Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Fizetősön megéri elkezdeni az...

Fizetősön megéri elkezdeni az orvosit? (államira nem lesz elég pontom valószínűleg)

Figyelt kérdés

A történetem röviden, van 414 pontom ez fix, ezt tavalyról örököltem, akkor ez elég lett volna szegeden és Pécsen a fizetősre, de akkor még nem mertem bevállalni, ma viszont újráztam kémiából és szerintem sejtitek, hogy nem vagyok elájulva az eredménytől, kb. ugyanazt hoztam mint tavaly, tehát vagy jobb vagy rosszabb lesz pár százalékkal a tavalyinál szóbelitől függően.

Pár alkalmat leszámítva 414 pont elég volt a fizetősre vidéken. Ha reményeim szerint idén is elég lesz (az mekkora szopás lesz, ha tavaly nem mertem bevállalni fizetősön, mikor fölvettek volna, idén meg oda se lenne elég, erre igyekszem nem is gondolni), akkor nem nagy felelőtlenség eladósodni? Mert Diákhitel 2-vel gondoltam fedezni, aztán reménykednék, hogy átvesznek államira max két-három félév után.

2018. máj. 18. 20:44
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
87%

Munkatársam fiát 3 (!!!) év után vették át a fogorvosin államira úgy, hogy abban a 6 félévben végig 4,8-as átlaga volt legalább. De így se sokon múlt, hogy végig hagyják fizetősön.

Tényleg jobban jössz ki, ha megvárod az októberi érettségit mondjuk, hátha az jobban sikerül. Ha már sokadjára se megy, akkor inkább hagyd az egészet (bármennyire is nehéz), mintsem végigszenvedd, lehet ki is buksz közben, aztán pedig perkálhatsz ezerrel.

2018. máj. 18. 22:18
 12/36 anonim ***** válasza:
88%

Nem akarlak lelombozni, de erre a "majd jó átlagom lesz (aha, orvosi előtt kb. mindenki ilyen álmokat dédelget :D) és átvesznek államira" dologra azért ne alapozz, mert igencsak ritkán történik ilyesmi. Persze, lehet, hogy tényleg nagyon jó átlagod lesz, de még akkor sem garantált egyáltalán, hogy átvesznek.

Ergo, ha nincs erre biztosan 16 millád, akkor inkább hagyj ki még egy évet. És/vagy kezdj el imádkozni, hogy csökkenjen Pécsett 2 pontot az idei ponthatár. :D

2018. máj. 18. 22:44
 13/36 anonim ***** válasza:
24%

Tény, hogy nem jó nyakig eladósodni, de úgy írnak páran a 16-17 millás hitelről, mintha az még egy nullával nagyobb összeg volna.

Ha önköltséges formában csinálod végig az a 16 millió soknak tűnik, de ha havonta törlesztesz bele mondjuk 125 000t tíz év alatt elkopik.

Igen szarul fogsz keresni, de ha komolyan ez az álmod, akkor lehet megéri.

Ott van még az infláció DH2 nem kamatozik, így átlag 10 év alatt harmadával-felével kevesebbet kell reálbérben befizetni.

Külföld meg egy igazi pénzbánya nem csak orvosoknak,hanem bármilyen egészségügyisnek ott egy kezdő orvos havonta többet kap mint a féléves tandíj ami miatt itt rágod a körmöd. Ott az ápolók is hazavisznek 2000-3000 eurót.

sokan vesznek föl 20 éves futamidővel is hitelt sokszor nagyobb summákat, az mit szóljon?

Orvosként biztos munkád lesz ha elvégzed nem lesz olyan, hogy nem jön be egy üzlet és elviszik a kocsikat.

Nem mondom, hogy föltétlen csináljad, csak azért nem kellene ennyire félni a hiteltől, amcsiban a szegény egyetemisták mind hitelből tanulnak, és jó orvosképzésük meg világszínvonalú egyetemeik vannak. ez csak ilyen magyar posztkádári mentalitás, hogy csak hitelt ne, mert az rossz kapitalista dolog

2018. máj. 18. 23:15
 14/36 anonim ***** válasza:
100%
Havi 125 ezres törlesztés se hangzik sokkal jobban, vagy hogy 10 évre hitelbe verje magát az ember. Főleg bármi lehet aztán, lehet a 3-4. év végén otthagyja, mert nem megy neki akkor a több milliós hitel ugyanúgy megmarad. Miután befejezi az egyetemet kezdheti törleszteni 3 hónapon belül a hitelt, de rezidensként nem fog havi 125 ezret fizet (évekig nem fog tudni ennyit havonta perkálni).
2018. máj. 18. 23:20
 15/36 anonim ***** válasza:
31%

#14! Most még lehet, nm kap ennyit egy rezidens, nem tudom mennyit keresnek nálunk, de a diákhitel 2 kamatmentes.

ha idén kezdi az orvosit hat év alatt csak nőni fog a rezidens fizetés is? Gondolom most több mint 2012ben volt. Ez a lényege, hogy a diákhitel 2 kamatmentes, ha nem fizeti mert nem tudja, akkor se lesz több a tartozása.

Ha pedig törleszt automatikusan tőkét törleszt.

Bocs de legyünk ennyire pénzügyi analfabéták, ez egyszerű kockázatbecslés, be meri-e vállalni vagy sem. Az egyedüli csapda ott van, hogy diákhitel 2 csak tíz félévre van az orvosi meg 12 ha nem csúszik el, muszáj lesz vagy kihagynia egy évet és dolgoznia valamit vagy legalább utolsó évre átkerülnie államira.

