Jövőre fogok mesterképzésre menni pszichológiára és nem tudom, hova menjek? Számít ez egyáltalán?
Nem akarok kutatni, pszichoterapeuta szeretnék lenni. Számít esetleg a későbbiekben, hogy hol végeztem a mesterképzést? Vagy tök mindegy? Tanácstalan vagyok. Azért sem mindegy, mert minden egyetem mást kér a felvételi során, és azért ezekre nem lehet az utolsó pillanatban beugrani, előkészületet igényelnek.
Ha választhatnátok, milyen sorrendet állítanátok fel a budapesti sulik között? Vidékre nem szeretnék utazni. Szóval Elte, Pázmány, Károli, BME?
Szerintem nincs nagy jelentősége. Egy jobb nevű hellyel azonban valamivel könnyebb.
Bár pszichológusként így sem könnyű megfelelő állást találni.
Mivel a különböző egyetemeken különböző specializációk vannak, ezért igen, számít, de elsősorban neked, hogy mit fogsz tanulni 2 évig (talán a diplomába se kerül be a specializáció, de ebben nem vagyok biztos). A lényeg, hogy olyan specializációra jelentkezz, ahol a tanultakat fel tudod majd használni/tudod kamatoztatni később, ha már szakirányú továbbképzésre/szaaképzésre jársz (ahhoz, hogy pszichoterapeuta legyél, kötelező), vagy dolgozol. Tehát logikus módon, ha pszichoterapeuta akarsz lenni, akkor nem munka- és szervezetpszichológia specializációra fogsz jelentkezni.
Érdemes itt szétnézni, ha még nem tetted volna meg:
Ha pszichoterapeuta szeretnél lenni, akkor a mesterképzés után klinikai szakpszichológusi képzést kell elvégezned. Kétféleképpen dönthetsz: már a mesterképzésen is a klinikai terület felé orientálódsz, ezzel sok tudást és tapasztalatot gyűjthetsz és lesz kellő kompetenciád ahhoz, hogy elkezdj az egészségügy területén dolgozni (ami kötelező a 4 éves klinikai szakképzés végzése közben, mármint az eü-s munkaviszony), vagy pedig választasz egy másik szakirányt (ami azért nem áll a legtávolabb, pl. nem munka- és szervezet, hanem mondjuk tanácsadás, fejlődés), mert később nem lesz lehetőséged a saját képzési utadban azzal a szemléletmóddal találkozni, amit egy másik szakirány tud nyújtani, tehát így gazdagodsz új nézőpontokkal, eszközökkel, más fajta tudással ahhoz képest, amit utána úgyis leadnak megint a klinikai szakképzésen.
Én még annyit hozzátennék tanácsként, hogy gondold át előre, fel fogsz-e tudni készülni mindegyik egyetem felvételijére, tehát érdemes-e tényleg 3-4 helyre is jelentkezned. Én az eddigi évfolyamokon, akiket BA-n végezni láttam, azt tapasztaltam, hogy baromira elfáradnak, nagyon össze vannak zavarodva, mert teljesen más dolgokat kérnek a különböző egyetemek, teljesen más határidőkkel, és más felkészülést is igényelnek a felvételik. Egyszerűen nincs kapacitás mindent észben tartani és mindenre felkészülni (bár annyira azért nem veszélyesek ezek a szóbelik sem). Arról nem is beszélve, hogy ha abban a félévben fogsz végezni, akkor a szakdolgozat leadása, záróvizsgázás, ha maradtak még komolyabb vizsgáid az utolsó félévre, akkor azok... Ezek mellett főleg nehéz nem túlterhelődni. A legtöbben 1-1 hely felvételijét félbehagyták inkább, amikor már látták, hogy egyszerűen nincs ennyi mindenre idejük és energiájuk, és utolsó pillanatban kellett pánikban prioritásokat felállítaniuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!