna akár már októberben kijavítani az adott érettségit, utána meg lehet szeptemberig pihizni/dolgozni.
Sajnálom amúgy, biztos nagyon rossz érzés lehet. Vigasztaljon, hogy nem te vagy az egyetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!