Mi a véleményetek a 2018. január 19-ei diáktüntetésről?
1) A diákok le vannak terhelve, ez egy tény. Heti 36-40 órának semmi értelmét nem látom. Szóval ez egy valós indok.
2) Vannak felesleges tárgyak? Vannak, de nem a kémia, biológia, matek, stb., hanem az etika, tánc és dráma, média, filozófia, stb. Ezekre sokan csak legyintenek, de ezekre is kell(het) tanulni, meg alattuk se fogják kipihenni magukat a diákok.
3) Mindennapos tesi? Szerintem felesleges. De hamár mindenáron ezt szeretné a kormány, akkor az legyen minőségi sport. A sportegyesületekkel együtt, állami támogatással, nem lépcsőzés meg játszótér. Építsenek tornatermeket, ne stadionokat!
4) Készségfejlesztés... Sokan azt hiszik, hogy a jó oktatás olyan, hogy semmit se kell tanulni (lexikálisan), hanem "készségeket kell tanulni/fejleszteni". Márpedig készségek nem léteznek lexikális tudás nélkül! (Jó példa, hogy érettségin az írásbelik többnyire készségeket mérnek, kevés lexikális tudással is meg lehet írni pl. egy töri érettségit.) Persze felesleges anyagok vannak, de ez NEM egyenlő azzal, amit "nem használunk".
Itt egy videó ahol a diákok fejtegetik a "problémáikat":
https://www.youtube.com/watch?v=aodA7k-yT7k
A nyelvtanulás egy nagyon kényes téma. Én első osztályban kezdtem (2003). Elsőször csak szavakat tanultunk, meg verseket, stb. Harmadikos lehettem, amikor apám leült, és elhatározta, hogy "megtanít" angolul. Tehát, hogy ne csak a szavakat tudjam, hanem a tabult (2) igeidővel tudjak mondatokat mondani. Utáltam. Sose volt elég csak a keddi szódogára megtanulnom a szavakat, mindig kikérdezte a korábbiakat is. Hatodikos koromra már beszéltem alapszinten. Hetediktől kezdtem el önállóan tanulni. Az iskolai oktatást látva (összeraktak kezdőkkel), elhatároztam, hogy megtanulok angolul otthon, az internetről. Nyolcadikra folyékonyan beszéltem, az iskolában max a szókincset bővítettem, illetve szintentartottam magam. Még annyit, hogy apám nem angol tanár, a nyelvtant jól tudta, a kiejtése rossz volt, de mivel én még a mutálásom közben elkezdtem nézegetni az angol videókat, nekem sokkal jobb.
Na, summa summárum, ha apám nem hajlandó leülni velem hétvégente, lehet nem beszélnék angolul. A nyelvi tárgyak azok, ahol kb. 100 %-ig kell ismerni az anyagot (az összes évit). Az osztálytársaim többnyire gimiben is csak az aktuális szódogára/tz-re tanultak, nem foglalkoztak vele otthon. Aztán 11-12.-ben különtanárt fogadtak. Ha már fizettek érte, akkor már rászánták az időt...
És ez így van minden tárggyal, időt kell rájuk fordítani, és csodák csodájára a többi tantárgy is jobban fog menni. Megtanul az ember tanulni - ezt egyébként alsóban kell elkezdeni!!! És a szülő kötelessége, hogy otthon foglalkozzon a gyerekkel, tanuljon vele! A tanár nem fog 30 gyerekkel úgy bánni, mint egy magántanár... A gyengébbek meg menjenek korrepetálásra, akikkel esetleg nem tudnak otthon foglalkozni a szülők (mert dolgoznak/nem tudják még az alsós anyagot sem).
Szerintem mi még nem voltunk leterhelve alsóban, csak voltak olyan szülők, akik tojtak a gyerekükre. Aztán meg jöttek verni az asztalt felsőben/gimnáziumban, hogy "miért nem tanít?"... És sosem a "kultúrált", iskolázott szülők dübögtek!
Lehet, hogy rossz iskolába járok, de nekem pont az ellentéte a problémám.
Egyszerűen nem történik semmi. Semmi.
Letettem az angol és német nyelvvizsgát, letettem az infó érettségit, mostmár nagyon kevés órám van.
De arra sincs semmi értelme bemenni. Tavaly legalább a matek/fizika órán tanultunk valamit, de a fizikát leadtuk, és új matektanár jött, aki csak az egyetemekről pofázik... Szinte semmit nem csinálunk (érdekesség, hogy Ő az ország legjobb iskoláinak egyikéből jött.)
A magyarórát, meg a hittant egy idióta barom tartja, aki mindent csinál, csak a dolgát nem.
Pl állandóan azt mondta órákon, hogy a tényadatok nem annyira fontosak (pl életrajza a költőnek stb)
erre írtam 3,5 oldalnyi elemzést, valóban kevés tényadattal, kaptam egy egykettedet. Miért? Mert kevés volt a tényadat :D
Sajnálom ezt az időt, amit az iskolára elfecsérlek...
Simán lehetne az, hogy a tárgyakból x időnként levizsgázom (az előírt anyagból), mindent megtanulnék a vizsgákra, + készülnék kicsit a főiskolára, elmehetnék nappaliban (ami ingyenes) szakmát tanulni, elmehetnék minden este dolgozni (mert ugye nem kéne hatkor kelni...)
Én leginkább kiröhögöm ezt az egészet. Aki komolyan veszi, és csinálja, az valószínű bent volt pénteken a suliban.
Én nem voltam, de nem is veszem komolyan... Vicc ez a közoktatás.
...De az esetem nem gyakori, és nyilvánvalóan van sok olyan hely, ahol rengeteget kérnek számon. Annak sincs sok értelme, ha minden héten, minden tárgyból írnak dogát (nálunk volt ilyen), de azt nem így kéne kezelni, hogy kimennek tüntetni.
A tanárral kéne beszélni.
Az, hogy napi 7-8-9 órát bent kell lenni...
A tanárok is ugyanannyit szenvednek. Talán többet is, mert még ki is kell javítani az elégtelenre megírt dolgozatokat. Már amelyik tanár egyáltalán írat dogát, vagy tanít valamit, ugyanis rengeteg olyan tanár van, aki nem csinál SEMMIT.
Nekem ezek a gondolataim a tüntetésről, meg erről az egész közoktatási vitáról.
A tanárok is azért tüntettek, mert megemelték az óraszámukat, nem fizették ki a túlórákat, stb. Sokan nem tudják/elfelejtik, hogy egy (becsületes) tanárnak nem ér véget a munkaideje 16-17 órakkor. És amíg ilyen fizetések vannak, meg nincsennek megbecsülve, addig az emberek el fogják kerülni a szakmát. (Vagy pár év után rájönnek, hogy ez nem az, amit akartak, és otthagyják.) Így nem véletlen, hogy sok helyen pocsék a színvonal.
De olyat is hallottam már, hogy valaki szid egy tanárt, és a saját tapasztalatom meg tök más volt. És kiderült, hogy ő csak az adott tárgyat nem szerette, nem értette, nem érdekelte a tárgy, és ezért szidta...
A diáktüntetés 12 pontja jogos, és nem a "vektorokról", meg "kémiáról" szól. Viszont nekem úgy tűnt a tüntető többség nincs tisztában ezzel, és azt hajtogatja, hogy minek kell neki ezt meg azt tanulni.
Nagyon fontos lenne az, hogy legyen értelme az iskolába bejárni.
Mert jelenleg sajnos nincs.
Előző voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!