Fizetősön megéri elkezdeni az orvosit? (államira nem lesz elég pontom valószínűleg)
A történetem röviden, van 414 pontom ez fix, ezt tavalyról örököltem, akkor ez elég lett volna szegeden és Pécsen a fizetősre, de akkor még nem mertem bevállalni, ma viszont újráztam kémiából és szerintem sejtitek, hogy nem vagyok elájulva az eredménytől, kb. ugyanazt hoztam mint tavaly, tehát vagy jobb vagy rosszabb lesz pár százalékkal a tavalyinál szóbelitől függően.
Pár alkalmat leszámítva 414 pont elég volt a fizetősre vidéken. Ha reményeim szerint idén is elég lesz (az mekkora szopás lesz, ha tavaly nem mertem bevállalni fizetősön, mikor fölvettek volna, idén meg oda se lenne elég, erre igyekszem nem is gondolni), akkor nem nagy felelőtlenség eladósodni? Mert Diákhitel 2-vel gondoltam fedezni, aztán reménykednék, hogy átvesznek államira max két-három félév után.
Baromságot beszélsz. Én azt mondtam neki, hogy tanuljon és miután elvégezte, menjen külföldre, mert itthon havi 100.000 forintot se fog tudni visszafizetni, kamatozik és még az unokák is fizetik kis túlzással.
Ha elmegy külföldre pár év alatt töhögve visszafizeti.
Ez nem olyan összeg, mint az én 180.000 forintoa tandíjam.
Pontozzátok le ezt is
biztos az Edulinenál is hülyék, csak viccből írják, hogy 0% a diákhitel 2 kamata.
meg a diákhitel honlapjáról is, idézem
"A kötött felhasználású Diákhitel2 állami kamattámogatással működik, az ügyfelek által fizetendő kamat évi 0%"
ők se tudják milyen hitelkonstrukciót adnak.
Amit én néztem be, hogy úgy emlékeztem csak 10 félévre van, nem 11re orovosisoknál 14re is akár a kérdező akár csúszhat is két félévet, és akkor is finanszírozhatja magát fizetősön.
Nettó 150 ezret kapnak a rezidensek, meg a másik hogy a külföld se olyan hogy elvégzek egy OKJ-t és röhögve kifizet milliókat, mikor kint a megélhetés is drágább. Jobb színvonalon tud kinz élni egy szakmunkás, de nem tud milliókat félretenni évente. Sok ismerősöm ment ki nyugatra, évekig tartott mire eljutottak egy jobb színvonalra, mert azért bevándolróként nehezebb egy másik orzságban.
Orvosnak se annyi hogy na akkor én mentem külföldre, nem kevés pénz és papírmunka hogy kint is dolgozhasson.
24-es,azért mert már két éven nem sikerült neki! Meg mert minimum 20-21 éves, plusz a 6 év egyetem, csúszás.
Még mindig tartom, hogy akkor kezd bele, ha külföldre mész.
Azért ne öljétek meg egymást, rólam van szó.
Középsuliban nem bioszos kémiás vonalon tanultam , hanem közgazdaságin. Kémia és biológia egy évig volt csak. Szerintem ehhez képest egész szépen fölkészültem belőlük, de a kémia magántanárokkal, fakultációsokkal, kémia előkészítőkre járókkal nem bírom tartani a lépést érettségin. Ők meg szuper intelligensek biztos megírják 80 pontosra az írásbelit, nekem 50-esnél jobbra már látom nem fog menni és a szóbeli tételhúzásnál sem volt szerencsém. A bioszom tavaly meglett 83% pedig arra is tök egyedül készültem, csak arra volt két jó fölkészítő könyvem, kémiából meg úgy látom egyedül nem tudok jobban fölkészülni. Sajnos már a 21-en is túl vagyok, 93-ban születtem, már van egy OKJ-s végzettségem egy másik folyamatban csak nem akarom tovább halogatni az orvosit, aztán negyven évesen lenne meg a szakvizsgám, ha tovább várok. Most nézegettem Pécsre kevesebben jelentkeztek, mint régebben és ha másnak is rossz lett a kémiája aakor talán elég lesz a 414 is. Majd meglátom mi lesz. Szegedre szívesebben mennék, mert ott van potya szállás is egy közeli kisvárosban, Makón lakik rokonom egyedül egy háromszobás házban, csak a rezsibe kéne beszállnom. Csak a vidéki egyetemek közül Szegeden szokott a legmagasabb lenni a ponthatár.
Elég későn értem ide, de van egy lelki dolog is ebben. Miért is akarsz akkor orvos lenni?
