Fizetősön megéri elkezdeni az orvosit? (államira nem lesz elég pontom valószínűleg)
A történetem röviden, van 414 pontom ez fix, ezt tavalyról örököltem, akkor ez elég lett volna szegeden és Pécsen a fizetősre, de akkor még nem mertem bevállalni, ma viszont újráztam kémiából és szerintem sejtitek, hogy nem vagyok elájulva az eredménytől, kb. ugyanazt hoztam mint tavaly, tehát vagy jobb vagy rosszabb lesz pár százalékkal a tavalyinál szóbelitől függően.
Pár alkalmat leszámítva 414 pont elég volt a fizetősre vidéken. Ha reményeim szerint idén is elég lesz (az mekkora szopás lesz, ha tavaly nem mertem bevállalni fizetősön, mikor fölvettek volna, idén meg oda se lenne elég, erre igyekszem nem is gondolni), akkor nem nagy felelőtlenség eladósodni? Mert Diákhitel 2-vel gondoltam fedezni, aztán reménykednék, hogy átvesznek államira max két-három félév után.
Hali!
Nekem van olyan volt osztálytársam, akit fizusra vettek fel Pesten, kb 2. évben átkerült államira, mert nagyon jól tanult amúgy, csak nem úgy jött neki össze az érettségi ahogy akarta. Engem is felvettek volna fizetősre, de én nem jelöltem meg. Végül én elkezdtem egy OKJ képzést ami 2 éves volt, közben folyamatosan próbálkoztam így vettek fel 3. próbálkozásra államira. Ma már harmadéves vagyok :).
Szia!
Nem olvastam végig az összes kommentet, de láttam, hogy valaki írta, reménykedj még Pécsben. Én is ezzel a hozzászólóval értek egyet.
Na, meg szerintem lehetséges, hogy az állami is csökkenni fog egy kicsit, de én a helyedben nem elkeserednék meg nem a fizetősre hajtanék, hanem minél többet tanulnék a szóbelire. Már csak az az 1-2 % is lehet segíteni fog a bejutásban. Gondolj bele, emelten minden százalék egy pontot jelent! Ne add fel!
Végül bevállaltad az önköltségest, kérdező?
Most találtam a kérdésre, végigolvasva a pro-kontrákat 2 dolgot így utólag hozzáfűznék.
1. A tanulásba, önfjlesztésbe, célba fektetett hitel sosem kár felvenni. Az olyan hitelt nem szabad felvenni, amiből semmi haszna nem lesz az embernek [pl. egy tárgyat hitlre felvenni nagyobb ostobaság, hacsak nem segít valamilyen formában hozzájárulni egy (nem kényelmi) célunkhoz. Pl. ha valaki taxisofőr, ahhoz kell kocsi —> vesz egyet, mert enélkül nem taxizhat, majd ebből lesz bevétele, amink 1 részét a kocsi törlesztésére fordítja. Ellnben ha csak azért akar kocsit, hogy legyen és megléte nem járul hozzá semmi bevételhez, sőt, még plusz kiadást jelen, azt felelőtlenség megvenni.] Az persze más kérdés, hogy mennyire kivitelezhető így cselekedni, csak mondom, hogy lássátok, egy diplomába fektetett hitelnel van értelme.
2. Arra nem tért ki senki és nem tudom, a kérdezőnek eszébe jutott-e, de ha már egyszer bekerültél, attól a legközelebbi érettségi időszakban újra lehetne próbálni az érettségit és felvételizni államira, mert így gyorsabban átkerülhetsz államira mint ha arra várnál, hogy áttegyenek. Persze vizsgaidőszak mellett nem könnyű még emelt érettségit is csinálni, de ez is egy opció lehet.
Kedves Kérdező!
Nem tudom mennyi idős vagy, de feltételezem a 20-as éveid elején lehetsz.Bőven van időd.
Pont a napokban beszélgettem el nálunk a vezető neurológussal aki 30 éves korában kezdte el anno az egyetemet és köszöni szépen remekül van.
(most 50 éves).Elmondása alapján élete legjobb döntése volt.
Lényeg az,hogy Butaság lenne ekkora adósságba verned magad ilyen fiatalon.Legyen türelmed magadhoz, ha kell adj még 2-3 évet magadnak, addig is tanulsz,fejlődsz,érsz.
Egyébként a kérdés 2018-as, hogy döntöttél végül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!