2018. máj. 18. 23:28
 16/36 anonim ***** válasza:
87%

Nem nőt jelentősen a rezidens fizu és akármilyen infláció van nem mostanában fogja visszafizetni a hitelt. Feleslegesen verné magát hitelbe, ha ez a nagy álma jövőre újra jelentkezhet államira.

Benne van a dologban hogy nem is tudja befejezni a szakot, az egyik legnehezebb szakról van szó, lehet hogy kiesik vagy több félévet csúszik.

Nem vagyok pénzügyi analfabéta, diákhitelből van közgazdasági diplomám, elég szívás visszafizetni a 2 milliót is pedig jobban keresek mint általában a rezidensek.

2018. máj. 19. 00:23
 17/36 anonim ***** válasza:
97%

Ez így 16 millió lenne mire befejezed. Ha itthon akarsz dolgozni, akkor 80 éves korodig fizetgetheted vissza.

Ennyiből pedig már tudnál egyetem után akár lakásit is venni, el tudnád indítani az életedet.

Szerintem amúgy elég visszás, hogy itthon orvosok keresik a legkevesebbet diplomás munkakörben, amikor ők tanulnak a legtovább és nekik a legdrágább az egyetemi képzésük. Nem mellesleg az egyetem is az egyik legnehezebb.

2018. máj. 19. 01:20
 18/36 anonim ***** válasza:
100%

"

Hát ha végig hitelből csinálnám, akkor kénytelen lennék pár évig külföldre menni, de azért reménykedek pár dologban

ha idén leesnek az állami ponthatárok és bejutok ennyivel

vagy ha elkezdem fizetősön, de átvesznek menet közben államira.

a legjobb az volna, ha annyival emelnék az orvos fizetéseket, hogy gond nélkül kifizetném a hazaiból is. csak pont ez ami biztos nem lesz"

Arra ne alapozz, hogy átvesznek államira. Nem fognak esetleg, ha 4,9-5,0 lenne az átlagod. Örülni fogsz a kettesnek sok tárgyból. Az is csoda, ha valaki csúszás nélkül csinálja.

Itthon meg nem lesz annyi soha a fizetés, hogy abból kiperkáljad, mondtam, az unokáid is nyögik.

Viszont és nem fogtad fel szerintem, annyi jó ebben az egészben, hogy nem iratják alá veled a hallgatói szerződést, vagyis egy másikat, amiben nincs benne, hogy a képzési időt le kell dolgozni itthon.

Sok orvos azért nem megy külföldre, mert emiatt nem tud. Neked viszont ott az út, nem kötelezhetnek maradásra.

Azt írtad, hogy itthon maradnál, így viszont nem vágnek bele.

2018. máj. 19. 08:34
 19/36 anonim ***** válasza:
100%
Hát figyelj, úgy hallottam nehéz volt idén a kémia. Mikor én 2015-ben érettségiztem szintén ez volt a helyzet, 409 pont kellett hogy bejuss Debrecenbe (ahova én jelentkeztem első helyen), nekem meg volt 453 pontom még úgy is, hogy szar lett a kémia. Ha idén is rosszak lettek az érettségi átlagok akkor valószínűleg megint kevesebb lesz a ponthatár, mint szokott lenni. Én a helyedben ebben reménykednék inkább, ne menj fizetősre, az egyetem nehéz lesz, nem fogsz tudni jó átlagot produkálni míg bele nem rázódsz és ahhoz sokaknak nem elég egy félév. Volt egy srác is, aki harmadjára jutott be, most államin elsőéves. Szerintem jobb így neki, mint mondjuk 1 évvel korábban elkezdeni, de fizetősön. Na meg van itt más költség is, köpeny, könyvek, mind baromi drága, plusz a megélhetés...Várd ki a végét :) Még nincs minden veszve.
2018. máj. 19. 11:19
 20/36 anonim ***** válasza:
30%

A lepontozás az megy látom, csak nem akartok velem vitatkozni, mert az gondolom már nem megy.

Például ha kibukik a kérdező két-három félév után, akkor mi lesz, lesz három-négymillió tartozása, rettenet.

Akinek 414 pontja van orvosira az nem hülye, még ha az orvosi nem is megy neki meg nem jut be államisra fog találni valami jól fizető munkát, amiből ki tudná fizetni a tartozását. Gondolom beszél nyelveket elvégez itthon egy OKJs keresett szkmát és azzal kimegy külföldre egy év-két alatt kifizeti azt a 3-4 milliót.

De még Magyarországon is Pesten OKJ-s rendszergazdák megkeresnek multiknál 300 nettó körül kezdőként! Vitatkoztam egyszer egy 40 éves infóssal, akinek nincs egyetemi diplomája, de havi nettó egymillát kap kézbe, ennyi fizetésből két-három év alatt ki lehet csöngetni az orvosi árát, és mg maradna félmillió nettó havonta.

Ne akarjátok már elhitetni szerencsétlennel, hogy itthon mindenki nettó 120-130ból tengődik és majd az unokái is fizetnék. A rezidensfizetésről is nagyot hallgattok mikor rákérdeztem, hogy mennyi.

A sikertelen emberek első gondolata:

ne vállalj soha kockázatot.

győzzétek meg, hogy maradjon a fenekén, érezze magát rosszul, mert lecsúszott két ponttal, meg mert ti nem mernétek kockázatot vállalni.

szerintem meg minden elszántság kérdése ha a kérdező olyan, aki hajlandó napi öt-hat órákat tanulni, hétvégén, nyáron is és élvezi is nem csak a legyen meg valahogy kettesre a vizsga a célja, akkor nyugodtan bevállalhatja fizetősön is, a többit meg már írtam.

2018. máj. 19. 12:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!