Ha tök más irányból indulsz miért csapott beléd ez?
ha ki akarod deríteni képes vagy rá ne itt kérj tanácsot, menj el egy könyvtrárba!
vedd le a polcról a Fónyó Orvosi élettant, a Sobotta vagy a szentágothai anatómia atlaszt a Kórélettan könyveket Ádám Veronika Orvosi biokémiáját a Herold Belgyógyászat könyvet
lapozzál bele mindbe, és ha azt érzed, hogy ez érdekel annyira, hogy megtanuld annak, ami bennük van annak 90-95%-át, akkor de csak akkor mehetsz nyugodtan orvosira
sokan azt nézik be, hogy azt hiszik kevesebbet kell tanulni és potyognak ki az első kettő-négy félévben, aki általában négy félév után még bentvan az ha esetleg csúszva is egy évvel de el szokta végezni
Ha lenne félretett 16 milliód, és ez lenne az álmod, akkor azt mondanám, miért ne?
De hitelt felvenni...hát, necces.
Ha nem mennél külföldre, akkor kb. ilyen fizetéssel számolj:
Az alapbér kb. 167 ezer nettó, ehhez jön hozzá az ügyeleti bér, ami intézményenként változik. Nekem 5 ügyelettel kb. 320 körül van a nettóm, plusz ha megpályázod a Markusovszkyt, az plusz havi nettó 100.
Így talán nem hangzik olyan kevésnek, de ebből még lakbért fizetni, élni és hitelt is törleszteni...ahhoz azért elég kevés. És ha a Markusovszkyt felveszed (már ha lesz még akkor, mikor végzel), akkor x ideig nem mehetsz külföldre.
Ha rögtön végzés után elhúzod a csíkot, akkor talán vissza tudod fizetni.
Abban reménykedni, hogy majd jól tanulsz és átvesznek államira...hát, érdekes gondolat. Nem akarok köcsög lenni, de ha az állami ponthatárt sem sikerült megugranod, akkor elég naiv dolog abban reménykedni, hogy évfolyamelső leszel. Én speciel nem ismerek olyat, akit átvettek fizetősről államira, de persze lehet, hogy csak nem verte nagy dobra, azért nem hallottam róla.
Azért a kérdező védelmében mondjuk el, hogy a felvételi pontban tényleg nagyon ott a mák faktor. Szóbelin én emelet bioszból húztam egy olyat, hogy megkaptam rá 49 pontot, ha csak 40 pontot érek el szóbelin, akkor hattal kevesebb pontom van és én se jutottam volna be.
azt meg, hogy a kémiám nekem se lett túl jó később már senki se kérdezte.
Meg aki a 400 pontot eléri az szerintem már alkalmas orvosira csak valahol muszáj meghúzni egy vonalat.
Sőt most olvasom, hogy vidéken idén kevesebb a jelentkező mint tavaly lehet csökkenni fognak valahol a pontok, és elég lesz a 414 is államira. Fizetősre biztos elég lesz, amiatt ne aggódj az szinte mindig 15-20 ponttal alacsonyabb.
Igen, amit az előző válaszoló írt, hogy ha lenne egy komoly félretett összeged vagy a jövőben örökölsz egy nagyobb vagyont, akár csak egy értékesebb házat vagy lakást, ami a hitel nagyobbik részét fedezné, akkor érdemes lehet belevágnod, ezekről nem írtál lehet van nem tudjuk, a fizetésből, főleg az itthoniból meg minimum tíz év kifizetni, ha a fizetés úgy felét hajlandó vagy feláldozni. De akkor se önálló élet, se saját kocsi, se saját lakás, se család. Akkor 40 éves korodig buszozás, és albérletezés.
Megszállottan orvos akarsz lenni? Semmi más nem érdekel az életben, nem fogsz meginogni az első boncoláson, vagy mikor először kell beleszúrni egy élő emberbe? Bármit megteszel a két betűért meg a fehér köpenyért, az önként vállalt szegénységet is, hogy annyi pénzed marad egy darabig mint egy segédápolónak vagy beteghordónak a fizetésedből? Biztos vagy benne, hogy nem éri meg még egy évet várni és újra kémiázni?
Ha ezekre igen a válasz akkor, de csak akkor kezd el fizetősön. De ha bármelyikre is nem vagy nem vagy 100%ig biztos, akkor ne. Figyelj hallottam egy hallgatóról, aki 41 évesen lett elsős, és ő már végzett mentőtiszt volt így az anyag fele ott volt a fejében, viszont ő is nyolc szemesztert fizetősön csinált, csak ő az anyja házát addigra megörökölte, és azt toldotta meg hitellel így neki csak néhány milliós tartozása lett.
Nem lehetetlen, amit akarsz csak kicseszett nehéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!